8 Август, 2012 11:14 939 0

Египетската армия уби 20 бунтовници в Синай

  • египет-
  • синай-
  • армия
Египетската армия уби 20 бунтовници в Синай - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египетската армия уби 20 бунтовници при въздушно нападение над Синай, предаде държавната телевизия, дни след като в района загинаха 16 войници при атака на екстремисти срещу граничен пункт.

Държавната Нил Нюз съобщи, че хеликоптер на египетските ВВС е стрелял по автомобили с бунтовници в северната част на полуострова.

Служител на армията, пожелал анонимност, по-късно разкри, че при операция в село Тума "били убити 20 терористи".

"Операция обаче продължава", допълни той.

САЩ осъдиха атаката в Синай, при която загинаха 16 египетски граничари, уточнявайки, че са готови да помогнат на Египет за сигурността на полуострова, каза говорителят на Държавния департамент Патрик Вентрел.

Той увери, че Вашингтон е готов да помогне на египетското правителство в усилията му за засилване на сигурността на Синай. Въоръжените, които нападнаха граничен пост и убиха най-малко 13 египетски гранични полицаи са били облечени като синайски бедуини. Те са атакували с два автомобила откъм Египет и са пленили и бронирана кола от поста. Атаката е станала недалече от терминала Харм абу Салем /Керем Шалом на иврит/, разположен между Египет и Израел.

Синай, където са концентрирани най-доходоносните балнеокурорти на Египет, е населена предимно с бедуини, пренебрегвани от властта при Хосни Мубарак. Несигурността завладя района след падането на режима му през февруари 2011 г.

Още по-деликатна бе ситуацията, заради слабото присъствие на армията по тези места след войната с Израел през 1979 г. Газопроводът, който пресича северната част на Синай към Израел е мишена на петнадесетина атентата в продължение на година.

Регистрирани бяха и многобройни краткотрайни отвличания на туристи, но без пострадали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА