Last news in Fakti

18 Октомври, 2012 18:17 1 159 1

Румяна Желева аут от ръководството на ЕНП

  • румяна желева-
  • енп-
  • конгрес

Осем гласа не достигнаха на бившия министър на външните работи в  правителството на ГЕРБ Румяна Желева  за втори мандат като заместник-председател на Европейската народна партия. На конгреса  на ЕНП в Букурещ за 10 заместник-председателски позиции  бяха предложени 13 души. Желева беше един от тях, но получените 266 гласа я класираха на предпоследното 12-о място във вота за десетчленното председателство.

За председател на ЕНП бе преизбран 76-годишният Вилфред Мартенс, който е начело на партията от 1992 г., а за генерален секретар с 80% от гласовете - Антонио Лопес Истурис.

Румяна Желева, чиято кандидатура беше издигната от ГЕРБ, през 2010 година не беше одобрена от депутатите в Европейския парламент като кандидат за еврокомисар, отговарящ за хуманитарната помощ и за действията на ЕС по време на кризи. Вместо нея правителството предложи Кристалина Георгиева, която беше подкрепена от Европейския парламент. Заради провала в Европейския парламент Румяна Желева подаде оставка като министър на външните работи, но остана заместник-председател на ЕНП.

За заместник-председатели на ЕНП днес бяха избрани: Мишел Барние - еврокомисар по проблемите на вътрешния пазар и услугите, Анка Боаджиу - член на Сената на румънския парламент и заместник-председател на румънската Либерално-демократическа партия, Марио Давид - член на Европарламента от португалската Социалдемократическа партия, Йоханес Хан - еврокомисар по проблемите на регионалната политика, Тобиас Билстрьом - министър на миграцията и бежанската политика на Швеция, Лусинда Крайтън - държавен министър по европейските въпроси на Ирландия, Петер Хинце - парламентарен секретар на федералного министерство на икономиката на Германия, представител на германския Християндемократически съюз, Яцек Сариуш-Волски - член на европарламента от Полската народна партия, Корин Вортман-Кол - член на Европейския парламент от холандската партия Християндемократически призив, Антонио Таяни - еврокомисар по проблемите на промишлеността и предприемачеството.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стефан Милков

    1 0 Отговор
    Да допускаш грешки е човешко, но да повтаряш грешки и да не вадиш поука от неудачни управленски решения е глупаво и пагубно! Това ли е капацитетът и кадровия потенциал на ГЕРБ и защо този подход - всичко на инат?! И ако тук в България номерата минават - в Европа не минават... Ха, наздраве!
Новини по държави: