Last news in Fakti

31 Юли, 2012 18:09 665 2

България предлага на Египет опит в прехода

  • египет-
  • николай младенов-
  • мохамед морси-
  • мвнр-
  • кайро
България предлага на Египет опит в прехода - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Впечатлен съм от силната воля на президента Морси да изгради демократични институции. Това заяви първият ни дипломат Николай Младенов на среща с новия египетския президент в Кайро. „Надявам се преходът в Северна Африка да е поне толкова успешен, колкото беше в страните от Централна и Източна Европа", допълни външният ни министър.

Излъченият от „Мюсюлманското братство“ Морси бе обявен като официален победител в историческите демократични, но много оспорвани президентски избори, след като падна режимът на Хосни Мубарак. Морси свика парламента, въпреки че преди това съдът бе обявил изборите за незаконни, а Висшият военен съвет бе иззел правомощията му. Така Египет отново се люшка в институционална криза, докато насреща се задават и икономически проблеми.

"За последните 20 години България натрупа ценен опит в прехода от тоталитарен режим към демокрация. Искаме да използваме и споделим този опит - и добър, и лош, за да сме полезни на Египет“, заяви Младенов, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Взаимоотношенията между България и Египет почиват на силни и дългогодишни връзки, а днешните срещи са важен импулс за разширяването на сътрудничеството между двете страни, каза  Младенов. Той допълни, че е важно резултатите от прехода – политически и икономически - да са осезаеми за египетските граждани, защото всички страни от региона гледат към Египет.

Младенов връчи на египетския президент писмено послание от българския президент Росен Плевнелиев и официална покана да посети страната ни.

Днес българският първи дипломат се срещна и с министъра на външните работи на Египет Мохамед Камел Амр, с когото обсъдиха актуалната обстановка в региона, както и развитието и разширяването на икономическите и културни връзки между двете страни.

По-рано, по време на разговорите с д-р Набил Ал-Араби, Генерален секретар на Лигата на арабските държави, двамата споделиха оценките си за ситуацията в Сирия и с Близкоизточния мирен процес. Министър Младенов изрази подкрепата на ЕС за прекратяване на кръвопролитията в Сирия. Той апелира Египет да играе водеща роля в изпълнението на плана за преход в Сирия като важен регионален фактор и държава член на Лигата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР

    0 0 Отговор
    ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха
  • 2 Васил

    0 0 Отговор
    Тия е.ават ли са бе :Д