Last news in Fakti

12 Юли, 2020 14:37 1 936 0

За пръв път избори след пандемията

  • испания-
  • избори-
  • галисия-
  • страната на баските

Гласуването в Северна Испания няма да намали политическите трусове

За пръв път избори след пандемията - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Първите избори след началото на пандемията от коронарису се провеждат днес в Северна Испания. Гласува се с маски и се спазва физическа дистанция.

Право на глас имат 4.5 милиона испанци в Галисия и Страната на баските. Вотът не се очаква да доведе до съществени промени в политическата картина в региона, респективно до намаляване на трусовете. Предварителните проучвания сочат управляващите партии да спечелят - либералната Баска националистическа партия (PNV) и лявата баска националистическа коалиция Билду (Единство) (EH Bildu) в Страната на баските и консервативната Народна партия (Partido Popular, PP) в Галисия.

Вотът в Страната на баските трябваше да е през есента, но през февруари председателят на регионалното правителство Иниго Уркулю обяви решение изборите да са на 5 април, за да не съвпаднат с тези в Каталуния. Заради коронавируса обаче вотът бе отложен за 12 юли. Според последните проучвания на общественото мнение се очаква Баската националистическа партия, подкрепяща Уркулю, който управлява от декември 2012 г. да спечели 29-32 кресла в 75-местния парламент, следвана от "Билду" с 18-19 мандата, Социалистическата партия с 10-12 места и други.

В Галисия, където ще бъдат избрани 75 депутати в регионалния парламент, вотът също беше планиран за 5 април и беше отложен. Проучванията прогнозират победа на Народната партия на регионалния лидер Алберто Нунес Фейхоо, който управлява от април 2009 г. Според анкета във в. "Паис" партията може да разчита на 42 места в автономния парламент, следвана от социалистите с 16 мандата, Блока на националистите на Галисия (14 места) и лявата коалиция "Галисия ен комун" (4).


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: