Last news in Fakti

31 Юли, 2020 10:49 2 380 30

Москва коментира: Арестът на руснаци в Беларус крие опасност за двустранните отношения

  • русия-
  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • атентат-
  • вагнер

Медиите преценяват шансовете мъжете да бъдат съдени за наемничество според беларуското законодателство или да бъдат екстрадирани в Русия, за да може Минск да потуши скандала

Москва коментира: Арестът на руснаци в Беларус крие опасност за двустранните отношения - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Инцидентът с арестуваните в Минск 33-ма руски граждани, предполагаемо свързани с частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", е вече потенциално опасен за отношенията между Русия и Беларус, пише "Комерсант".

Още в сряда беларуският лидер Александър Лукашенко твърдеше, че "изобщо не цели да опорочи една близка страна" - на другия ден обаче риториката му стана далеч по-твърда. Срещу задържаните бе образувано наказателно дело за "подготовка на масови безредици"; обявено бе, че уж са подпомагали опозиционера Сергей Тихановски.

Има и друг сценарий, далеч по-нежелателен за част от задържаните и за руско-беларуските отношения - да бъдат екстрадирани в Украйна, където смятат да ги съдят за участие в конфликта в Донбас, пояснява вестникът.

Президентът Лукашенко иззема инициативата - едновременно вдига залозите в преговорите с Москва, отправя сигнали към Запада и формира извънреден дневен ред в страната си, коментира руският политолог Максим Вилисов, предава БТА. 

Лукашенко е избрал силов начин на действие, често осигурявал успех в постсъветски режими с консолидация между политическата власт, бюрократичния и силовия апарат. Така става главен играч в политическото поле на Беларус - вече няма как да го разклатят нито вътрешната опозиция, нито кои да е външни сили, добавя аналитикът.

Заради инцидента Русия може да отложи очакваното през август отваряне на границата с Беларус, затворена с оглед пандемията, заявяват пред "Известия" източници от Държавната дума.

Ако се стигне до съд, Москва ще обмисли възможността да поиска екстрадиция на задържаните, казват събеседници на вестника в руския сенат. Според експерти обаче може да не се стигне дотам и руските граждани да бъдат върнати в родината по дипломатически канали, посочва "Известия".

Минск обвини Москва във външна намеса и предизвика внезапна криза в двустранните отношения. След това Беларус засили граничния режим на границата с Русия. Още не се знае докъде смята да стигне Минск в изострянето на ситуацията, пише "Взгляд".

Изданието разсъждава "как са взаимосвързани икономиките на двете страни и как ще пострадат, ако изострянето замрази търговските отношения между Москва и Минск". Отговорът е изведен в заглавие: "Един конфликт с Русия ще убие икономиката на Беларус".

"Независимая газета" цитира предупреждение на украинската дипломация, че хора от "руските окупационни сили и незаконните въоръжени формирования, участвали в бойните действия в Източна Украйна, се използват в други точки от света и представляват заплаха". Киев не изключва "те да се използват за дестабилизиране на ситуацията в Беларус в навечерието на президентските избори" на 9 август.

Повечето беларуски експерти, политици и общественици обаче смятат инцидента за инсценировка на властите в Минск, за да могат да ограничават правата и свободите на гражданите седмица преди вота, допълва "Независимая газета".

"Свободная преса" напомня, че след репресиите срещу опозицията сегашният президент "практически няма никакви конкуренти" на изборите. В Беларус обаче не всичко е така спокойно, както представят нещата официалните медии. И Лукашенко е търсел повод, за да вкара войски в Минск, както впрочем и стана след "разкриването" на цял взвод руски наемници, а има съобщения, че ще бъдат десантирани общо 200. В беларуската столица вече пристигнаха вътрешни войски, десантчици и граничари от други области. За да се изправят срещу "руската заплаха" или за да разпъждат демонстрантите? - пита се всекидневникът.

Във връзка със съобщения на чуждестранни медии, че някои задържани работят за руската ЧВК "Мар" от Санкт Петербург, "Комсомолская правда" разговаря с основателя ѝ Алексей Марушченко, който твърди, че фирмата е ликвидирана, а той самият се занимава с друга дейност и няма нищо общо със събитията в Беларус.

"Новая газета" помества снимки на част от задържаните в Беларус и на техни документи, изтекли според вестника от "службата за сигурност на "Вагнер" и потвърждаващи, че са ветерани от руската групировка, воювали в "горещи точки" по света.

Изданието преценява шансовете мъжете да бъдат съдени за наемничество според беларуското законодателство или да бъдат екстрадирани в Русия, за да може Минск да потуши скандала.

Но ако има "доказан опит за някакво "дестабилизиране" в Беларус, това ще е вече съвсем различна игра, засягаща не наказателното право, а голямата политика. Ако Александър Лукашенко изкомандва да се работи сериозно, нещата ще станат къде по-интересни от ежегодния концерт с цените на газа (доставян в страната от Русия, б. р.) или хвърлянето на руски банкери в затвора", отбелязва вестникът.

Украйна, Сирия, Судан, Централна Африка, Мозамбик, Либия - за шест години, откакто съществува частната армия, "вагнеровци" са воювали в половин дузина страни и са извършили множество престъпления. Руските правоохранителни органи не виждат тези престъпления, дори ако им бъдат представени всички доказателства - например в случая с изтезаване и убийство на сириец в газовото находище Шаер през лятото на 2017 г., се казва в статията.

Все пак самият "Вагнер" - прозвище на Дмитрий Уткин, подполковник от запаса, - бе канен в Кремъл, снимаха го с президента, а на заместниците му окачваха звезди на Герои на Русия. Такива снимки с Александър Лукашенко обаче няма, което оставя финала отворен, заключава "Новая газета".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Наблюдател

    16 7 Отговор
    Руснаците са арестувани в санаториум. Беларуския вожд бил възмутен, че не са пияни и не обикалят заведенията. Но срах лозе пази - уплашил се, белоруския Ким, да не му спретнат преврат братушките. 😀
    . Как Лукашенко ще излезе от ситуацията не е ясно.

    Коментиран от #12

  • 3 веселяк

    11 8 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    И направи си сметка, колко може да е слабоумен някой, че да си мисли, че Путин е толкова проЗд!

    Коментиран от #5

  • 4 ****

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    Абе на тебе само милиционери са ти пред очите,да не би като малък някой чичко милиционер да ти е оставил психологическа травма за цял живот?

    Коментиран от #7

  • 5 Антимилиционер

    7 10 Отговор

    До коментар #3 от "веселяк":

    Остана без съюзници милиционера. Мазни се и умилква на западните "приятели", ама онези го подритват като бъхлив пес. Никакви приятели не са му. Само вие, съветските милиционеримот Факти сте му друзя все още.

    Коментиран от #13

  • 6 другарят

    11 2 Отговор
    Другарят Лукашенко, не спира с колхозните си номера!? Между другото в тези така наречени "частни руски армии" участват и беларуси със знанието на колхозника за защита на Беларуските инвестиции в Либия и Венесуела! Беларус е често използвана за транзита на тези охранители и лукавия да престане да се прави на луд!

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 това е добро

    6 11 Отговор
    И Беларус разбраха, че са на губещата страна! Никой не иска да е с Путя! Там е калта и нищетата, мизерията и т.н.

    Коментиран от #17

  • 9 стоян георгиев

    5 8 Отговор
    интересно защо е толква голям шум за една чстна криминална структура?нали не е част от руските служби бе другари?кво ви бърка че са арестували някъде 30 руски наемника учствали в маса военни конфликти и извършили маса тежки престъпления?я троловете сега дето обясняват как вагнеровци били невинни да обяснят , що толкова много се застъпват за тях ?аман от целия този цирк с кошаревци у нас в полза на другаря путин!

    Коментиран от #11, #18

  • 10 Гост

    3 3 Отговор
    Сергей Тихановски е с определено прозападна ориентировка.За какво е на Русия да поддържа подобен кандидат, който се стреми да наложи в Белорус американска демокрация със всичките и екстри?К какъв процент от бекоруския народ ще повярва на този цирк? Тези вгнеровци се появиха в много подходящ момент в Белорус. Така Лукашенко ще ги използува, за да изведе войска на улицата и да попречи на всякакви протести преди и след изборите.Решаванети на съдбата на вагнеровците ще трябва да изчака изборите да преминат Голяма вероятност е Лукашенко да спечели, тъй като в Белорус няма камери в избирателните участъци, урните не са прозрачни и има неограничени възможности да се влеят хиляди и милиони избирателни гласове за когото трябва. След като спечели, той може и да върне вгнеровцкте на Русия по дипломатичните канали.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "Наблюдател":

    Как ще излезе Лукашенко от ситуацията зависи от търпението на Путин. А също така дали ще нареди руските бойци да бъдат предадени на Украйна. Ако го стори и Бог после не може да му помогне. Цялата икономика на Белорус върви благодарение на взаимносвързаността си с Русия. Къде Белорус ще продава тракторите си и селскостопанската продукция? Или Германия например ще отхвърли своите производители, за да купува белоруските картофи? Пари на заем за новата им ядрена електроцентрала пак им дадоха руснаците с ниски лихви и дългосрочна програма за връщане, специалистите за построяването и също бяха руснаци, а не американци.

    Коментиран от #16

  • 13 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Антимилиционер":

    Точно затова му се молят да се присъедини към Г-7.

    Коментиран от #21

  • 14 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "другарят":

    А Белорус е използвана от години като транзит към някои африкански републики, където работят частните военни само защото Русия няма открити авиолинии до там. Визи за руснаците за влизане в Белорус не са необходими, близко и удобно е било да се пътува по този начин.
  • 15 осведомен

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    ОХ кееееф давайте не спирайте 10 сатии още изсмучете центовете падат от небето напред козяциииииииииии
  • 16 стоян георгиев

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    демек за да са добре трябва да си мълчат за руските щуротии там.едва ли вагнеровците са отишли под строи на туризъм в беларус,а и на лукашенко хич ама хич не му е било кеф да ги разкрива и нагнетява напрежение с русия.само че беларуския диктатор знае много добре че ако прояви слабост и ще го глътнат .по ония ширини е така.въпреки всичко няма да даде вагнеровците на украина ,а тихомълком ще ги върне на русия показваики на путин че ще е решителен срещу номерата му.лошото е че путин може да обърне последния останал прадски народ от бившия ссср срещу сее си както стана в украина!

    Коментиран от #19

  • 17 Иван

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "това е добро":

    Да не последват само,, печелившата " страна на украинците. Много белоруси се срхуват не на шега да не се повтори американския сценарий на Майдана в Украйна. Ще получат тогава и демократични цени на газ и унищожаване на цялата икономика.

    Коментиран от #25

  • 18 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Убиването на война може да се сметне за престъпление срещу човечеството. Но уви, на война това се случва често, войниците не са изпращани в горещите точки, за да си разменят телефоните с противниците и да обсъждат новите клипове в you tube. Частни армии има по целия свят. Те са законни, а дейността им в много случаи е съгласувана с ООН.

    Коментиран от #27

  • 19 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Какви руски щуротии? Вагнеривците не са имали оръжие, не са смущавали обществения ред, тихо и мирно са си чакали полета за там, за където е трябвало да летят. От изетите им вещи, показани по белоруската телевизия се вижда, че освен американска и суданска валута, те са носили със себе си и презервативи.Може би това е престъпление?
  • 20 Работата е ачик ачик ясна

    1 4 Отговор
    Путин помага на Лукашенко да обере антируският вот на беларусите. Нормалните предизборни уйдурми в постсъветските кочини.
  • 21 Молят ли му се?

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Доколкото е известно го пъдят от там. Само Тръмп изказа предложение да го поканят отново ама нещо не се възприе
  • 22 Кат Русия няма втора

    1 2 Отговор
    Само не разбрах българските русофили още ли харесват Лукашенко или вече и него ще го обявяват за фашист.Но тогава Евразийския съюз ще иде на кино.
  • 23 не може да бъде

    4 0 Отговор
    Тези вагнеровци са извършили много сериозни нарушения в э Белорусия-много близки до престъпление -не пият,не са вдигали скандали,не са чупели посудата след обяд в ресторанта,облечени са в чисти /изпрани/камуфлажни дрехи,а не са носели със себе си оръжие -това са сериозни предпоставки за подозрение!?
  • 24 ФАКТ

    1 5 Отговор
    Сибирските диваци са нежелани навсякъде по света.
  • 25 Хахаха

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    Публикувано във факти.бг: Ще получат тогава и демократични цени на газ и унищожаване на цялата икономика.

    Ваньо, ти си тотално ку-ку!Защо Турция затапи Турски поток и купува газ от Азербайджан и САЩ?Я ми покажи една страна в руската сфера на влияние с що годе свястна икономика.Изобщо има ли, някой който се е хванал с пропадналите сибирски диваци, който да живе е нормално?
  • 26 руски сорос кравар

    1 4 Отговор
    Беларус бяха най-вярния пес на Русия ,а щом и те им обръщат гръб смятайте...Всички се осъзнаха вече и никой не иска да е от мизерната страна с Русия.
  • 27 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    частни армии има другар по целия свят и те воюват,но тези дето правят военни престъпления се преследват и се обявяват за криминални структури.има доста подобни случаи на запад уви не и в русия,където частната армия ,която по руския закон е невъзможно да я има се прикрива ,потдържа и въпросните вагнеровци ползват на 1000% цялата логистика на русия като държаа.получават оръжие,кадри и се лекуват в държавни болници,прикирват се под нивото на секретност от руските служби и изпълняват основно руската политика където и да идат .тва всичко говори че не са нито частни нито пък са извън структурите на руските служби.и на е на последно място стане ли за тях някъде в медиите целия пропутинов контингент като един се вдигате да ги защитавате,което ясно казва какви са точно тия вагнеровци и чии интереси защитават!
  • 28 стоян георгиев

    1 4 Отговор
    хахахаха хохохохохох!и както си седели изведнъж като от никъде се появява целия беларуски спецназ и ги арестува еи така щото са си нямали кво да правят в беларус и са решили да дразнят путин!на всичко отгоре ти така сериозно си се възмутил че 30 невинни руснаци са арестувани че не спираш да пишеш в тяхна защита!много добре другар,даже супер!само да ти кажа че за да ги арестуват в беларус са имали много сериозни причини да го сторят ,предвид политическата и икономическа обвързаност на русия и беларус.та историите дето ги вземате от маша и мечока отдавна никои не го интерасуват.подобна бе ситуацията при скрипал,като ги хванаха и се оказаха кви ли не плоски щуротии.тук е абсолютно същото!в украина бе пак така ,даже и в българия където още ръководния състав на службите ни е от съветски възпитаници не вярват на тия плоски лъжи.ти обаче може да продължиш да ги потдържаш как група заблудени руски спецназовци отишли на секс туризъм в беларус и напълно невиини са ги арестували,направо безобразие!!!!смях!
  • 29 Фггъфг

    0 1 Отговор
    Браво на Лукашенко. Показа как трябва да се държи с руските говеда
  • 30 Мдааа

    0 0 Отговор
    Мдаа ... Лукашенко се продаде ,като пет кила свинско на САЩ.
    Кофти ... на първо място за Белорусия, след това за Русия ... ако в Белорусия се разположат НАТО бази ... Бог да ни е на помощ ... война ще има.
    Който оцелее той ще закусва, но има опасност оцелелите да завиддят на мъртвите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания