5 Септември, 2012 11:58 1 037 1

Стартира новата система на ЕС за пряка демокрация

  • демокрация-
  • пряка-
  • ес

Петиция, която цели да предотврати приватизирането на водоснабдителните дружества, стана първата, към която гражданите на ЕС могат да се присъединят като част от усилията да им бъде предоставено по-голямо право на глас по вътрешните работи на Съюза. Това обяви днес Европейската комисия, предаде БНР.

Групата "Райт ту уотър" ("Право на вода"), която настоява ЕС да защитава достъпа до вода и канализация като човешко право, е първата организация, която ще може да набира подписи съгласно т.нар. "Инициатива на европейските граждани", която стартира през април. Инициативата бе одобрена от Европейския парламент като единствения досега в света транснационален инструмент за пряка демокрация. "Райт ту уотър" ще трябва да събере един милион подписа от най-малко седем страни-членки, за да предяви претенции пред Европейската комисия да изготви съответната законова мярка.

Инициативата на европейските граждани произтича от предписанията на Лисабонския договор, който е в сила от 2009 година. Тя дава право на гражданите на ЕС пряко да въздействат върху законите на Съюза. Няколко други групи обмислят да пуснат петиции на различни теми - от гей браковете до атомната енергетика, но "Райт ту уотър" е първата, преодоляла всички технически изисквания да започне да събира подписи.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    0 0 Отговор
    А сега кво правим със Софийска вода?
Новини по държави: