4 Август, 2020 08:02 1 349 6

Европейски спътници ще контролират емисиите на въглероден диоксид

  • въглероден диоксид-
  • европейска космическа агенция-
  • космос-
  • спътници-
  • коперник

Стойността на договора е 445 милиона евро

Европейски спътници ще контролират емисиите на въглероден диоксид - 1
Снимка: Shutterstock

В рамките на програмата „Коперник“, Европейската космическа агенция подписа договор с германската компания OHB System AG за разработване на спътници за наблюдение на емисиите въглероден диоксид, които предизвикват парников ефект, предаде ТАСС. Стойността на договора е 445 милиона евро.

„Тъй като обемът въглероден газ в атмосферата се приближава към невиждани нива, необходимостта от мониторинг на източниците на емисии става все по-актуален“, се посочва в съобщение на агенцията.

Планира се в рамките на мисията до края на 2025 г. да бъдат пуснати два идентични спътника, които да позволяват разпознаването на източниците на изпускане на въглероден газ. „Важно е да се отбележи, че мисията ще бъде първата за измерване на емисиите на CO2 в атмосферата, именно в резултат на човешката дейност“, отбелязват от Европейската космическа агенция.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска Байконурова

    1 2 Отговор
    Пари на ветъра, Земята е ПЛОСКА, спътниците са обикновена триангулация и перална за пари / научна фантастика за болни мозъци.
  • 2 Госあ

    0 3 Отговор
    Хм не мисля, японците отчитат и антропогенните източници на парникови газове с техните два сателита. Впрочем това го правят от доста време, като Европа ползва техните данни.
  • 3 ДокатоАзияРаботи

    3 2 Отговор
    Докато Азия работи и създава реално икономика, пустия ЕС се чуди как да се застреля в крака и да харчи средства за неща, от които никой няма нужда. Меркел мисля, че скоро ще задмине по щети за Германия и фюрера. Ала и при тях ... трябва да минат 20 години, за да се разбере какви ги е сътворила, немския народ е доста по-сляп и от нас.

    Коментиран от #4

  • 4 841

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДокатоАзияРаботи":

    А ти какво очакваш от нация, която е съхтворила 2 Световни войни с милионни жертви, ужасяващи разрушения и невероятни страдания?!
    При това, тази нация е изгубила и 2-те войни, но затова пък наводни с камилари цяла Европа и по тоя начин има вероятност да подпали 3-та война!
    ВИнаги съм се чудел - какъв човек трябва да си, за да даваш на хората пример с Германия или да си фен на германското!?

    Коментиран от #6

  • 5 бай онзи

    0 1 Отговор
    Друго си е да си следим ние колко парникови газове отделяме, докато Щатите и Китай хич им не е. И от какъв зор точно ще плащаме ние повече за някакви еко мерки докато другите им е през ... ?
  • 6 НацияИзмислена

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "841":

    И аз съм същото мнение... ама като почнат да дават примери - как правели хубави коли, ами толкова .... добри са в механиката и от тук нататък само овче държание и възпитание. Друго смислено в Германия няма. Подчиняват се и подкрепят и всеки, който се намира над тях. Отиваш в детска градина и заварваш деца, които седят и гледат в една точка, това е положението там. Само тук им се мазнят за единия рушвет и ви викат като "инвеститори" - той търговска верига прави, тук го освобождават от данъци, защото бил инвеститор. Простонямам думи, много немски предприятия дори не искат да работят с немци, точно защото им излиза през носа, не само финансово, но и във всяко едно друго отношение - срокове, договори, неустойки.