Last news in Fakti

6 Август, 2012 13:14 1 223 0

Премиерът на Сирия избяга в Йордания (обновена)

  • сирия-
  • рияд хиджаб
Премиерът на Сирия избяга в Йордания (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият премиер на Сирия Рияд Хиджаб заедно със семейството си е избягал в Йордания, заявиха за Факти.бг от базирания в Лондон Център на опозицията срещу президента Башар Асад – Обсерватория за човешки права.

Преди това международните агенции съобщиха, че той е уволнен от президента. Хиджаб е най-високопоставеният правителствен служител, който е избягъл на обърнал гръб на Башар Асад.

По-късно той бе цитиран да обвинява режимът на Башар Асад в геноцид. Сирийската държавна телевизия пък обяви, че той е уволнен.

Държавната телевизия в Дамаск обяви, че досегашният вицепремеир Омар Галауанджи е натоварен да води правителството до сформирането на нов кабинет.

„Обръщам се към вас в този скръбен час, когато страната ни е под кризата на геноцида и бруталните варваски убийства срещу невъоръжени хора, които просто искат свобода и достоен живот“, обяви той в изявление, цитирано от говорителя му.

Междувременно от лоялните на президента сили дезертира нов сирийски генерал, който потърси убежище в съседна Турция. Заедно с него границата преминаха близо 400 цивилни, мнозинството от които жени и деца. Общият брой на дезертиралите сирийски генерали вече е 31.

От началото на протестите срещу управлението на Асад в страната загинаха над 19 хиляди души. Конфликтът продължава вече 16 месеца, макар че бе осъждан многократно от международната общност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА