Last news in Fakti

12 Август, 2012 16:05 1 291 2

Русия е под натиск заради Pussy Riot

  • pussy riot

 

Засилва се международния натиск над Русия заради съдебния процеса срещу пънк групата Pussy Riot.

Експертът по човешките права на Свободната демократична партия на Германия (СвДП) Паскал Кобер призова немските църкви да излязат с официална позиция за съдебния процес срещу групата, съобщи "Дойче веле", позовавайки се на агенция KNA.

Според Кобер протестната акция на групата в московския храм "Христо Спасителя" несъмнено е наранила чувствата на много християни, но процесът и очакваната несъразмерно сурова присъда не трябва да останат равнодушни църквите по света. Църквите в Германия не могат да останат равнодушни в борбата за човешки права, "особено когато е налице опасност, че правосъдните институции злоупотребяват с властта си и се намесват делата на църквата", посочи експертът.

В защита на Pussy Riot се обяви и исландската певица Бьорк, която публикува на сайта си подкрепа за групата. "Като жена и майка категорично не мога да се съглася, че те са пратени в затвора за подчертано мирен протест. Смятам, че руските власти трябва да ги пуснат у дома си, при семействата и децата", подчертава певицата. Две от участничките в групата имат деца.

Досега подкрепа за групата изразиха много руски представители на култура и чуждестранни музиканти, включително Мадона, Стинг, Пати Смит, групите "Файт но моор", "Фран Фърдинанд", "Ред хон чили пепърс".

Надежда Толоконникова, Мария Алехина и Екатерина Самуцевич са съдени за хулиганство заради пънк молебена "Богородице, изгони Путин" в храма "Христо Спасителя". Обвинението иска по три години затвор за всяка от тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сибир

    0 1 Отговор
    "Христо Спасителя" ? Моля ?
    А иначе по темата : тия овце се изгавриха неколкократно на символите на Православието ,няколко годинки пандиз са им заслужени !
  • 2 пак ли

    0 0 Отговор
    Стефанаки , Русия е под натиск ? Ама сериозно ли бе ? Е като гледам как са се притеснили ... Ужас ! По-скоро трябва да са притеснени трите простачки в клетката на снимката . Търсенето на евтина слава , ще им излезе малко скъпо . А това , че разни застаряващи звезди като Мадона и други изказват мнение , на руснаците от единия крачол , та в другия . Ама нали е станало в Русия и са ревали срещу Путин , кво са направили момичетата ? Нищо .. Ако беше в друга държава , щяхте да си траете , нали ? Абе журналисти ...