13 Август, 2012 11:56 825 0

Генералска чистка в Египет

  • египет-
  • мохамед морси-
  • кайро-
  • висш военен съвет
Генералска чистка в Египет - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египетският президент Мохамед Морси продължава да укрепва властта си  -  той започна чистка сред генералите и пенсионира двама високопоставени техни военни. Единият низвергнат е 76-годишният маршал Хюсеин Тантави, който оглавяваше Висшия военен съвет, а преди това бе военен министър в продължение на 20 години. Решението на Морси да го отстрани от поста на главнокомандващ на въоръжените сили е доста изненадващо, предаде Ройтерс. Същата съдба сполетя и председателстващия началник-щаба на армията Сами Енан. Двамата обаче ще бъдат съветници на президента.

Източници от Кайро твърдят, че Морси първо се е консултирал с Тантави и Енан преди да ги пенсионира.

Мястото на Тантави бе заето от 57-годишния Абдул Фатах ас Сиси, който пък идва от военното разузнаване.
Военната хунта доскоро държа упорито властта, предизвиквайки масови протести и фактическо двувластие с новоизбрания парламент.

Последните инциденти по границата с Израел, провокирани от ислямисти, на практика развързаха ръцете на Морси. Негови приближени коментират, че това е ход за излизане на ситуацията, при която Египет има два ръководни органа – военните и президентът. Други определиха решението като първа стъпка към установяване на светска държава.

Морси заяви, че отстраняването на генералите е в интерес на народа и не е свързани с никакви лични мотиви.
Генералите поеха властта след катапултирането на режима на Хосни Мубарак миналата година и трябваше постепенно да предават правомощия на избраните от народа демократични институции.

Освен това, Морси отмени и приетите от военните промени във временната конституция, които дават по- големи правомощия на армията.

Излъченият от „Мюсюлманско братство“ Морси бе обявен като официален победител в историческите, но много оспорвани президентски избори. Той победи на балотажа бившия премиер и неофициален кандидат на военните Ахмад Шафик с 2% разлика. Той встъпи в длъжност без парламент и без определени конституционни правомощия. Президентът ще може да съставя и да разтуря правителства, да ратифицира и отхвърля закони, както и да обявява война, но само с одобрението на Висшия военен съвет. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА