Last news in Fakti

7 Октомври, 2012 09:46 1 318 2

Стотина български туристи блокирани в Испания (обновена)

  • български-
  • туристи-
  • испания-
  • блокирани

88 български туристи в Испания останаха без превоз до страната ни в последния ден от почивката си, съобщи Би Ти Ви. В момента българите се намират във фоайето на хотел в курорта Марбея. Те пътували по програма "Златна Испания" с преференциални цени извън сезона за хора над 55-годишна възраст.

Проф. д-р Боян Лозанов, който е сред туристите, каза, че са там от седмица и днес трябвало да пътуват обратно с фирмата «Он Травел». В последния момент снощи обаче им съобщили, че не могат да им осигурят връщане. По думите на организаторите машина на държавния авиопревозвач трябвало да лети празна дотам заради тях, което било неизгодно.
„Тука възрастта на хората е от 55 до 80, като от 88 души 20 са инвалиди. Аз съм лекар и трябва да оказвам помощ. С какво да оказвам помощ, не знам...”, каза д-р Боян Лозанов.

По думите му от фирмата им обещали автобус, който до утре сутринта да ги откара до Мадрид, където да бъдат настанени в хотел, но и това не било сигурно.

Би Ти Ви опитала да се свърже с туристическата фирма, но техен служител отказал да отговори на въпросите.
Българите търсят всякакво съдействие, за да се приберат час по-скоро у дома.

Според ТВ7 пък блокираните в Испания българи са 135, а не 88. Всъщност одисеята на сънародниците ни започнала още на 28 септември, когато на летище София им поискали допълнителни 55 лева горивна такса, за която те не били уведомени. В противен случай пътуването пропадало и тъй като се дължи неустойка, клиентите се съгласили да дадат още пари.

По последна информация на Би Ти Ви част от 88-те български туристи вече са на път към родината, но други 44 са превозени и настанени в хотел в Мадрид с обещанието, че ще отпътуват за България утре вечер.

Осигурена им е една нощувка, но не и храна и вода, каза един от пътниците пред bTV. Налага се да разчитат на собствени средства, които вече са на изчерпване. Здравословното им състояние е добро.

Българският консул се е срещнал с част от туристите, които вече се намират в 4-звездния хотел "Консенсион" в Мадрид, за да им окаже съдействие, съобщиха от МВнР. Вече им е осигурена храна и вода. По информация от представителя на туроператора група от 36 туристи ще отпътува утре за България с редовен полет на "България еър". От министерството са в постоянен контакт с МИЕТ с цел бързото разрешаване на проблема.

Осъществена е връзка между пострадалите и Комисията за защита на потребителите в случай, че се наложи да се извършват допълнителни плащания. От КЗП са разяснили на туристите какви документи е необходимо да представят след завръщането си, за да получат сумите си обратно. Съгласно Закона за туризма сумите трябва да бъдат възстановени от „Он травъл”, а ако това не се случи, разходите се поемат от застрахователя на туроператора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил Василев

    1 0 Отговор
    Поредна гавра с българи/не богаташи/ от страна на частни институции,за които държавата/ако я има/ нехае.Колкото и да искаме да се приближим към живота на онези"бели"държави,това няма да се случи в близките 50 години.
  • 2 муспи

    0 0 Отговор
    В същото време, по една случайност, "българските" правителства са в процес на геноцид на българите и най вече над 55 годишните. Това преди всичко говори че българите сами си го искат, защото не правят и опит да убиват тези чужди правителства. Под убиване се разбира да им забиват ножове в гърбовете, да ги застрелват в теметата - не сава дума за такива сложнотии като въстание, но пълно безхаберие?
Новини по държави: