Last news in Fakti

8 Декември, 2012 22:53 1 226 0

Берлускони иска да е премиер за четвърти път

  • силвио берлускони-
  • премиер-
  • избори
Берлускони иска да е премиер за четвърти път - 1
Снимка: Global Look Press

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони потвърди лично, че ще участва в предстоящите през следващата година парламентарни избори, съобщи „Ройтерс“. Берлускони  сподели намеренията си пред журналисти на спортната база Миланело на неговия футболен клуб „Милан“.

Ако неговата дясноцентристка партия „Народ на свободата“ победи, 76-годишният медиен магнат ще бъде министър-председател на страната за четвърти път. Той изтъкна, че се включва в играта преди всичко от чувство за отговорност.

„Влизам в състезанието, за да победя“, цитира думите на Берлускони агенция АНСА. „Всички гласове, дадени не за нас, а за други, са не само безсмислени, но и опасни“, казал ексцентричният политик.

Заради поредната политическа криза в Италия новите избори най-вероятно ще се проведат на 10 март, а не през април, както беше определено. Президентът Джорджо Наполитано в момента води консултации с политическите сили.

Силвио Берлускони, за когото това ще са шести избори, е бил министър-председател на страната три пъти: 1994-1995, 2001-2006 и 2008-2011 г. Последния път той сдаде поста заради разкол в собствената си партия, предизвикан от набиращата сила криза в еврозоната.

Със спасяването на икономиката след това се зае технократското безпартийно правителство на Марио Монти. Неговата политика отблъсна част от избирателите заради ръста на данъците и безработицата.

Преди дни Берлускони и партията му излязоха от управляващата коалиция, с което той вероятно се надява да спечели симпатиите на този електорат. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: