Last news in Fakti

14 Юни, 2021 13:21 6 971 32

Данък върху пустеещи жилища

  • страната на баските-
  • пустеещи-
  • жилища-
  • данък-
  • указ

Мярката може да засегне близо 15 000 собственици на имоти в Страната на баските

Данък върху пустеещи жилища - 1
Публикувано във факти.бг: Снимка: Shutterstock

Правителството на Страната на баските прие указ за пустеещите жилища в района, който ще влезе в сила веднага след публикуването му в Официалния вестник на автономната област (BOPV), съобщава специализираният сайт Idealista.

Собствениците на жилища и къщи, които не се обитават най 2 години без уважителна причина, ще са задължени да плащат допълнителен данък в размер на 10 EUR за всеки квадратен метър от имота. Сумата ще се увеличава с 10%за всяка следваща година, докато жилището е необитаемо, като максималната сума може да достигне 30 EUR/кв.м.

По последни данни в района броят на пустеещите жилища е близо 20 000, което е близо 2% от жилищния фонд.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 XXX

    20 7 Отговор
    ОК, тогава да отпадне другия данък.
  • 2 Гост

    30 3 Отговор
    Утре и в Абсурдистан, със задна дата и поне с 50 % налог над този в Ирландия.

    Коментиран от #6

  • 3 Гост

    27 26 Отговор
    Правилно.Трябва и в БГ да се въведе подобен.
  • 4 Гост

    26 13 Отговор
    Абсолютно правилно! Същото трябва да бъде за пустеещите земеделски земи!
  • 5 Реалист

    35 15 Отговор
    Вижте в Испания при 2% празни жилища налагат такъв данък, а за София се твърди, че процентът е 25%, което допринася за надуването на имотният балон и цените на жилищата. Дали и тук не е нужен такъв данък?
  • 6 гост

    27 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Едно от най-големите и масови заблуждения , че недвижимия имот е "сигурно" запазване на парите !! Както се вижда всяко едно правителство в света за една нощ може да вдигне или срине цената на имотите в пъти , като вследствие на това и направо ги отнеме !! Щото след само 2-3 години неплащане на въпросните данъци имота отива на търг , на който единственото сигурно е , че държавата ще си вземе дължимото с лихвите , а за собственика каквото остане , АКО остане , щото в такива случаи обикновено купувача е професионалист !! Най-близкия до нас пример е Гърция , където след банкрута вдигнаха данъците за имоти почти три пъти и почнаха да ги търсят , което е по-важното , следствие на което в момента цените са между 3 и 5 пъти по-ниски отпреди двайсетина години , а ако сметнеш инфлацията оттогава трябва да са толкова пъти по-скъпи , тоест общата загуба е близо десеторна !! И само напомням , земеделската земя в България все още няма данък и въпреки това е от най-евтините в Европа !! Представете си какво ще стане със цената при въвеждане на данък , дори минимален , а това предстои до 5 години максимум !
  • 7 ГЕРБ=БСП=ДПС

    17 6 Отговор
    Да у нас трябва да има по-високи данъци. Но по-високите данъци до не са за пустеещи жилища. А за жилища собственост на фирми. Трябва само офис сградите, хотелите, складовете, наистина работещите къщи за гости, които от тази сейност внасят данъци ... да са с някакъв по-нормален данък като този на обикновенните хора. Всички други имоти собственост на фирми. Трябва да са с двоен и дори троен данък. Защото така се избягва плащането на 20% ДДС от собствениците на фирми. Същото така трябва да има донък богатство за собствениците та много имоти в една държава. Например, ако РЗП общо на всичи имоти на дадено семейство е над 500 кв. м. или над 1000 кв. м. дори 1500 кв.м. Да се дължи троен данък за всики имоти. Същото трябва да го има и за земята. Трябва да има граница наду която да е по-висок данъка. Например за собствениците на урбанизирана и земеделска земя над 100 или 200 декара да скача 3 пъти данъка. Също така трябва да се забрани да се слагат фотоволтаици с мощност над 3-5 кВт. за физическо личе или домакинство върху земя. Фотоволтаици само на покриви на сгради жилищни, промишлени, складове, гаражи... Хем не заемат обработваема земя и зелени площи, хем пазят покрива.
  • 8 Емил

    19 12 Отговор
    В голяма част от градовете в България 20-30% от имотите са празни! Същевременно над 50% от младите хора на възраст до 30 г. живеят с родителите си поради невъзможно ст да си купят имот! Надутите цени на жилищата в България са плод на спекулативно търсене поради липса на алтернатива за инвестиране на парите, предвид почти нулевите лихви на банките по депозити и общоприетото разбиране, че вложението в имот е “най сигурната инвестиция”, което категорично не е вярно! Подобен данък категорично е необходим в България с оглед постигане известна регулация!!!!

    Коментиран от #9, #19

  • 9 гост

    12 15 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    В България няма надути цени , с изключение на няколко софийски квартала и може би няколко на Варна !! Средната цена на квадрат апартамент за страната е между 200 и 300 евро , можеш да се уведиш във всеки сайт за имоти , за толкова не можеш да купиш само земята в европа !! Ако искаш да купуваш жилище със минимална заплата няма как да стане никъде по света !! Виж със средната за двама е напълно постижимо дори в София , така че айде без изхвърляния !

    Коментиран от #11

  • 10 Да питам

    7 4 Отговор
    Целия град синя зона. Данъка на имота да е 1000 лева и нагоре а срещу платен данък собственика получава поименна карта за целия ГТ за една година.
  • 11 Гост

    25 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Кратка справка за малък град, като Свищов, показва, че там апартаментите са на цена около 419€/кв. Тези 200, 300€ можеш да ги сънуваш за селата с под 5000 жители. В градовете на България апартаментите са със средна обявена цена:
    За София 1392€/кв;
    За Пловдив 726€/кв;
    За Бургас 945€/кв;
    За Варна 789€/кв;
    За Русе 724€/кв;
    За Стара Загора 609€/кв;
    За Плевен 697€/кв;
    За Сливен 551€/кв;
    За Добрич 512€/кв;
    За Шумен 717€/кв;
    За Перник 674€/кв;
    За Ямбол 533€/кв;
    Дови в Ловеч средната цена е 414€/кв, а в Лясковец е 402€/кв (където и да е това).
    Ти, драги ми зелени смехурко, взимаш четири къщи от Пършевци за по 5€/кв, и един апартамент в София с 1400€/кв, и обявяваш средна цена на жилищата в България 280€/кв. Готов, завършен статистик.

    Коментиран от #12

  • 12 гост

    0 10 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Офф , писнало ми е да отговарям на глупости , ама да не си помислиш , че си написал нещо смислено , ще трябва !! Първо не знам от Свищов ли си или имаш рода там , ама голяма реклама му направи !! Сигурно има и имоти на които ИСКАТ 400 евро там , ама със сигурност не са масовите !! Да не говорим , че от искане до даване разликата е от небето до земята !! По-добре да беше попитал някой брокер оттам как се продава имот в Свищов , не за 400 , а за 300 и даже за 200 евро квадрата !! Щото въпроса е ВЪОБЩЕ да се появи клиент , а чак след това може да се мисли за цена , която със сигурност няма да ти хареса , щото не е по опорката ти !! Изобщо в тия "градове" извън София , Пловдив и Варна намирането на клиент за имот е почти "мисията невъзможна" и отнема не месеци , а години , след които вече примирилия се продавач е съгласен на всичко , само да свърши тая мъка и мечтаната някога цена отдавна се е изпарила от главата му !! Ма ти откъде да знаеш , като не си продавал даже грънци , да не говорим за имоти !! Имам следното предложение за теб , избери си един град извън първите 5 , ако щеш даже такъв като Несебър , Созопол или Банско , да не говорим за другите и ми го кажи ! Аз ще ти покажа поне 5 оферти от него за имоти между 200 и 300 евро , при това реални имоти , които може и даже е сигурно , че при пазарлъка ще паднат с още поне 10-15% !! И нали няма да спорим , че човек със средни доходи ще търси именно такива имоти ,а не най-скъпите в града , които в повече

    Коментиран от #13, #14, #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Не съм от Свищов и не знам как върви пазарът там. Аз ти давам официалните данни от обявите в имот.бг. Ако не ти харесват спори с тях, не ми се прави на капацитет. Това са обявени цени, но въпреки това не ми се вярва да паднат с 60% при договарянето, че да станеш прав. Дори да дам филтър за цяла България, само двустайни и тристайни апартаменти, пак средната цена за страната ни излиза 980€/кв. Сигурен ли си, че при договаряне ще падне от 980€/кв на 200€/кв? Не ми отговаряй, знам, че и самият ти не си вярваш.
  • 15 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Би ли споделил, ти откъде имаш данните, че средната цена на жилища в България била 200€? Сподели с нас, моля, неоспоримите си източници.

    Коментиран от #18

  • 16 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Хайде, дай, намери в Несебър 5 апартамента за 300€/кв. Аз прерових имот.бг и средната цена там излезе 798€/кв. Чакам да пратиш линкове с обявите.

    Коментиран от #17

  • 17 гост

    0 5 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Много добре знаеш , че не дават линкове , но това няма да те спаси !
    Продава 3-СТАЕН област Бургас, с. Равда, комплекс Рутланд Бей , 34 950 EUR (226.94 EUR/кв.м)
    Предлагаме за продажба обзаведен тристаен апартамент на 6 етаж в к-с Рутланд Бей Равда. Апартамента се състои от голям коридор, баня, две спални, хол с кухня и два балкона.

    Продава 3-СТАЕН
    област Бургас, с. Равда 36 950 EUR(239.93 EUR/кв.м)
    ID: 481. Предлагаме за продажба изгоден, обзаведен апартамент с две спални в комплекс от затворен тип Рутланд Бей (Rutland Bay) в с. Равда, с обща площ от 154 кв.м, на 5-ти етаж

    Продава 3-СТАЕН
    област Бургас, к.к. Слънчев бряг 42 000 EUR(251.49 EUR/кв.м)
    Агенция SUPER ИМОТИ 167 кв.м. 3-стаен
    Просторен апартамент с 2 спални за продажба в атрактивния ваканционен комплекс

    Продава 2-СТАЕН
    област Бургас, к.к. Слънчев бряг 16 000 EUR(253.96 EUR/кв.м)
    БЕЗ КОМИСИОННА ОТ КУПУВАЧА!!!ИЗГОДЕН!!!НАМАЛЕНА ЦЕНА!!!Уважаеми клиенти, предлагаме за продажба двустаен апартамент в комплекс Съни Дей

    Продава 2-СТАЕН
    област Бургас, к.к. Слънчев бряг 26 200 EUR(275.78 EUR/кв.м)
    Предлагаме двустаен апартамент 95 кв.м. в тихо живописно място на Черноморието, в модерен курортен комплекс.

    Мога да ти гарантирам 10% надолу от тия цени , комисионната обаче предварително !!!

    Коментиран от #23, #24, #28

  • 18 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Скоро в България ще има "продажби" на имоти по "1 евро" , за които четете редовно тук и придобиване на такива "по необходимост" от държавата или общината , поради изоставяне от собствениците , както навсякъде по света !! Време е хората да вденат , че с изключение на земята нищо друго "вечно" няма и даже в рамките на един човешки живот сгради се появяват и изчезват без следа даже !

    Коментиран от #25

  • 19 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    Тия "млади хора" , дето живеят с родителите си не до 30 , ами до 40 и повече , не могат си плати дори сметките , ако живеят сами , а не да купуват жилище !!! И за какво им е това жилище , като нямат какво да ядат ??? Света става мобилен и виртуален , вие още за панелни кутийки се надявате да ви оправят живота !!! Човек , който има добро образование и професия , съответно добро заплащане жилището му е последния проблем !! Щото днес е тук , утре може да е на другия край на света ! А "млади хора" дето на 30-40 мама ги храни с лъжичка и не стават нищо жилище не им трябва !! Ела да видиш в София как млади хора ПОД 30 купуват жилища по 150-200 000 евро от заплата !! И банката ги финансира , тоест са показали необходимия доход !! Крайно време е да вденете , че има отличници и двойкаджии и последните също ще живеят както заслужават !

    Коментиран от #26, #27

  • 20 Гост

    6 0 Отговор
    Стига сте ревали,и аз съм имал кредит и съм го изплатил.Всеки иска наготово и веднага.Безплатен обяд няма.
  • 21 РЕАЛНО

    3 4 Отговор
    150 ЕВРО Е РЕАЛНАТА ЦЕНА НА ВСИЧКИ АПАРТАМЕНТИ В БГ.

    Коментиран от #22

  • 22 TRIF

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "РЕАЛНО":

    Това за наем на апартамент за месец ли е?
  • 23 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Нали щеше да намираш в Несебър? Къде, в кой сайт са тези обяви? Поне името на сайта кажи, че да ги потърся. Аз гледам имот.бг и там за Равда най-евтиният апартамент е на цена 25к€, за 47кв, което прави 438€/кв. Средна цена на обявите в Равда дават 732€/кв. ТИ КОЙ САЙТ ГЛЕДАШ??????
  • 24 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    156 кв за 36к€ - НЕЩО НЕ СЕ ЛИ ЗАМИСЛЯШ, ПОНЕ МАЛКО?
  • 25 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Това е ясно. Веднъж и ти да познаеш нещо. Тука ти пиша +.
  • 26 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Остави 40 годишните които живеят при мама. Те са друга бира. Те си имат имоти, да наследят от родители. Като се ожениш ще те видим колко ще пътуваш и ще се местиш. Много е вероятно да попаднеш на жена, която да те придърпа при семейството на нейните мама и тати и да вегетираш между тях на като заврян зет. Не само, че няма да се местиш и да пътуваш, ами и до тоалетната да отидеш ще искаш разрешение.
  • 27 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Много лесен ти изглежда животът на кредит. Какво става, когато отличникът остане без работа утре и вече няма кой да плаща кредита на банката? Отива му апартаментчето на съдия изпълнител, а той се връша обратно в Приселци, да сади картофи. Помниш ли как банките придърпаха сума и имоти по този начин, преди няколко десетилетия? Сигурно не помниш защото си млад и не си бил тогава и затова си толкова наперен. Банките точно на това разчитат, че сте млади и не помните последното стригане на бащите си.
  • 28 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Много добре знаеш, че дават линкове от имот.бг, от мобиле и от уикипедия.
  • 29 Софянец

    5 1 Отговор
    И сега в София е пълно със селяни,а ако са по ниски цените ще стане страшно.Цените в столицата само ще са нагоре,така е по цял свят.В малките села и градове ще падат,защото няма работа и има много роми.
  • 30 българка

    2 0 Отговор
    Дано българите в чужбина никога не се завръщат . Само злобни хорица могат да искат наследствени имоти на българи да се облагат с още по високи данъци. За какво са ви , ще си ги носите някъде ли тези данъци ?
  • 31 БГ МАФИЯ В МС

    0 0 Отговор
    Руснаци масово продават имотите си на Южното Черноморие. Защо?
    ТОЛКОВА МНОГО СВОБОДНИ АПАРТАМЕНТИ ИМА НО ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ПРЕЗАСТРОЯВА. ЗАЩО????
  • 32 Засъм

    0 1 Отговор
    Трябва да се въведе закон за отнемане на подобно имущество в полза на съответната община. В момента е жестока борбата със самосрутващи се постройки и безхаберие на собственици. Това е в интерес на всички собственици. Ако до моята изрядна сграда, стоят 2 съборетени, как ви изглежда на вас тази картинка, ако сте потенциален инвеститор? Безхаберието на едни, обезценява труда на други. Сграден гробищен парк не ни трябва. Багер-ЧСИ-нов инвеститор-добри резултати