Last news in Fakti

18 Октомври, 2012 17:55 2 532 1

С данък куршум Чикаго бори престъпността

  • данък-
  • куршум-
  • патрон

С 5 цента за патрон, $1 за кутия и $25 за оръжие властите искат да ограничат убийствата

Властите в американския град Чикаго са решени да предприемат крайни мерки, за да ограничат изблиците на насилие, предаде АП.

За целта се предвижда всеки продаден куршум да бъде облаган с 5 цента. За всяка кутия с патрони американецът ще трябва да се бръкне за още един долар.

Всяко продадено огнестрелно оръжие пък ще се облага с данък между $20 и $25.

Новият данък се очаква да донесе годишно около $ 1 млн. Тези пари ще бъдат използвани за лечение на пострадалите при престрелки.

Властите освен това възнамеряват на въведат и 40 разрешителни за търговците на оръжие на щатско ниво.

Единствените, които нямат да плащат новия данък, ще са местните служители на реда.

С новата данъчна инициатива властите се опитват да ограничат броя на убийствата, които от началото на година са се увеличили до 409 срещу едва 324 за същия период за миналата 2011 г.

Търговците на оръжие вече протестират срещу новата инициатива за допълнително облагане. Според тях много от ловците ще предпочетат да купуват куршуми от съседни щати и планираните приходи просто няма да влязат в градската хазна.

Ричард Пиърсън от Оръжейната асоциация на Илинойс е скептичен, че с данъчни мерки може да се бори престъпността, но те могат да убият бизнеса на търговците с оръжие в Чикаго.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Янко

    0 0 Отговор
    Ха ха ха! Все едно да обложиш в Пловдиското Столипиново всеки продаден грам наркотик с 3 стотинки.