Last news in Fakti

7 Октомври, 2012 10:17 973 1

Чавес се бори за трети президентски мандат

  • чавес-
  • венецуела-
  • избори-
  • президент
Чавес се бори за трети президентски мандат - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 19 милиона венецуелци са призовани днес към урните, за да направят своя избор за нов президент на страната, който може да бъде формулиран и като „Социализъм или промяна". Сегашният държавен глава, 60-годишният социалист Уго Чавес, който се е кандидатирал за трети мандат, ще се изправи за пръв път пред силен съперник от десницата, 40-годишния Енрике Каприлес Радонски, предаде ИТАР-ТАСС. Разкрити са близо 13 000 избирателни пункта.

В надпреварата участват също и четирима други кандидати от малки партии.

За пръв път от много години резултатите от изборите са непредсказуеми, смятат експертите. Различните допитвания до общественото мнение дават диаметрално противоположни данни.
За Чавес, представян като фаворит в повечето социологически анкети, това ще са най-трудните избори през 14-годишното му управление.

Ако той спечели днешния президентски вот и здравето му позволи да издържи още един шестгодишен мандат до 2019 г. (Чавес твърди, че напълно се е преборил с рака), управлението му ще изпълни 20 години. Победата би му позволила да продължи с национализациите и да засили държавния контрол върху икономиката на богатата на петрол страна.

Чавес е един от лидерите в света, популярен с продължителни и съдържателни речи, изпълнени с много патос.
Той е първият президент на Венецуела, който възхвалява своите индиански и африкански корени. Колоритна фигура на международната арена, той национализира редица сектори и използва приходите от продажби на петрол за финансиране на здравеопазване, образование и социални програми.
В случай на победа Чавес ще продължи боливарското движение към социализъм.

При победа на Каприлес латиноамериканската страна я очакват реформи и либерализация. Кандидатът на обединената опозиция е твърдо решен да попречи на Чавес да остане на власт и един ден повече, съобщава Ройтерс. «Това, което не беше постигнато за 14 години, няма да бъде постигнато и за още шест», заяви Каприлес, който обещава работни места, по-сигурни улици и изкореняване на шуробаджанащината в държавната администрация. Той твърди, че сегашната политика е довела до бюрокрация, неефективност и недостиг на редица стоки и обвинява сегашния държавен глава в авторитарно управление, подтискане на правосъдието и заглушаване на критиките в медиите.

Изборите във Венецуела охраняват 139 хиляди войници. Безпрецедентните мерки за сигурност са заради опасенията, че ако Чавес загуби вота, може да избухнат безредици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз

    0 0 Отговор
    И в България трябва един като Чавес и всичко ще си дойде на мястото.