Last news in Fakti

7 Август, 2012 16:10 2 561 0

Хуманитарна катастрофа грози източно Конго

  • конго-
  • демократична република конго-
  • африка-
  • хуманитарна криза-
  • руанда-
  • уганда-
  • война
Хуманитарна катастрофа грози източно Конго - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Половин милион души принудително са напуснали домовете си в Демократична република Конго (ДРК) заради бушуващата в страната война. Данните изнесе благотворителната организация  Oxfam, според която 3-месечния вътрешен конфликт разпалва голяма хуманитарна криза в източната част на страната. От там предупреждават, че може да има „катастрофални“ последствия.

Правителството се опитва да потуши действията на бунтовническото движение М23, за което се твърди, че е спонсорирано от съседни Руанда и Угадна, допълва „Евронюз“. За сега двете държави категорично отричат каквато и да е намеса в конфликта.

Ситуацията в страната е хаотична, твърдят очевидци. От международната организация „Лекари без граници“ пък предупреждават за опасност от бум на холера в бежанските лагери. Често тези временни и претъпкани лагери са без вода и тоалетни.

Междувременно предстои среща в Уганда на лидерите от региона, посветена именно на конфликта. Битката с властта води бившият генерал Боско Нтаганда, който принадлежи към тутсите. От същата етническа група са и повече от управляващите ДРК.  Нтаганда е сравняват с осъдения наскоро от трибунала в Хага военнопрестъпник Томас Лубанга, принуждавал деца да се бият в гражданската война в Демократичната република Конго между  2002 и 2003 години.

Различни благотворителни организации се опитват да облекчат положението на хилядите конгоанци, засегнати от конфликта. Общо те настояват за отпускане на 630 милиона евро за хуманитарна помощ. Предстои посещение и от ООН.

В битката с бунтовниците, правителствените сили са оставили без защита много уязвили части на страната, допълва Би Би Си. Милиони продължават да разчитат на милостта на милициите. Има рязък ръст на убийствата, изнасилванията и грабежите.

Жителите на Демократична република Конго (ДРК) имат едни от най-ниските доходи в света, а БВП на глава от населението е най-ниският. Страната е най-богатата в света от гледна точка на природни ресурси — нейните неразработени запаси от полезни изкопаеми, минерали и метали се изчисляват на $ 24 трилиона.
В източната част на ДРК от 1994 година насам се водят битки. След геноцида в Уганда над 1 милион хутси се преместиха там. Руанда два пъти напада ДРК под претекст, че иска да спре бунтовниците на племето хутси, избягали на конгоанска територия.

Геноцидът в Руанда е избиване на около 937 000 тутси и умерени хуту, извършено в по-голямата си част от 2 екстремистки бойни групи на хуту - Интерахамве и Импузамугамби, за период от 100 дни от 6 април до средата на юли 1994 г. За много геноцидът в Руанда се откроява като исторически значителен не само заради големия брой убити за толкова кратък период от време, но и заради начина, по който Западните страни реагират на зверствата. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА