7 Септември, 2020 14:59 7 630 28

Financial Times за протестите в България

  • financial times-
  • отразяване-
  • българия-
  • политика-
  • българи

Британско издание разказва за антиправителствените протести, като показва гледната точка на хората

Financial Times за протестите в България - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Световните медии продължават да отразяват случващото се в Бъргария. В своя публикация уважаваното британско издание ”Файненшъл таймс” разказва за антиправителствените протести, като показва гледната точка на хората, които искат да се преборят с корумпиранато и мафиотизирано управление на страната. Ето какво пише в статията, цитиран от frognews:

Елена Касабова не би трябвало да има основания да се чувства недоволна. Тя има добре платена ИТ работа в софийска банка, радва се на почивки в чужбина с дъщеря си и очаква с нетърпение напредъка в кариерата си.

Но това лято тя се присъедини към хиляди българи, организиращи ежедневни улични протести в столицата и други градове, за да настояват за оставката на Бойко Борисов, дългогодишният премиер, и неговия близък сътрудник Иван Гешев, главен прокурор на страната, заради техния неуспех да предприеме мерки срещу корупцията.

"Корупцията е очевидна навсякъде", каза тя пред FT миналата седмица. „Като добросъвестен данъкоплатец не виждам защо са необходими дарения за финансиране на детски болници и основно медицинско оборудване, докато полицията, депутатите и министрите на кабинета се возят в най-новите модели скъпи коли, платени от държавния бюджет.“

Протестите подчертаха гнева на народа заради всеобхватното присаждане в най-бедната държава-членка на ЕС, което според наблюдателите отразява тайното споразумение на високопоставени служители, сенчести бизнес групи и висши членове на съдебната власт.

Търпението със системата се изчерпва. . . Високите данъци и високите нива на корупция правят много трудно успеха, независимо в какъв сектор работите Петър Недевски, собственик на туристически бизнес в София

Те останаха до голяма степен мирни и относително малки до миналата сряда, когато десетки хиляди се събраха пред сградата на правителството за първата парламентарна сесия след лятната пауза и полицията насочи пипер и водно оръдие към тълпата. България е класирана на най-ниско място сред 27-те държави-членки на ЕС в индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г. Центърът за изследване на демокрацията, софийски мозъчен тръст, заяви в доклад за 2019 г., че според местните бизнесмени поне 35% от договорите за обществени поръчки са свързани с корупционни практики. „Търпението към системата се изчерпва. . . Високите данъци и високите нива на корупция затрудняват много успеха, независимо в какъв сектор сте решили да работите “, каза Петър Недевски, собственик на туристически бизнес в София, който присъства всеки ден на протести, откакто те започнаха в началото на юли.

Проблемите на България с корупцията се утвърдиха през 90-те години, когато група олигарси завзеха контрола върху икономиката, докато следващите правителства се бореха за основен ремонт на институциите на страната след падането на Съветския съюз. Тяхната хватка отслабва, тъй като икономиката се разраства, но най-много запазва връзките с политиците. Протестите от това лято бяха предизвикани от нападение, наредено от г-н Гешев в офисите на президента Румен Радев, който беше избран с всеобщо гласуване през 2016 г. и е откровен критик на рекорда на управляващата партия Герб. Извършен от тежко въоръжен екип за сигурност, набегът добави към тлееща вражда между г-н Борисов и президента.

Гневът се засили от поредица от скорошни скандали, включително обвинения за откази на държавни служители, платени от избягал български бизнесмен в замяна на това, че са му позволили да поеме операцията на държавната игрална компания, и изтекли снимки на спалнята на премиера в държавно имение, показващо скрито банкноти от 500 евро в отворено чекмедже. Г-н Борисов заяви, че някои от снимките са фалшиви.

Бивш пожарникар и кмет на София, който изнася третия си мандат като министър-председател, г-н Борисов доминира в политиката на страната повече от десетилетие. Но наскоро рейтингът му на одобрение рязко спадна, като социологическите проучвания показват, че между 60 и 70 процента от българите подкрепят исканията на протестиращите за оставката му. Г-н Гешев изпъкна като известен следовател, който се противопоставя на разделението на властите между изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

Назначаването му за главен прокурор миналата година предизвика критики от европейски обучени български адвокати и доведе до улични протести в София. Протестът от миналата сряда дойде, когато правителството проведе специално парламентарно заседание, за да подготви старта на конституционните реформи по-късно тази година. Не е ясно какви ще бъдат реформите и опонентите виждат плана като тактика за отклоняване на вниманието от г-н Борисов и поддържане на правителството му до края на мандата. Общите избори трябва да се проведат следващия април. Въпреки че правителството осигури достатъчно гласове, за да продължи напред, то е изправено пред ново препятствие през ноември, когато трябва да осигури подкрепа за събранието, което да прокара конституционните промени.

