Last news in Fakti

9 Септември, 2020 13:40 5 283 12

САЩ сключиха голям договор за междуконтинентални ядрени ракети

  • ядрени ракети-
  • ракети-
  • сащ-
  • ввс-
  • договор-
  • споразумение-
  • армия

Демократът Джо Байдън не е коментирал дали би подкрепил проекта

САЩ сключиха голям договор за междуконтинентални ядрени ракети - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

ВВС на САЩ възложиха договор за инженерни и развойни дейности за 13,3 милиарда долара за замяна на ракетата Minuteman 3, която е в експлоатация вече половин век като ключова част от ядрените сили. Критиците наричат проекта за подмяна разточителен и опасен, пише АП.

Демократът Джо Байдън не е коментирал дали би подкрепил проекта, известен официално като наземно стратегическо възпиране, ако бъде избран за президент, но проектът има двупартийна подкрепа в Конгреса, предаде News.bg. Съобщението е ден след като президентът Доналд Тръмп нападна лидерите на Пентагона, които са готови да водят войни, за да генерират печалби за подизпълнителите в отбраната.

Понякога Тръмп се оплаква от огромните разходи за поддържане на голям ядрен арсенал, но неговите бюджети за отбрана подкрепят ядрената модернизация. Възлагането на поръчката на Northrop Grumman е голяма стъпка в проект, който се очаква да струва най-малко 85 милиарда долара. Northrop Grumman заяви, че договорът обхваща осем години работа, която трябва да бъде изпълнена в Юта и няколко други щати, включително Алабама, Небраска, Колорадо, Калифорния, Аризона и Мериленд. Министърът на отбраната Марк Еспър приветства съобщението на ВВС, казвайки, че модернизацията на ядрените сили е основен приоритет и ключ към отбраната на страната. Новата междуконтинентална балистична ракета е замислена като само част от цялостната подмяна на ядрените сили, включително нов флот от подводници с балистични ракети на ВМС, нов бомбардировач на ВВС с ядрени способности, нова ядрена крилата ракета и нова система за управление. Общата цена се очаква да достигне 1,2 трилиона долара.

Генерал Тим Рей, който командва елементите на ВВС с ядрените сили на страната, заяви, че новата МБР ще осигури необходимите подобрения в сравнение с Minuteman 3, който за първи път влезе в експлоатация през 1970 г. Ракетите са базирани в подземни силози в Северна Дакота, Монтана , Уайоминг, Колорадо и Небраска. "Повишената точност, разширеният обхват и подобрената надеждност ще предоставят на Съединените щати по-широк набор от възможности за справяне с непредвидени обстоятелства, като ни дадат предимството, необходимо за победа срещу всеки противник", коментира генерал Рей. Критиците обаче коментират, че договорът за 13,3 милиарда долара с Northrop Grumman се движи повече от политическа инерция, отколкото от военна необходимост.

"Нашата страна е изправена пред големи предизвикателства пред сигурността, включително глобалната пандемия, която уби почти 200 000 американци, и не бива да харчим ограничените си ресурси за нови ядрени оръжия, които не са ни необходими и ни правят по-малко сигурни", коментира Уилям Дж. Пери, министър на отбраната в администрацията на Клинтън и оттогава е писал подробно за опасностите, които крие ядреното оръжие. "Най-голямата вероятност за започване на ядрена война е погрешно изстрелване, причинено от фалшив сигнал за опасност и прибързано решение за изстрелване на ядрено въоръжени МБР", каза Пери в писмено изявление. "Вместо да харчим милиарди долари за нови ядрени ракети, от които нямаме нужда, трябва да се съсредоточим върху предотвратяването на случайна ядрена война."


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддддддд

    33 7 Отговор
    Трябва едни пари да се усвоят...-абе корупция по американски.И после не се чудете,че вече от години са фалирали..
  • 2 Враца Баце

    24 1 Отговор
    Ако гледате театър и на сцената има закачена на стената пушка, то тя в един момент от спектакъла ще бъде използвана. Така е и с ядрените оръжия. Който още вярва,че тяхното предназначение е само да плашат врага да не напада се лъже. По един или друг повод все някога ще бъдат използвани и тогава.....добре дошъл Армагедон. Майка ни жална. Пълна забрана на ядрени оръжия и тоталното им унищожение. Парите за тяхното разработване и поддържане за бедните, медицината и образованието.
  • 3 шофийор на самальот

    11 2 Отговор
    Това на снимката е многоцелеви стелт-изтребител от пето поколение F-35,а не ракета.
  • 4 Юрий Долгорукий с 16-те Булави

    22 5 Отговор
    „погрешно изстрелване”?! Едно такова „погрешно” изстрелване от побеснял джендър в Пентагона към Руската Федерация и със ФАЩ ще е свършено още преди ракетата да е достигнала целта! Винаги има поне един „Борей” около Карибите и Мексиканския залив, откъдето може да изтреля за минути 16 бр. ракети „Булава” и да наптави от САЩ радиоактивна пустиня!

    Коментиран от #11

  • 5 Бесен пес

    20 1 Отговор
    И да сменят и да не сменят , пак ще бъдат изпепелени , смисъл няма !

    Коментиран от #12

  • 6 А бе не сме специалисти, ама все пак...

    8 2 Отговор
    Голяма страна - голяма корупция! На кого са необходими тези ракети, един господ знае, при положение, че новите хиперзвукови ракети ще ги поразят още преди да хоризонтират носа. Важното е да се въртят $.

    Коментиран от #10

  • 7 Аврам Бакалина

    9 1 Отговор
    Тъпи малоумни американци, 22 юни 1941г няма да се повтори с цената на всичко. Човечеството много упорито търси начин да се самоунищожи. И най-великите пълководци не са подчинили света и вие американски кретени няма да го направите.
  • 8 Борислав

    5 0 Отговор
    Ами хубаво.
    Ще напечатат пак едни пари и ще направят нови цели за руснаците.
    Ватенките за 5% от тая стойност вече имат по-опасни.
    Накрая ще вземат да се сбият и рестартът дето го иска наш Боко ще се реализира за 1 час.
    HARD RESET направо.
  • 9 Читател

    0 0 Отговор
    Чудесно, нова надпревара в ядреното въоръжаване. Никакви уроци не научихме от Студената война. Всичко постигнато отива на вятъра.
  • 10 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "А бе не сме специалисти, ама все пак...":

    Хиперзвуковите ракети не поразяват други ракети. Тези нови ракети вероятно също ще са хиперзвукови в етапа в който се спускат надолу. Хиперзвуковите ракети с ядрени бойни глави влошават ситуацията страшно много, заради намаленото време за вземане на решение за ответен удар. Такива решения може би ще трябва да се вземат от компютър.
  • 11 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Юрий Долгорукий с 16-те Булави":

    Не се филмирай толкова!Руската федерация ще бъде смазана като хлебарка при евентуални бойни действия.САЩ имат такива оръжия, че алкохолиците ще мислят, че ги нападат извънземни.
  • 12 наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен пес":

    Нали знаеш какво правят с бесните песове.