Last news in Fakti

1 Юли, 2020 12:06 2 416 28

Макрон ухажва Путин, вече му говори на "ти"

  • франция-
  • русия-
  • еманюел макрон-
  • владимир путин-
  • ухажва

Французинът не спомена липсата на напредък в мирното уреждане на войната в Украйна

Макрон ухажва Путин, вече му говори на "ти" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Преди да разговаря с канцлера Ангела Меркел този понеделник в Мезеберг близо до Берлин, френският президент Еманюел Макрон повтори желанието си да поднови „диалога за мерките за доверие и сигурност“ с Русия. Целта на такъв диалог трябва да бъде създаването на европейска система за сигурност от Лисабон до Владивосток, както Макрон предложи в разговор с руския президент Путин, пише германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от агенция "Фокус".

Както се съобщава от Елисейския дворец обменът на мнения между двамата президенти под формата на видеоконференция миналия петък е продължила повече от два часа. В съобщението на Офиса на френския президент се казва, че диалогът е бил „задълбочен и информативен“. Френската редакция на компанията RT разпространи в събота в социалните мрежи видео на първите петнадесет минути от разговора, което създаде впечатлението, че Путин и Макрон са близки приятели.

Поразителното беше, че и двамата често се обръщаха един към друг на „ти“, а Макрон през цялото време подчертаваше „дългото приятелство“ на двете нации, вкоренено във времето на съвместната борба срещу националсоциализма. Първоначално Макрон планираше да присъства на парада на победата на 9 май в Москва. В показания фрагмент от разговора французинът не спомена липсата на напредък в мирното уреждане на войната в Украйна (съгласно Минските споразумения), нито загрижеността за нарушения на правата на човека в Русия, нито кибератаките. Не е ясно дали публикуването на записа е било съгласувано с Елисейския дворец. Видеото показва, че френският президент се стреми да спечели благоволението на Путин.

Макрон не каза ясно, дали е анализирал критично отношенията с Русия след срещата на върха с Путин в лятната резиденция на френския президент в Брегансон миналия август. Вместо това той се държеше уверено и потвърди, че е готов да отиде в Москва „преди края на август“, ако обстановката около коронавируса позволява. Желанието на Макрон да проведе диалог с Русия относно мерките за доверие и сигурност озадачи неговите европейски партньори, защото поведението на Макрон беше възприето като нарушение на солидарността на страните членки на ЕС. В разговора той демонстрира, че по такъв деликатен въпрос като договорите за разоръжаване, той разчита на сътрудничество с Путин. Макрон стана единственият европейски лидер, който отговори положително на руското предложение за „мораториум“ върху ядрени ракети със среден обсег и заяви готовността си за преговори.

За да намали недоволството на ЕС, Макрон назначи Пиер Вимон, бивш посланик в ЕС и генерален секретар на Европейската служба за външна политика, за свой специален пратеник за сътрудничество в областта на сигурността с Русия. Според AFP, Вимон не е присъствал на последния разговор на Макрон с Путин. „Президентът обяви своята ангажираност към диалога, значението на който нарасна“, съобщават от пресслужбата на Елисейския дворец. Няколко работни групи „за стратегическа стабилност и сигурност на европейския континент“ ще трябва да постигнат „конкретен напредък“. Макрон също напомни на Путин за необходимостта от "бързо прилагане на пътната карта", която беше договорена на 9 декември на последната среща в така наречения "нормандски" формат за разрешаване на конфликта в Украйна. Досега Путин не се е придържал към него. В комюникето на президентската канцелария не се споменава дали Макрон е синхронизирал своята позиция с партньори от ЕС, особено по източния фланг на НАТО преди да разговаря с руския си колега. Той умишлено не използва речника на канцлера Меркел, която във връзка със старта на германското председателство на Съвета на Европа призова за "критично конструктивен диалог" с Русия.

Във Франция опитът на Макрон да „ухажва“ Путин се разглежда като предимно вътрешнополитическо послание към десните буржоазни избиратели. Формулировката за „Европа от Лисабон до Владивосток“ е заимствана от Шарл де Гол, който през 1959 г. говори в едно от своите изказвания за „Европа от Атлантическия океан до Урал“. Тогава това се дължи на опит да се гарантира на Франция специално положение между блоковете на суперсилите. Обръщането към Русия може, наред с други неща, да се обясни със стратегията на Макрон за предотвратяване на тревожно сближаване между Москва и Пекин. Но зад опита за сближаване може да има опасения за по-нататъшно намаляване на влиянието на Франция в Либия и Сирия.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова Императое на Третия Рим

    15 3 Отговор
    Макарона, Вова, Жълтура, Тайпи и Вучката - вечная дружба. Ние се нахендрихме в съюз с кривоглавите и бъзливите гърци.
  • 2 Бат Вал

    36 4 Отговор
    Още малко, годинка-две, и на Путин не само ще му говорят на ти, ами и ще искат да са интимни с него, защото лека полека рзбират че е пич и че е класи над перчема Дончо от ловните полета на червенокожите...
  • 3 Русский

    3 8 Отговор
    Аз съм руснак, живея в Русия. Искам да застраховам колата за 2020 г.във ВИС-2. Чудя се дали е възможно.
  • 4 hmhmhm

    7 16 Отговор
    Макарона се натиска насам-натам , ама никой не го бръсне за косъм ...
  • 5 Ухажьора

    6 6 Отговор
    Па той си пада по възрастни дами
  • 6 az #Победа75

    17 6 Отговор
    Макроне, ама забрави ли, че има санкции????
    Ама забрави ли, че Москва трябва да върне Крим????
    Ама забрави ли, че Асад трябва да подаде оставка веднага????
    :))))

    Коментиран от #16, #19

  • 7 Предложение на Макрон

    21 2 Отговор
    Предлага Путин да е шеф на новия съюз от Лисабон до Владивосток. Да пази Европа от пришълци и ракетни нападения и да възтанови Православието и другите кой от къде е.

    Коментиран от #20

  • 8 Русский

    2 4 Отговор
    Застраховани сме на ВИС-Две!
  • 9 Москва

    13 1 Отговор
    не вярва на сълзи !

    Коментиран от #13

  • 10 Stéphanie 🎲

    5 18 Отговор
    И ти ли Бруте !!!😎Най -голямата грешка ,некадърник не може да ръководи Франция!!!!!
    Научно е доказано, че тези, които се женят за май*ите си са сбъркани на ментално ниво.  Путин само ще го използва, за да отърве санкциите и да разшири влиянието си в Европа Защо играеш по- свирката на льо Пен ?!😬
  • 11 az #Победа75

    15 4 Отговор
    Наближава новата Ялта и новото раздаване на картите от тримата големи днес - Путин, Си, Тръмп. Макрон бърза, за да не изпусне влака.....
  • 12 Русский

    2 2 Отговор
    Застраховани сме на ВИС-2!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Президентът Макрон

    10 3 Отговор
    правилен ход.
  • 16 Гошо

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "az #Победа75":

    Това било някога ,сега друго Сага Путин пръв миротворец и демократ , санкциите са подействали и той се е поправил и е обещал че повече няма да прави така

    Коментиран от #17

  • 17 СРЕЩА

    2 11 Отговор

    До коментар #16 от "Гошо":

    На две бити карти‼Единият го чака гилотина ,другият с краката на пред от Крем⭐л по Руски ‼Една съдба с различен сценарии
  • 18 Браво на макарона

    15 2 Отговор
    Започна да мисли с главата си какво е добре за Европа...не като Меркел да се умилква на Тръмп който ги наритва за северен поток 2 и която напълни Европа с инженери и лекари. Само ЕС + Русия могат да се опълчат на щатите или китай
  • 19 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "az #Победа75":

    Отдавна никой от Западните държави и Америка не говори за премахване на Асад. Това бе до 2018 година. Влез в крачка с политическите събития. Всички разбраха, че Путин съюзниците си не предава.
  • 20 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Предложение на Макрон":

    Да не бъдем чак такив оптимисти Мюсулманските емигранти, които завладяват Европа са си проблем на европейците и те трябва да се справят с тази ситуация, ако не искат след двадесетина години да живеят в мюсюлмански свят.
  • 21 234

    15 1 Отговор
    Най - големия страх на американците. Съюз между технологиите на Европа и енергийните източници на Русия.

    Коментиран от #28

  • 22 другарят

    7 1 Отговор
    Тази статия пак е писана от джендър с извратено съзнание, който не разбира процесите в света! " С това сближаване Макрон се опитвал да предотврати сближаване на Русия и Китай"??? Джендъри вие наистина много си повярвахте! Франция, като единствена ядрена сила в ЕС се опитва да оглави въпросите по сигурността на ЕС и изобщо лидерството в Европа в конкуренция с Германия! Разбира се че умният Путин ще се възползва от непосилните амбиции на петлите.
  • 23 Онзи

    5 0 Отговор
    Наши Русия беше изолирана от света , тя каква стана света и отиде на крак хайа
  • 24 Герантофилиятя е зяболявяне

    3 0 Отговор
    Еми той си налита на възрастни лелки и чичковци, а чичкото е и лелка едновременно така че не се учудвам
  • 25 СССРБарета

    4 2 Отговор
    Никога дори не съм си представял че ще доживея времето в което Русия ще стане световен доминатор номер едно! Сирия беше битка в която руснаците показаха че повече няма да позволят световните процеси да се случват без тяхно съгласие! Това беше изключително мощен uppercut в лицето на американския самозабравил се дебелариум! Бог да пази Русия и Путин!
  • 26 Иван

    0 1 Отговор
    А Путин не спомена участието на Франция на страната на Ислямска Държава в Сирия.
  • 27 Иван

    3 1 Отговор
    Путин пропусна да спомене эа военните престъпления на Франция във Виетнам
  • 28 Karosel

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "234":

    Най - големия страх на американците. Съюз между технологиите на Европа и енергийните източници на Русия.//--// Американският комплекс е изписан на челото на всеки ватник!
Новини по държави: