Last news in Fakti

9 Септември, 2020 16:08 2 184 31

Лукашенко не е легитимен президент

  • беларус-
  • светлана тихановска-
  • протести-
  • избори-
  • александър лукашенко

Беларуският народ беше потискан 26 години. Сега той получи възможност за демократично развитие.

Лукашенко не е легитимен президент - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Беларуският президент Александър Лукашенко вече не е легитимен държавен глава в очите на гражданите и само нови президентски избори могат да спасят Беларус, заяви във Варшава опозиционната лидерка Светлана Тихановска, цитирана от ДПА.

Тя заяви, че беларуският народ "никога няма да забрави какво се случи на 9, 10 и 11 август, когато народът на Беларус излезе на улиците да защити вота си". Тихановска се срещна с полския премиер Матеуш Моравецки във вила във Варшава. Той символично ѝ връчи ключовете на вилата, която вече ще бъде новият "Беларуски дом" в полската столица.

"Пожелаваме на всички беларуси да намерят истинския си дом в Беларус. Тази борба обаче трябва да се води отнякъде. Всички, които искат да водят тази борба, ще имат подкрепата на ЕС и на Полша", каза Моравецки, предаде БТА. Всички съседи на Беларус, включително Русия, ще спечелят от демократичните промени в страната, заяви Тихановска, цитирана от ТАСС.

"Беларуският народ беше потискан 26 години. Сега той получи възможност за демократично развитие. От това могат да спечелят всички съседни страни, включително Русия", каза тя. ЕС скоро ще представи план за икономическа подкрепа на беларуския народ, съобщи Моравецки. Полша подкрепя оказването на реална помощ на Беларус на международната сцена и реална материална помощ за репресираните, добави той. Протестите в Беларус трябва да останат мирни, каза Тихановска, цитирана от Ройтерс. "Мисля, че е невъзможно да се бориш с насилието чрез насилие", каза тя в реч във Варшавския университет.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    34 5 Отговор
    Бойко също е нелигитимен - ГЕРБ печелят само с гласове от малцинствата, никой не би гласувал за тях.
  • 2 реалиста

    5 29 Отговор
    Хвала на Сащ,Нато и ЕС
  • 3 Бесен Язовец

    43 3 Отговор
    Къде е Варшава къде е Беларус нещо е объркала географската ширина госпожата. В очите на соросите е президент само избранника на господарите им!

    Коментиран от #10

  • 4 Джамбазов е платен циганин

    31 0 Отговор
    Джамбазов е платен циганин. Като проститутка е.

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Псевдоним

    36 0 Отговор
    Стана същата работа като с Николас Мадуро и оня другия дето се провъзгласи за президент, не му помня името.

    Коментиран от #29

  • 6 Денис Анала

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Джамбазов е платен циганин":

    Така ема сам от Факултета!
  • 7 миш

    28 1 Отговор
    Не е ,ама ич.Малко хора са гласували за него,а за вас един каскет ора.Тая ,Тихановская,била ли е поне домоуправител на вход?
  • 8 Private Spaсe

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Джамбазов е платен циганин":

    Защо като Е такъв!!!
  • 9 Успех

    3 25 Отговор
    На Беларус. Вие сте много борбени и има защо. Рано или не много късно ще имате победа. В България също и ние сме с вас!
  • 10 Българин

    3 18 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Аман от платени безпардонни тролове.

    Коментиран от #11, #27

  • 11 Бесен Язовец

    20 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Още ли те търпят в НПОто? Много са занижили критерия господарите ти.

    Коментиран от #18

  • 12 Гербав трол

    27 0 Отговор
    Видиш ли срещу Лукашенко имало протести и той не бил легитимен президент но нищо че срещу нашата тиква има протести то протестите не са легитимни - абе соросоидни пеераси сър.

    Отделно че Лукашенко печели с 80% а нашата банкянска мутра успя с фалшификациите и платените цигани и мъртви души да събере 15% от имащите право на глас.

    Коментиран от #14

  • 13 Хлъц

    28 0 Отговор
    Хлъц,хлъц! Тази едни яйца не умее да опържи,тръгнала да става Президент на възлова Държава в най-сложната географска,геополитическа част от. Европа. Чете чужди текстове,без грам нейно виждане.Все едно,стрина Гина от Цуцурлево,да е опозиция на избори между Радев и нея.И след това,по най т,пашки начин,да претендира,че едва ли не,е спечелила,но Радев видите ли,манипулирал вота.Аман от задръстени,кухи лейки.Лейка до лейка в цяла Европа. В цял свят, ако щете.До 90-те светът независимо, че беше двуполюсен до ента степен, живееше в по канализирани отношения.Защото водещите политици от висшия ешелон,навсякъде и на запад,и на изток бяха мъже.Основно мъже! В зряла възраст,подготвени на великолепно ниво,във всички сфери на икономика,търговия,дипломация,геополитика.Нахлуха лейките,и светът се обърна с краката нагоре.Примери колкото искате.Като започнете от райска горбачова,която реално дърпаше конците на оня- белязания,чехкинята- вампир ,държавен секретар,глеждосаната и наследница- кондолиска, кукумицин клинтъновица, президентши на Прибалти,та чак до нашите кифли.: убаво наде,лилка партизан унука,даритки, караянчевки,и още и още.Сигурен съм,че ще ме оцвъкате с минуси. Ако не ме изтрият изобщо. Но това е истината!

    Коментиран от #24, #25

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Софиянеца

    9 1 Отговор
    Една седмица преди изборите арестуват местния лихва в маалата и ма*гите са щастливи ГЕРБ арестуваха лихвара няма да връщаме парата с лихвата и гласуват отделно +30 лв на калпак!
  • 16 пожелания

    10 1 Отговор
    Казала някаква проститутка нещо си в една отиваща в небитието държава и чака някой да и повярва.
    Не се научиха проститутките да си затварят устите, за да не изтича храната, а да гълтат преди това.
  • 17 Шопо

    8 1 Отговор
    Лукашенко че го уловите за Кадафито ! Него го подкрепя великия Путин !!!
  • 18 Българин

    2 12 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    От къде ви намират толкова тъпи тролове. И докога ще се криете тук.
  • 19 ХА ХА

    9 1 Отговор
    Освен ключове за вилата , сигурно и е подарил и ключове за нова джипка , както се полага на скъпоплатена прости**тка .
  • 20 МАЗ и КАМАЗ

    10 1 Отговор
    "Пожелаваме на всички беларуси да намерят истинския си дом в Беларус" казала Маша Траверса.
    По-добре да си пазят Лукашенко да им е жив и здрав и да ги държи, че иначе беларусите ще намерят "своя дом" по квартирите на гетата в Западна Европа като обслужващ персонал в старчески домове, миячи на тоалетни, берачи на портокали и работници в кланниците както 2 млн българи!
  • 21 Георги

    8 1 Отговор
    Вкарайте Америкаската демокрация и там, нека да са свободни, всеки да има право на мнение, и най важното, да има БАНАНИ! Ние цъфнахме и вързахме с Американската демокрация(свобода)! Просто Америка искат да завладеят още една държава. То май, май, ще останат само две, които не са под техен контрол, Русия и Китай! Нека ни е честита демокрацията(Американската)!
  • 22 барчо

    6 0 Отговор
    Щом Полша и ЕС не признават Лукашенко за лигитимен президент, то на момента да му поставят УЛТИМАТУМ да напусне поста. Ако не го направи то на секундата да изгонят посланиците на Беларус и да затворят посолствата си в Беларус. Всичко друго е шменти капели и цветни революции. Тая дето я подкрепят да я питат откъде са почти един милион долара намерени в нейния апартамент и признати от нея че са си нейни. Нали искат да работят с хора само с чисти пари, а не мафиотски. Спомням си, че американците не приеха едно дарение на Илия Павлов, щото били мафиотски.
  • 23 барчо

    9 0 Отговор
    Доколкото разбирам от логика, то нелигитимен ръководител може да стане и този, който не изпълнява целите, за които е назначен или избран. По тази логика френския президент Макрон не е лигитимен, защото имаше цели две години протести, погроми, побоища, арести на "жълтите жилетки". Щом той си е на поста след двугодишни протести на стотици хиляди, защо Лукашенко трябва да сдава поста??? Нека да мерим с еднакъв метър!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 барчо

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хлъц":

    Полюсите са тези, които пазят баланса. Ако не са полюсите на земята, атмосферата ни нямаше да я има изобщо. Няма ли полюси в политиката, ще настане монопол. Америка, Русия и Китай и останалите трябва да са еднакви по сила. Надделее ли само една държава ще наложи своите правила, които ще са само в нейн интерес.
  • 26 Абе....

    2 0 Отговор
    Един такъв демократ отвъд океана,ГуаДо ли
    беше,Гуано ли,също така казва вече три години,
    но МадурИ си е още шефа,а дано тук поне с
    жена спечелят.......
  • 27 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Публикувано във факти.бг: Беларуският народ беше потискан 26 години.
    Я ти разясни това 26 г за последните ли става въпрос ?
    А преди 26 г значи всичко гот е било така ли
  • 28 big

    2 0 Отговор
    Абе за мен и БМБ не е легитимен, спечели изборите с фалшификации и мъртви души, но си кара джипката и ръси глупост след глупост! Да не говорим, че в диктатурата си не отстъпва на Лукашенко, но е много по-тъп!
  • 29 Некво

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Псевдоним":

    Нещо като Гуано, ГуФно или некво такова беше името на "опозиционния" лидер във Венецуела.
  • 30 Анонимен

    0 0 Отговор
    Честита материална придобивка на госпожа 10 процента - вила във Варшава.
  • 31 заката

    0 0 Отговор
    Е КАКВА Е РАЗЛИКАТА ОТ БОЙКО И ЛУКАШЕНКО И ДВАМАТА СА ДИКТАТОРИ
Новини по държави: