26 Октомври, 2012 17:19 3 921 6

Берлускони осъден на 4 години затвор (обновена)

  • берлускони-
  • силвио берлускони-
  • затвор-
  • осъдиха берлускони-
  • 4 години затвор
Берлускони осъден на 4 години затвор (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е осъден на 4 години затвор, съобщи Ройтерс в своя Twitter акаунт. От тях обаче три ще му бъдат опростени по силата на италианския Закон за помилването, приет през 2006 г., уточняват Би Би Си и агенция АНСА. 

Решението идва два дни след като 76-годишният Берлускони обяви, че не иска да се връща на предишната си позиция като министър-председател на Италия и няма да участва на предстоящите парламентарни избори.

Присъдата е във връзка със сделки свързани с авторските права на американски филми, които са били излъчвани по медийната имерия "Медиасет", притежавана от Берлускони. Цените на филмите били завишени при продажбата в Италия и приходите от далаверата били към 250 млн. евро.

Освен това на Берлускони е забранено да се занимава с политика и да заема обществени длъжности през следващите 5 години, съобщава Блумбърг. Бившият премиер пък обвини прокуратурата, че се опитва да го унищожи политически.

Делото стартира още през 2006 година, но беше стопирано заради имунитета на Берлускони като министър-председател.

Очаква се Берлускони да обжалва присъдата.

Берлускони се оттегли през ноември миналата година, след като Италия беше изправена пред все по-голям финансов натиск да се справи с изключително високия си дълг, коментира Индипендънт.

Харизматичният италиански политик бе непрекъснато критикуван и вътре, и извън Италия за неспособността му да излезе с убедителни финансови реформи.

Берлускони е бил съден многократно за своите бизнес сделки. Той винаги е отричал нарушенията и е твърдял, че случаите са политически мотивирани. Досега той или беше освобождаван, или давността за престъплението в което беше обвиняван, изтичаше.

Давността в този случай трябва да изтече през следващата година. В Италия случаи трябва да преминат две нива на жалбата пред присъдите са окончателни.

Берлускони има и друго дело пред съда в Милано по обвинение, че е плащал за секс с непълнолетно момиче, както и че се е опитал да покрие случая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    1 0 Отговор
    niama da hvane dekish taia prisada.toi e darjavata.
  • 2 Бакшиша

    1 0 Отговор
    Шефа на боса на мафията , ха ха
  • 3 муспи

    0 0 Отговор
    А Боко и Станишефф са осъдени доживатно без право на обжалване, за съвместни кражби в гигантски мащаби довели България до национална катастрофа. Обаче президента Плевнелиефф ги помилвал, срещу приличен рушвет - един трильон, а медиите са упълномощени да премълчат всичко.
  • 4 банишора

    0 0 Отговор
    Голем мафиот. И си поживя яко.
  • 5 Св.Илия

    0 0 Отговор
    За който се хвана Дарина Павлова все изгоря
  • 6 Ачо

    0 0 Отговор
    Аре стига бе! Всяка година го съдят и досега и един ден не е лежал в затвора.Явно и в Европа са същите мошеници и г.зопродавници като у нас