„Борисов е решен да продължи до края на мандата си, но по никакъв начин не е сигурно, че Герб ще получи гласовете, необходими за създаването на събранието. . . По-вероятно е да видим период на объркване и забавяне ”, каза Христо Иванов, бивш министър на правосъдието и лидер на Демократична България, проевропейска партия, която изигра видна роля в протестите. Даниел Смилов, анализатор в Центъра за либерални стратегии в София, каза, че конституционното маневриране на Герб само ще направи протестиращите по-решителни. Последните скандали „са нагледни примери за това, което хората виждат като корупция на високо ниво“, каза той. „Никой не е разследван по подходящ начин, оставяйки у мнозина чувството, че г-н Гешев е служил за прикриване на такива престъпления.“


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МОЧА трябва да се разруши!

    30 115 Отговор
    Зa дa я имa Бългaрия, трябвa дa cкъcaмe вeригитe, c кoитo ca ни oкoвaли руcкитe oкупaтoри, дa cпрeм дa плaщaмe милиaрди рeкeт нa мocкoвcкитe мутри, дa изринeм вcички руcки eничaри oкупирaли пaрлaмeнт, прaвитeлcтвo, прoкурaтурa, прeзидeнcтвo, cилoвитe cлужби, медии, социологически агенции .... ! Да се забранят руските партии Д(п)С, АБВ, БСП , ВМРО, на Костя Копейкин.... „Дa бъдe прoклeтa oнaя минутa, кoгaтo e cтъпил руcки крaк в нaшaтa зeмя, кoгaтo ce e прoизнecлa зa първи път думaтa ocвoбoдитeлкa и пoкрoвитeлкa! Aмaн, бeй, aмaн! Лoшo нeщo билo мocкoвлукa...”

    Коментиран от #4, #5, #15, #23

  • 2 девалвация на мъжество

    76 7 Отговор
    На никой не му пука за източноевропейските гавроши на ЕС. Цялото квичене на западната преса е да се защитят мисирките, джендърите и малцинствата, останалите индиянцитака и така са свикнали на корупцията вече 31г, те друго не познават, ще се ошашавят в друга обстановка.
  • 3 Васил Божков

    17 53 Отговор
    "Българското лято" върви по план

    Елена Касабова браво моето момиче!
    Всичко е написано както трябва!

    Обади ми се. Васил Божков
  • 4 честито зачислен си в строителни войски

    30 9 Отговор

    До коментар #1 от "МОЧА трябва да се разруши!":

    Успокой се бре фашага, БГ ще е преди Желязната завеса, която на свой ред ще е през Гибралтар. Отдавна сем в орбитата на влияние на Русия, Турция и Китай.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 2323

    52 4 Отговор
    Ами ок, тогава щяхме да плюем турското управление в Анкара. И сега щяхме да се бунтуваме за суверинитет от правителството в Анкара, щяха да ни обявят за терористи и да ни пускат бомби всяка събота и неделя а може би и във Вторник.Ние нямаме проблем нито с Русия нито, с америка а с шепа хора налазили до ушите в държавната пара.
  • 7 хмммм

    12 20 Отговор
    Eлeнa Кacaбoвa нe би трябвaлo дa имa ocнoвaния дa ce чувcтвa нeдoвoлнa. Тя имa дoбрe плaтeнa ИТ рaбoтa в coфийcкa бaнкa, рaдвa ce нa пoчивки в чужбинa c дъщeря cи и oчaквa c нeтърпeниe нaпрeдъкa в кaриeрaтa cи.
    Чакай малко, тази не беше ли пресаташе на Съда в Хасково??
  • 8 Буда до 1

    33 6 Отговор
    Много си болен тролчо на мутрата от СИК !
  • 9 цербер

    42 4 Отговор
    „Кaтo дoбрocъвecтНА дaнъкoплaтКА нe виждaм зaщo ca нeoбхoдими дaрeния зa финaнcирaнe нa дeтcки бoлници и ocнoвнo мeдицинcкo oбoрудвaнe, дoкaтo пoлициятa, дeпутaтитe и миниcтритe нa кaбинeтa ce вoзят в нaй-нoвитe мoдeли cкъпи кoли, плaтeни oт държaвния бюджeт.“ СКЪПА ГОСПОЖО,ЗАБРАВИХТЕ,ЧЕ СЪБИРАМЕ И ПЛАСТМАСОВИ КАПАЧКИ ОТ БУТИЛКИ С ВОДА ЗА ПИЕНЕ. Г-Н ПРЕЗИДЕНТЪТ ПРАВИ КАМПАНИЯ ЗА КОЛЕДА ЗА СЪЩИТЕ ЦЕЛИ-КУПУВАНЕ НА КУВЬОЗИ И ФИНАНСИРАНЕ НА ДЕТСКИТЕ БОЛНИЦИ. А един жип,примерно този на Боката, струва колкото сто кувьоза.
  • 10 111

