Last news in Fakti

24 Август, 2020 16:36 2 091 9

Украйна отбелязва 29-ата годишнина от независимостта си с 29 дни тишина в Донбас

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • донбас-
  • война-
  • годишнина-
  • киев-
  • русия

Заради карантината тази година националният празник преминава в необичаен формат

Украйна отбелязва 29-ата годишнина от независимостта си с 29 дни тишина в Донбас - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му отбелязва 29 години от независимостта си без бойни загуби в Донбас, предаде ТАСС.

"Днес е 29-ият ден (на тишина) и в цялата наша Украйна утрото наистина е добро. Пред нас стоят много нови предизвикателства, но днес стават 29 дни, откакто нямаме бойни загуби на Изток. Двайсет и девет дни, откакто украинските градове и села не погребват героите си, 29 дни, откакто майките не плачат, 29 дни, откакто жените и децата чуват в телефонната слушалка думите "Целувам ви, скъпи мои, скоро ще се върна", заяви днес украинският държавен глава на Софийския площад в Киев, където се състояха официалните тържества по случай Деня на независимостта, предаде БТА.

По думите му жителите на Изтока също "чуват тишината". "Днес, на 29-ия ден от примирието и 29-ата годишнина от независимостта на Украйна всички ние молим Бог за едно и също - дните на тишина да станат месеци, месеците - години, годините - векове, а след това и хилядолетия на мир, съгласие и благоденствие на украинска земя. И ние вярваме, че това със сигурност ще се случи", подчерта Зеленски.

Украинският президент отбеляза, че за тази цел всички трябва да си спомнят, че независимо от език, религия и националност всички украинци са братя и сестри. Украйна днес отбелязва 29-ата годишнина от независимостта си. Заради карантината тази година националният празник преминава в необичаен формат, а тържествата са не на площад "Независимост" (Майдана), а на Софийския и Михайловския площади.

В центъра на Киев, където са тържествата с участието на президента Зеленски, има засилена полицейска охрана, а улиците са затворени за движение. Както съобщи пресслужбата на украинската национална полиция, за охраната на честванията в Киев са разположени над 4000 полицаи и военнослужещи от Националната гвардия. Има и служители на Държавната служба за извънредни ситуации и Службата за сигурност на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 миш

    10 2 Отговор
    29 дни тишина,това кой го казва и от кой филм е.Украйнците,29 дни спазват тишината,браво,точно така ,вервам ви.
  • 2 Бесен Язовец

    20 4 Отговор
    Ква независимост като те никога не имали държава Киевска рус е 1704 г в пределите на Русия, а Украйна никога не е имало преди 1991г.освен сега!
  • 3 миш

    2 16 Отговор
    Шест години се бият с Русия,а руснаците не напредват с 1 метър,ВСВ свърши за 4 години.Шест години обстрелват населени места.

    Коментиран от #6

  • 4 миш

    6 2 Отговор
    Тя,тишината ,ще дойде.
  • 5 Няма

    14 4 Отговор
    толкова скапана държава, като Усрайна!

    Коментиран от #8

  • 6 Бесен Язовец

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "миш":

    Фффф оОоОстата на тая където те иззззсра** на рождения ти ден!!!
  • 7 Бесен Язовец

    2 7 Отговор
    Откачиха се от русия. Но джуджето им открадна Крим и още иска. Няма насита за територии ниското диктаторче.
  • 8 Бесен Язовец

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "Няма":

    В тази скапана Украйна живеят много повече българи,отколкото в гадната путинска русия
  • 9 Kcaniba

    0 1 Отговор
    Коментерновската украина, е като коминтерновската македония....
Новини по държави: