Last news in Fakti

11 Май, 2020 13:20 1 856 1

Родители и учители се опасяват от "Биг брадър" в училище

  • гърция-
  • училище-
  • класна стая-
  • ковид-19-
  • коронавирус

От днес в Гърция се възобновяват часовете в училищата за последния гимназиален клас, а от следващия понеделник - за всички прогимназиални и гимназиални класове

Родители и учители се опасяват от "Биг брадър" в училище - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Биг брадър отива на училище" е заглавието, под което опозиционният вестник "Ефимерида тон синдактон" съобщава за решението на гръцкото министерство на образованието часовете в училищата след възобновяването на учебния процес да бъдат записвани и предавани чрез интернет за онези ученици, които заради епидемиологичната обстановка не могат да присъстват в клас.

От днес в Гърция се възобновяват часовете в училищата за последния гимназиален клас, а от следващия понеделник - за всички прогимназиални и гимназиални класове, предава БТА.

Изданието пише, че поне 27 хиляди души са подписали петиция срещу решението, като заявяват, че по този начин се "отменя защитата на личния живот на децата, а и на учителите". В петицията се казва, че деца от най-ранна възраст ще бъдат излагани по електронни платформи, чрез които нееднократно са изтичали лични данни на потребителите, ще се създава страх и допълнителен стрес да не сгрешат в час, а преподавателите ще преподават сухи знания от страх от преценката на едни или други родители. Подписалите петицията изразяват опасения, че ситуацията е на път да стане трайна.

Вестникът пише още, че най-големият синдикат на учителите се е противопоставил на поставянето на камери и е призовал членовете си да не изпълняват решението, а опозиционната СИРИЗА е заявила, че "камерите нямат място в класните стаи".

Компенсация от до 534 евро за заетите в Гърция, трудовият договор на които ще остане временно прекратен и през май, предвижда приета министерска наредба. Това съобщава в днешния си брой икономическият ежедневник "Нафтемборики". Сумата на компенсацията ще се определя от това дали действието на трудовия договор ще остане прекратено през целия месец или през част от него.

Вестникът цитира министъра на туризма Харис Теохарис, който заявява, че приходите от туризъм в Гърция тази година ще достигнат най-много до 8 милиарда евро. Това ще е с около 10 милиарда по-малко в сравнение с 2019 г.

2020 г. ще бъде загубена и за сектора на недвижимите имоти. Експерти в бранша предвиждат възстановяване на пазара през 2021 г. и то на цени, съобразени с новите реалности. По отношение на хотелите възстановяването се очаква да настъпи чак през 2022 г.

"Контра нюз" коментира, че пандемията е превърнала най-големите защитници на либерализма в икономиката в привърженици на държавната намеса и протекционизма. Крайно либералните бизнесмени сега изискват от държавата да плати заплатите на служителите им, коментира иронично изданието.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 oww

    5 1 Отговор
    Аз не виждам от какво се притесняват, след като доброволно си дават данните и целият живот на "социалните мрежи" как да има ще си снимат и ония работи!Смешници отдавна ви следят и гледат с ваше позволение.