    31 8 Отговор
    От запад съвети не искаме. Запада плаща за унищожението на България.
  • 11 На 6 ти септември

    23 2 Отговор
    ПЛОВДИВСКИЯТ ПОП СЕ ИЗТАПАНИ НА ПЛОЩАДА С УТРА МОДЕРНОТО АУДИ S8 СЪС СИНИТЕ СВЕТЛИНИ. КРАЧЕНЦАТА ДА ИЗСЪХНАТ НА ВСЕКИ, КОЙТО ВЛЕЗЕ В БГ ЦЪРКВА.

    Коментиран от #13, #28

  • 12 бай Благой от Софстрой

    7 13 Отговор
    елено моме елено не гази сено зелено да не настъпиш моме едно дебело колено което ще те гони моме до село до село до портата до портата до стаята а там до кревата да видиш моме рая и на душата края
  • 13 гражданина с колелото

    12 5 Отговор

    До коментар #11 от "На 6 ти септември":

    пловдивския поп е завършил аспирантура в Москва

    Коментиран от #17

  • 14 Наблюдател

    29 6 Отговор
    Financial Times трябва да се средоточи в-у факта че всъщност западните управници мълчаливо подкрепят Б.Борисов, съответно си затварят очите за повсеместните грабеж и корупция на които той е основен координатор, държащи Българи упорито като най-бедна членка на ЕС! Financial Times трябва най-вече да се поинтересува дали това не е негласна политика на ЕС лидерите и по този начин България да бъде държана като бедна периферия!!

    Коментиран от #16, #24

  • 15 Тъпо тролче

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "МОЧА трябва да се разруши!":

    Абе днес твоите работодатели да не почиват? Искай да ти пуснат нов коментар, че тоя го въртиш от няколко дена и само ги излагаш по тоя начин!
  • 16 ха ха ха ха

    13 3 Отговор

    До коментар #14 от "Наблюдател":

    Е как Западните управници да не подкрепят Б.Борисов,като чекмеджетата летАт в джобовете на същите тези Западни управници.
    Ще го подкрепят и още как...нали за това са го назначили.

    Коментиран от #25

  • 17 Ха ха

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "гражданина с колелото":

    Ами къде да завърши?В щата Юта при мормоните ли?
  • 18 реалиста

    8 1 Отговор
    а Русия какво мисли за протестите?
  • 19 тату

    4 1 Отговор
    НАС НЕ ДОГОНЯТ...!
  • 20 Тръмп

    13 1 Отговор
    Оставка на корумпираната власт!
    Мутрите в затвора!
  • 21 trucker

    9 3 Отговор
    И нека гейберастките псета, да започнат да квичат,ще е за още малко.
  • 22 Пора

    1 6 Отговор
    Ma Aнтонио кви глупости показваш и се опитваш на заблудиш грсжданите. Ти на Английски можеш ли да четеш, снаеш ли как се държи весник или трябва да те пратят за ограмотяване
  • 23 Грух

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "МОЧА трябва да се разруши!":

    Кви руснаци те гонят, бе, помиярино ! Явно здраво са ти цъфнали зъгъ, та квичиш така ! Ухай го и го апай, соросопол !
  • 24 ke da

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Наблюдател":

    Тези въпроси ТРЯБВА да зададеш на ЕП и ЕК , а не на английската преса , тя много добре знае отговорите и затова напусна ЕС !!! Както винаги Англо-саксонците правят най-безпристрастните политически и исторически коментари - една от причините света да говори езикът им и знамето на Великобритания да е най-печатаното върху облекла и сувенири в цял свят - ФАКТ!!!
  • 25 един българин

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха ха ха":

    Европейската администрация може и да подкрепят бб , но напускаща от корумпирания ЕС Англия - надали !!! Английското общество има вековна НЕТЪРПИМОСТ към Корупцията !

    Коментиран от #26

  • 26 ЕСС

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "един българин":

    Хахах,англетата глътнаха отдавна вода бе шизофренико
  • 27 зара

    0 0 Отговор
    тази персона христо иванов защо все се вре, дрънка и се изтъква...що не се свре в миша дупка?!.
  • 28 Жител на турския вилает "Булгаристан"

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "На 6 ти септември":

    Да изсъхнат общностите, които сеят омраза срещу БГ църквата !
Новини по държави: