Last news in Fakti

16 Август, 2012 16:17 1 062 0

Еквадор приема Асандж, Лондон не го дава

  • джулиан асандж-
  • еквадор-
  • уикилийкс-
  • екстрадиция-
  • швеция
Еквадор приема Асандж, Лондон не го дава - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еквадор предостави политическо убежище на Джулиан Асандж, основателят на скандалния сайт „Уикилийкс“. Решението дойде след два месеца, откакто Асандж се скри в сградата на еквадорското посолство в Лондон. Така австралиецът опита да се спаси от екстрадиция в Швеция, където го чака дело за сексуално посегателство над две жени – бивши доброволки на „Уикилийкс“.

Съображенията на Кито са, че Асандж може да се превърне в жертва на политическа репресия, а човешките му права да бъдат нарушени. "Еквадорското правителство има традиция да защитава уязвимите", заяви външният министър на страната Рикардо Патино, който се надява отношенията с Лондон да не пострадат.

Опасенията идват от възможността Стокхолм да го предаде на американското правосъдие, което вероятно ще приготви куп обвинения за теча на милиони кодирани дипломатически грами, които засрамиха не веднъж Вашингтон.

По-рано лондонската полиция заплаши да щурмува сградата и да изведе Асандж. Еквадор изтълкува заканата като „директна заплаха“, а пред сградата се събраха привърженици на Асандж, предаде Би Би Си.

Лондон е непреклонен, че Асандж трябва да бъде пратен в Швеция и ще бъде задържан, когато си подаде крака навън. Британският закон позволява да се отнема дипломатическият статут на сгради с аргумента, че те не се използват по предназначение.

Въпросът заплашва да предизвика напрежение с Вашингтон, които обвиняват Асандж в теч на секретна информация и опетняване на дипломацията на страната.

От 20 месеца основателят на сайта, разкрил хиляди секретни дипломатически грами на САЩ, води борба да не стъпва на шведска земя. Екстрадицията бе наредена след решение на британския съд. Асандж отрича обвиненията на двете жени. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА