Last news in Fakti

17 Май, 2020 20:23 5 772 23

Най-страшните зарази в историята

  • зарази-
  • болести-
  • смърт

Болести с континентални мащаби помитат цели континенти и променят хода на събитията

Най-страшните зарази в историята - 1
Снимка: Shutterstock

От хиляди години човешката история е заложник на опасни зарази. Болести с континентални мащаби помитат цели континенти и променят хода на събитията. Умират милиони, изчезват цивилизации.

Далече от Европа, на другия край на света, в източните райони на Китай, се появява непозната болест. Улавя в мрежите си млади и стари. Убива бързо и безмилостно. Един след друг труповете се множат. Хората нямат време за ритуали и погребения - изгарят телата в голяма постройка. Селището е изоставено завинаги. Този филм на ужасите се разиграва преди 5 хиляди години. Мястото е известно като Хамин Манга и за голяма част от историците е първият познат случай на опасна зараза. „В миналото, когато е имало изолация между обществата, когато я няма тази глобализация, преобладават бактериалните инфекции. Вирусната инфекция е дело на новата епоха.”, обяснява историкът професор Христо Матанов, цитиран от Нова тв.

През вековете назад народите търгуват, воюват и мигрират към нови територии. Ръка за ръка с тях вървят и опасните болести. 430 години преди новата ера, по време на епичните пелопонески войни между Атина и съюза на Спарта, пламва смъртоносна зараза, която убива две трети от населението зад стените на обсадата. Умира дори Перикъл, водачът на Атиняните. По-близо до нашето време в календара на опасните зарази, светът посреща “черната смърт”. Професор Матанов допълва: „Класическата чума идва от вътрешна Монголия и се предава от бълха на човек. Бълхите живеят върху плъхове. Поредица конни народи идват от Централна Азия и пренасят със себе си тези плъхове и бълхи.”

14 век. Кримският полуостров. Основаният от генуезците търговски град Кафа (Теодосия) е обсаден от монголски орди. Нашествениците са покосени от чумата и катапултират труповете зад стените на града. В същото време на пристанището в сърцето на Ренесанса Флоренция търговията по море процъфтява. Търговските кораби и техните екипажи са под карантина. „Виждат, че екипажът е болен. Пущат ги на брега, за да ги затворят в специална сграда под карантина. Но плъховете се спускат по въжетата в пристанището. И така плъзва чумата, която за един месец обикаля Европа.”

Карантина, маски и дистанция. Ако сега се плашим от тези мерки, то борбата с черната смърт се е водела почти по същия начин, уточнява Христо Матанов: „Те са носели маски, напоени с оцет. Смятали са, че оцетът спира инфекцията. Носели са и дълги пръти, с които са държали хората на разстояние. Венецианският посланик в Лондон дори си поръчва стъклен кафез. Това не го спасява, тъй като заразата се разнасяла от плъхове и той умира. Появяват се часовниковите кули. Няма хора, няма работна ръка, времето започва да се цени. Преди това на кой му е пукало за времето.”

По време на „Черната смърт” една трета от населението на Европа умира. Човечеството обаче е на прага на нещо велико. Големите европейски сили тръгват по света в търсене на богатства и нови светове. Великите географски открития се превръщат в удобен транспорт за опасните зарази, смята професор Христо Матанов и допълва: „Христофор Колумб е типичен пример. Пренасят на индианците вид шарка, която те не познават и умират масово. Индианците пък дават на европейците вид сифилис, чужд за нас.”

Поробена България се изправя пред страшни болести, пренесени по нашите земи от османското нашествие. Империята е свързващо звено между Индия, Северна Африка и Европа. Западни пътешественици отбелязват пренебрежителното отношение на турците към чумата, разказва професор Матанов: „Те смятали, че Всевишният е определил какво ще се случва. Спят в постелите на умрели от чума. Не се пазят, не взимат мерки.”

По тесните мръсни улици на Европа пълзи друг страшен и смъртоносен кошмар. През 19 век континентът няколко пъти попада в плен на холерата. А в малка България, един голям човек спасява цял град от ужаса на заразата. Доктор Стефан Хаджипенчев изолирал всички болни от Велико Търново в малкото село Добри дял. Тодорка Недева от отдел „Нова и най-нова история” на Регионалния исторически музей във Велико Търново обяснява как в село Добри дял се създава изолационен лагер с изключително ограничен достъп само на медицински персонал при строги правила за изолация с помощта на маски.

По ирония на съдбата доктор Хаджипенчев умира именно от холера по-късно по време на Балканските войни. Загива на първа линия в борбата с болестта - като доброволец в лечението на ранени войници. Тодорка Недева отбелязва: „Това е парадоксът на историята! Да посветиш живота си на заразните болести и да починеш точно от това!”

Пак по това време с кметски заповеди жителите на Велико Търново се запознават с предпазни мерки, познати и днес, разкрива уредникът в историческия музей в Старата столица: „Да не се плюят семки, да се слага ръка на устата, когато се кашля и киха.”

Подобни мерки се въвеждат и по времето на Испанския грип, убил над 50 милиона по цял свят в годините на Първата световна война, сочат историческите данни. „Любопитното е, че се ограничава работното време на гостилници, хотели, сладкарници, гостоприемници. Хората са били подканяни редовно да си мият ръцете, лицето и краката.” – допълва Тодорка Недева.

И холерата, и чумата, и всяка зараза, ударила света, отприщва богата палитра от суеверия. У нас е било популярно хората да бягат от болестите в буквалния смисъл в гората, обяснява д-р Илия Вълев, етнолог в РИМ-Велико Търново: „Както е казал Славейков, когато има чума, има и шума. Разполагаме с много свидетелства за селища около Велико Търново, от които хората са бягали в гората, докато премине епидемията. Друга практика е била заораването на селото, ограждането му с магически кръг. Ставало е от двама братя-близнаци, с волове-близнаци, с плуг, направен от дърво-близнак.”

Често сравнявани с демонични същества, заразите са били заключвани под земята, разкрива още Илия Вълев: „Имало е камък, под който се поставяли ключовете, с който било заключвано селото. Това е помагало най-малкото на психиката на хората. Надявали са се и са вярвали, че може би ще помогне.”

Обратно в днешното динамично време, COVID-19 е поредната пандемия. След години от нея вероятно ще остане само един лош спомен и една страница в прашните книги на историята.

Ето най-тежките изпитания пред човечеството от древността, подбрани от изданието „Live Science”:

3000 ГОДИНИ ПР.Н.Е. В КИТАЙ

Около 3 хиляди години преди началото на нашето летоброене в Китай е избухнала зараза, която е унищожила праисторическо селище. Телата на починалите били струпани в голяма постройка и изгорени. Болестта е обхванала хора от различни възрасти, съдят учените по откритите останки от скелети в археологическия комплекс „Хамин Манга”. Заразата се е развила толкова бързо, че не е имало време телата да бъдат погребани според съществуващите ритуали. Впоследствие мястото е изоставено и няма данни да е населено отново.

430 ГОДИНИ ПР.Н.Е. АТИНСКАТА ЧУМА

По-близо до наши дни – в Атина около 430 години преди Христа – около 100 хиляди души стават жертва на болест, която нанася трайна следа на населението след началото на Пелопонеските войни между Атина и съюза начело със Спарта. Епидемията се развива в период от 5 години, пишат археолозите. Болестта атакувала с главоболие, зачервяване до кръв на очите, езика и гърлото и неприятен дъх. Каква точно е болестта е спорен въпрос. Учените обаче са категорични, че военните действия и струпването на хора е причина за бързото разпространение на заразата.

165-180 ГОДИНА АНТОНИНСКАТА ЧУМА

Така наречената „Антонинска чума” обхваща Римската империя между 165 и 180 година след началото на новата ера. Болестта е пренесена в сърцето на Европа от войските на Рим, завърнали се от походи в Близкия Изток. Симптомите наподобявали шарка. За периода на разпространение заразата е взела живота на над 5 милиона души.

250-271 ГОДИНА КИПРИЯНСКАТА ЧУМА

Съвсем скоро след Антонинската чума, Римската империя е изправена пред още едно голямо изпитание – „Киприянската епидемия”. Заразата, подобна на едра шарка, носи името на свещеник, обявил с нейното разпространение „края на света”. Само за ден и само в Рим умират около 5 хиляди души, отбелязват историческите хроники.

541-542 ГОДИНА ЮСТИНИАНОВАТА ЧУМА

Юстиниановата чума покосява Византия по времето на император Юстиниан около 540 година. Болестта удря и самия император, но той оцелява. Според някои проучвания бубонната чума и нейните периодични появи след това погубва 10 процента от населението на планетата. Със сигурност обаче историята е запечатала упадъка на Юстиниановото управление след удара на болестта.

735-737 ГОДИНА ЕДРАТА ШАРКА В ЯПОНИЯ

Една трета от населението на Япония умира по време на епидемията от едра шарка през 8 век. Болестта се появява в период на по-чести контакти на японците с континентална Азия. Различни исторически източници свързват едрата шарка в страната на изгряващото слънце с рибари, плавали до бреговете на Корейския полуостров. За да се възстанови страната след заразата, имперската политика облекчава данъците и насърчава земеделието. По това време император Шому подпомага финансово построяването на известния храм „Тодай-Джи“, в който се помещава 18-метрова статуя на Буда.

1347-1353 ЧЕРНАТА СМЪРТ

„Черната смърт” буквално помита Европа и други части на планетата през 14 век. За едно десетилетие умират милиони, по данни на някои изследвания на този исторически период. Предполага се, че чумата е възникнала в Азия и достига Източна Европа по Пътя на коприната. След това чрез бълхи и плъхове се разнася из целия континент, а и отвъд неговите граници. Пандемията променя историята икономически, социално и религиозно, пишат историците.

1520 ГОДИНА ЕДРАТА ШАРКА

Експанзията на европейците по света през 16 век разнасят различни зарази към местното население в много точки на планетата. Испанците през 1520 година разтоварват кораб на Мексиканския бряг. Заразен с едра шарка роб с африканска кръв е причина болестта бързо да обхване местните ацтеки, които към този момент нямали никакъв имунитет срещу такива патогени. По подобен начин едрата шарка буквално обикаля двете Америки.

1665 ГОДИНА ЧУМНАТА ЕПИДЕМИЯ В ЛОНДОН

Голямата чумна епидемия в Лондон убива за 2 години над 100 хиляди, в това число 15 на сто от населението на града на река Темза. Болестта кара голяма част от жителите да напуснат. Заразата се пренасяла от плъхове и бълхи, с помощта на които бързо се разпространила.

1668 ГОДИНА ЖЪЛТАТА ТРЕСКА

Жълтата треска се счита, че е възникнала в Африка. Местното население изкарвало болестта с грипоподобни симптоми, докато колонизаторите умирали, заради липса на имунитет. В САЩ заразата пламнала първо в Ню Йорк през 1668 година, по-късно и в други райони. Само в Северна Америка умират над 150 хиляди.

1720 ГОДИНА МАРСИЛСКАТА ЧУМА

Марсилската чума помита една трета от населението на Марсилия или над 100 хиляди души само за 3 години. Вярва се, че болестта е пренесена с кораб от Източното Средиземноморие. Въпреки карантината на плавателния съд, заразата успяла да достигне бреговете.

1770 ГОДИНА РУСКАТА ЧУМА

Чума вилнее в руската столица Москва и налага строга карантина. Императрицата Екатерина Велика издава декрет, с който заповядва премахването на всички фабрики от столицата. Заради строгите мерки, избухват размирици. От болестта умират над 100 хиляди, но още много загиват в бунтовете.

1900 ГОДИНА ХОЛЕРНАТА ПАНДЕМИЯ

По сметките на различни изследователи в рамките на 1 век умират милиони по целия свят от холера. Счита се, че заразата плъзва от териториите на днешен Афганистан, Иран и южните области на Русия. Оттам болестта бележи периодични набези по целия свят. В Съединените щати достига, пренесена през 1910 година от италиански параход.

1918 ГОДИНА ИСПАНСКИЯТ ГРИП

Испанският грип в началото на 20 век убива десетки милиони по цялата планета. Вирусът H1N1 е бил смъртоносен за деца и възрастни, докато хората на средна възраст били по-устойчиви, сочат историческите анализи. В самото начало на пандемията много държави умишлено криели мащаба на заболяването, за да поддържат духа на военните в смутните времена на Първата световна война. Освен това, именно военните, условията, в които се водели военните сраженията и храната са сред факторите, довели до скорострелното разпространение на грипа. Болестта носи името „Испански грип”, тъй като Испания като неутрална държава първа разкрила пагубните последици на заразата.

1957 ГОДИНА В ПТИЧИЯТ ГРИП

Добилият популярност като „Птичи грип” тръгва от Китай, плъзва към Сингапур и Хонк-Конг, преминава граници и океани до Съединените щати и Европа. Над 1 милион умират за 2 години.

1968 ГОДИНА ХОНКОНГСКИЯТ ГРИП

Грипният вирус убива за 2 години около 1 милион души по цял свят. Заразата се разпространява бързо то своята родина към съседните държави, с лед това и по всички континенти.

1981 ГОДИНА ВИРУСЪТ HIV

Около 35 милиона души до момента са станали жертва на HIV-вируса на СПИН. Появява се в западната част на Африка. Смята се, че е мутирал от животински вирус, разпространен по маймуните.

2002 КОРОНАВИРУСЪТ SARS

Родината му е Китай. Около 8 хиляди души се заразяват, загиват около 800 в общо 17 държави. Изолацията и карантината са най-ефективният подход при ограничаването на болестта.

2009 ГОДИНА СВИНСКИЯТ ГРИП

Счита се, че за първи път се появява в Мексико и след това плъзва по цялата планета. Около милион и половина се заразяват, а в рамките на 2 години около 500 хиляди души умират.

2014 ЗАРАЗАТА ЕБОЛА

За 2 години опасната хеморагична треска убива 11 хиляди души. Заразата се разпространява първоначално в Конго и в Судан в Африка. Обхваща бързо много държави в региона. Болестта е силно заразна и живее дълго след излекуването на болните.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    48 8 Отговор
    Пропуснат е BokoVid-09
  • 2 Хасан

    35 0 Отговор
    На жината трипера от 2001г. Половината град пламна от нея.
  • 3 Ръмпези

    17 2 Отговор
    ТАКА КАТО ЧЕТА МАЙ НИЕ ЩЕ СЕ РАЗМИНЕМ НАЙ-ЛЕКО С ТОЯ ВИРУС..ДАНО ДА ПРИКЛЮЧИ ВСИЧКО БЪРЗО...АКО И БАРЦЕЛОНСКИ НИ ПРЕДСТАВИ СЪПРУГАТА СИ И ДЪЩЕРЯ СИ ЩЕ СЪМ ОЩЕ ПО ЩАСТЛИВ...
  • 4 Природата си знае работата

    17 3 Отговор
    Османците поробват двете най-развити държави в Европа! И от там тръгва и упадъка на Европа!

    Коментиран от #9, #12

  • 5 един от стадото

    12 3 Отговор
    добре че не е имало Интернет, три пъти по толкова щяха да са

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 мaнгъров е гей

    5 22 Отговор

    До коментар #5 от "един от стадото":

    мънгърските проститутки си личите от далеч

    Коментиран от #10, #13

  • 8 Ф3 "червената чума"

    3 1 Отговор
    Нищо? Така ли бе?
  • 9 Кои са тези

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "Природата си знае работата":

    Две най-развити? Видинското и търновското царство ли?

    Коментиран от #15

  • 10 един от стадото

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "мaнгъров е гей":

    не знам кой е гей и не ме интересува, ВИЖ правилата на сайта долу. Ако не бяха те шоуто за публиката беше гарантирано
  • 11 Соросоидна смрад

    22 5 Отговор
    Най страшната зараза се казва ГЕРБ - до сега умори над 2 милиона българи и продължава да покосява и млади и стари.

    Единственото спасение е пълното унищожение на вируса - лекарството се казва АК-47 и унищожава по 600 вируса в минута.
  • 12 За сметка на това

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Природата си знае работата":

    Обаче запазват българите за следващите поколения
  • 13 Соросоидна смрад

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "мaнгъров е гей":

    Абе и соросоидните джендърчета се откроявате от далече - сляп ще ви усети защото смърдите яко.
  • 14 мечо

    2 4 Отговор
    упасно си е добре че бияха мерките на професор мотафчиски военен годжи защтото много хора щтеше да се расболеят макар че мен не ме потмина лекувах се сам вав домашни условиа рикиица салата ходех си до магазин ама то така като нияма личен лекар таи щте е
  • 15 мечо

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "Кои са тези":

    видин не е даржава бе тапако малее а аз си мислех че аз сам тап и не умен

    Коментиран от #16

  • 16 Мечо мечо...

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "мечо":

    Не дАржава сега и никога не е било ама някогаш е било царство от разпаднала се дАржава иначе правилно си мислиш...
  • 17 Игра на полове

    5 1 Отговор
    През всички тези хиляди години хората са имали едно, не две истински нещастия. Нямали са Боко и Мутаф Чийски. За това са умрели.
  • 18 Тома

    1 0 Отговор
    Много ме е страх от вируса , ама като чета коментарите тук и на Слави Трифонов ми идва да се гръмна от простотиите ви!?

    Коментиран от #20

  • 19 Ахат

    1 1 Отговор
    България не е засегната от болестите,които затриват варварска Европа и никога няма да бъде.Пукайте от яд варвари
  • 20 Волт

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Тома":

    Няма спасение.Ако си навън ще хванеш вирус,ако си вътре ще те изядат хлебарките,избирай
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Смешно

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "професионален шофьор":

    Ти защо не си караш камиона и не оставиш разсъжденията на хората учили за това?
  • 23 пройчо

    2 0 Отговор
    Напишете нещо и за лекарите , баба ви ли е лекувала болните с тамян,Мисирки!!!??