Last news in Fakti

5 Август, 2012 09:58 708 1

И в Македония отварят досиетата

  • досиета

Комисията за разкриване на агентите на бившата Държавна сигурност в Македония започна да публикува имената на бившите агенти и доносници, съобщи БГНЕС.

На официалната страница на Комисията бяха оповестени досиетата на първите 11 лица. Една част от тях са депутати или са били кандидат-депутати, общински съветници в град Скопие, бивш съдия, съветник в правителството и декан от Университета в Скопие. Комисията оповести псевдонимите, датата когато са вербувани и с какво са се занимавали. В първия списък е и досието на Коста Балабанов, който "активно работил за разбиването на ванчомихайловистите" - с това определение в Македония след 1945 години са наричани гражданите с българско самосъзнание. За награда Балабанов е бил изпратен да следва... в България. Сред имената на бившите агенти има и етнически албанци.

Председателят на Комисията Томе Аджиев подчерта, че те са длъжни да оповестят имената на бившите агенти, защото това е изискване на Закона за лустрация.

БГНЕС припомня, че Македония обяви независимост през септември 1991 година. До момента не е имало отваряне на досиетата. На територията на бивша Югославия действаше една от най-жестоките сталинистки полицейски служби - УДБА. Тя носи отговорност за избиването на стотици хиляди души, включително и десетки хиляди етнически българи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    0 0 Отговор
    няма македония
Новини по държави: