1 Октомври, 2020 12:40 3 443 49

Арменският посланик: Азербайджан трябва да проумее, че войната няма да промени нищо

  • армения-
  • азербайджан-
  • нагорни карабах-
  • арменски посланик-
  • армен едигарян

''Има неоспорими факти, че тази агресия започна от Азербайджан и подготовката за нея е започнала много преди началото на сраженията'', заяви Армен Едигарян

Арменският посланик: Азербайджан трябва да проумее, че войната няма да промени нищо - 1
Снимка: btvnovinite.bg

Напрежението в Нагорни Карабах не стихва, въпреки призива на Съвета за сигурност на ООН за незабавно спиране на боевете. Тази сряда 15-те държави членки на международната организация призоваха Армения и Азербайджан да седнат на масата на преговорите. В два последователни дни „Тази сутрин“ по bTV представя позицията на Азербайджан и Армения.

В сряда на гости беше посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова, а този четвъртък в студиото на предаването посланикът на Република Армения Армен Едигарян представи гледната точка на Ереван за подновяването на конфликта в спорната област.

''Има неоспорими факти, че тази агресия започна от Азербайджан и подготовката за нея е започнала много преди началото на сраженията'', заяви Едигарян и като доказателство на своите твърдения посочи „изпълнената с омраза реч на президента на Азербайджан от 23 септември“ в ООН. По думите на Едигарян на 25 септември държавният глава е отказал разполагане на наблюдатели на ОССЕ в зоната на конфликта.

Според посланика на Армения през август Азербайджан и Турция са провели съвместни военни учения, като след това турските военни са останали на азерска територия. Едигарян е категоричен, че има участие на военни от Анкара в момента на азерската страна в конфликта. Дипломатът заяви, че на страната на Баку има джихадисти и терористи, които Азербайдан крие, а като доказателство на своите твърдения посочи репортажи на Би Би Си и доклади на външно министерство на Русия.

Именно намесата на Труция, според Едигарян, различава настоящата ескалация на напрежение в сравнение с предишните, тъй като сега Анкара участва пряко във военните действия, а не провежда само икономическа блокада на Армения.

„Най-доброто, което Турция може да направи, е да се оттегли и да не разклаща стабилността в региона“, заяви арменския посланик.

Едигарян смята, че причината за подновяването на конфликта е преследването на вътрешнополитически цели от страна на Азербайджан ,който се страхува, че промените в Ереван и „кадифената революция“, която доведе на власт Никол Пашинян и се отрази и на управлението в Република Арцах (б.р. включително), както е арменското наименование на Нагорни Карабах, ще се прехвърли на територията на съседните държави и ще застраши властта в Баку. По думите на дипломата става въпрос за „сблъсък на една демократична и една авторитарна държава“.

Едигарян обвини посланика на Азербайджан Наргиз Гурбанова, че е направила лъжливи твърдения в студиото на bTV, заявявайки, че съпругата на арменския премиер участва във военните действия. Снимката на госпожа Хакопян, която е била показана, е от посещение при жени кадети от периода преди започването на военните действия, твърди дипломатът.

''Азербайджан трябва да проумее, че войната няма да промени нищо и да се върне на масата за преговори'', каза Едигарян, който отбеляза, че в настоящата ситуация първостепенна задача на Армения е защитата на населението на Република Арцах.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Арменецо

    29 18 Отговор
    Ви как завзехте Нагорни Карабах?

    Коментиран от #5, #40

  • 2 Арменски лъжи

    20 21 Отговор
    Излъгаха за сваления самолет, за да има помощ, като сиртакитата са.
  • 3 Хасан

    23 24 Отговор
    Нагли подлеци ...ще си платят за кланетата на цивилни азери в Нагорни Карабах
  • 4 Мир ще има

    26 14 Отговор
    Обаче първо ще ви изхвърлят като кирливи котета от тяхната си територия. Като искате мир вървете си мирно. Имахте 30 г.да го сторите.
  • 5 Джон Кенеди

    24 18 Отговор

    До коментар #1 от "Арменецо":

    Азербайджан трябва да започне операция по освобождаване на окупираната територия и да я доведе до нейния край - пълно възстановяване на териториалната цялост на Азербайджан.

    Арменците мога да останат на територията на Азербайджан и да се ръководят според нейните закони, ако не - Армения е съвсем наблизо, да напуснат!
  • 6 Никол Пишманян

    23 11 Отговор
    Вече съм много пишман, че започнах тази война...
  • 7 Нури Аталай

    31 15 Отговор
    Защо еврей и арменци винаги са били гонени през вековете?

    Може би има причина...

    Коментиран от #44

  • 8 Ххх

    6 11 Отговор
    Турция започна да заплашва руската военна авиобаза в Гюмри.
    Няколко турски многоцелеви ударни дрона Bayraktar TB-2 бяха забелязани само на няколко километра от руската военна авиобаза в Гюмри.
    В момента безпилотните апарати провеждат само мониторинг, оставайки във въздушното пространство на Армения, но според непотвърдени доклади безпилотните самолети носят ракети въздух-земя и според анализатори те могат да бъдат използвани за удари по всяко време, като по този начин директно заплашват руския военен контингент.
    Целта на полета на тези безпилотни летателни апарати остава неизвестна, но нито руските, нито арменските системи за противовъздушна отбрана отговарят на тях, което поражда определени въпроси, особено на фона на факта, че турските F-16 се използват за нанасяне на удари по позициите на арменските и НКР въоръжени сили и ден по-рано турски изтребител свали щурмовик су-25 на арменските ВВС.

    Коментиран от #11, #31

  • 9 Какъв наглец

    35 12 Отговор
    Все едно някой да се самонастани в жилището ви, като пребие и изгони дядо ви, убие баба ви и изнасили дъщеря ви и вие като дойдете да го изгоните и да вика ама нека мирно да поговорим как да остана тука, недей така с лошо. Верно тия са по-нагли и от евреите...

    Коментиран от #16

  • 10 Ххх

    8 4 Отговор
    В момента ситуацията в региона остава критична - общите загуби вече възлизат на над четири хиляди военнослужещи, при това не става въпрос за решаване на проблема чрез дипломатически средства - президентът Алиев отказа да води преговори.

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Години си назад

    15 10 Отговор

    До коментар #8 от "Ххх":

    Няма свален изтребител, арменска лъжа. С поместване на тази лъжа целлия ти коментар е под съмнение.
  • 12 Отказва да води преговори

    18 5 Отговор

    До коментар #10 от "Ххх":

    Поради причините изложени в коментар 9. Първо арменците се изтеглят от окупираните територии като изпълнят резолюциите на ООН от преди 30г.и тогава може да се преговаря....евентуално.
  • 13 Над 4000...

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ххх":

    Само арменските са толкова.....
  • 14 Ххх

    12 20 Отговор
    В Турция лауреата на Нобелова награда за литература Орхан Памук заявява в печата, че: „Никой не смее да го каже, но аз го казвам – турците са избили 1 000 000 арменци и 30 000 кюрди.“, а през 2008 г. 200 турски интелектуалци подписват петиция с която се извиняват за етническото прочистване на арменците в Първата световна война, подписана за кратко време от още 29 000 души.

    Коментиран от #15

  • 15 турчин

    13 9 Отговор

    До коментар #14 от "Ххх":

    Продажници и лъжосвидетели има навсякаде.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ххх

    10 13 Отговор

    До коментар #15 от "турчин":

    Не, не са продажници. Това са интелектуалци с чиста съвест, която не е размътена и ограничена от шовинизъм, национализъм и ислямски фундаментализъм. Нещо, много характерно за основната маса на сънародниците ти, и за теб самия - включително.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 турчин

    13 6 Отговор

    До коментар #17 от "Ххх":

    Ти остави тяхната съвест погрежи се за своята съвест, къде бяхте много съвестните която не бе размътена и ограничена от шовинизъм, национализъм и християнски фундаментализъм при така наречания "Възродителен процес".

    Коментиран от #26

  • 20 Тюрк

    12 9 Отговор
    Азербайджан ще си възвърне територии както и Нахичеван. Тази територия в момента е автономна област но е на Азербайджан защото Армения е окупирала земите на Азербайджан. Нахичеван свързва Турция с Азербайджан. Турция ще има излзаз в Каспийско Море.
  • 21 Ххх

    7 9 Отговор

    До коментар #18 от "прока":

    Освен да копираш чужди коментари, за нещо друго дали ти стига акъла ? Това първо. И второ - не се опитвай да сравняваш абсолютно несъпоставими неща. За времето на така нареченото "османско присъствие" по земите ни избитите сигурно са милиони. А избитите през Възродителния процес колко са ? Дали има 10 човека ? Но вашата "обективност" ми е ясна. За извършените кланета и завоевателни войни от предците ви вие можете само да се гордеете. Но поне мъничко да ви загризе съвестта - няма такова нещо. Затова и ви ненавиждат навсякъде. Особено в съседните ви страни.
  • 22 Ххх

    4 14 Отговор
    Азербайджан започна да търпи колосални загуби в конфронтацията си с Армения.
    Конфликтът между Армения и Азербайджан, започнал преди два дни, доведе до наистина големи загуби за азербайджанската страна. И така, според данните към вечерта на 28 септември 2020 г. загубите на Азербайджан са се удвоили и към момента те възлизат на 36 безпилотни летателни апарати, 47 бронирани машини (главно танкове) и около 400 военнослужещи.
    „В боевете през последните два дни азербайджанските войски загубиха над 400 души“, заяви заместник-командващият армията на Арцах Артур Саркисян на пресконференция на 28 септември. По думите му, освен около 400 убити и ранени, азербайджанската страна е загубила 47 танка и бронирани машини, както и 36 безпилотни летателни апарати. „Към 17:00 бяха регистрирани следните вражески загуби: 36 БЛА, 47 бронирани машини, повече от 400 жертви“, каза Артур Саркисян “, съобщава руският вестник REGNUM.
    Наред с други неща, Азербайджан също започна да търпи много сериозни загуби в редиците на своите военновъздушни сили, по-специално, известно е за четири свалени военни хеликоптера и един свален военен самолет, който, както се очакваше, трябваше да прехвърли десантни части на територията на Нагорни Карабах, с цел работа в тила на врага.

    Коментиран от #25, #32, #38

  • 23 TurkicKhaganate

    11 8 Отговор
    Армения иска земя от Турция, Азербайджан както и от Грузия. ХАХАХА. Няма как да стане това. Ние не сме арабите за това ще клякате пред Турският каганат!!!
  • 24 Ццццц

    12 5 Отговор
    Азерите нямат нужда от помощ каму ли от някъкви си джихадисти. На времето армения взимаше сила от русия азерите бяха сами, сега ситуацията е друга азерите се въоръжиха, и това е много нормално даже мисля че бавно напредват

    Коментиран от #29

  • 25 Ццжж

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "Ххх":

    И ти повярва... Защото така ви се иска
  • 26 Ххх

    3 8 Отговор

    До коментар #19 от "турчин":

    Да. Че ми напомняше и за една карикатура от онова време. Застанал Тато до един гол турчин, държи лист пред себе си и чете от него "Мехмед Мехмедов и Марин Маринов".

    Коментиран от #39

  • 27 Чалга

    11 3 Отговор

    До коментар #16 от "Ххх":

    Ти глей ромлянските "българи" да не те отарашят, че ще останеш не само без гащи, но и без земя. Ненаглядните ти алкашки чукчи вече няма да те освобождават.

    Коментиран от #30

  • 28 Стратег

    14 6 Отговор
    В Армения освен Турчин нищо друго не се коментира в медиите и политиката им. Тази страна е толквоа фашистка че ще бъде погубена заради техният президент който води хитлеристка политика.
  • 29 Ххх

    4 11 Отговор

    До коментар #24 от "Ццццц":

    Мислиш ли, че бавно напредват ? Ама, все пак май гледате да не раздразните случайно мечката, защото ако изскочи, ни Байрактари, ни Ф 16 ще ви спасяват потурите и чалмите. И ще има "вай, вай, вай".
  • 30 Ххх

    6 4 Отговор

    До коментар #27 от "Чалга":

    Е, че нещата са свързани. Точно тези "българи" защо виреят и кой ги подпира ? Не сте ли точно вие най - големите им застъпници ? И ДПС по - конкретно ? Този член в закона дребните кражби да се наказват само административно под чие давление се прие ? И под чие давление все още не е отменен ?
  • 31 Хасан

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ххх":

    Това е евтина пропаганда за да се създаде конфликт между Русия и Турция ..но няма да успее ..соросоидния Пашинян ще яде яко бой и ще се прости с окупираните територии

    Коментиран от #35

  • 32 Хасан

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ххх":

    Това в " Правда " ли го чете ??Те още ли пишат за СССР??
  • 33 И България си има "Нагорни Карабах"

    4 5 Отговор
    Това е " Възродителният процес".
  • 34 Хасан

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ххх":

    Ами какво правят руснаците в Крим,Чечня,Татарстан? Какво правят американците в Афганистан,Ирак?какво правят французите на Тихоокеанските острови,,Судан,Алжир,Либия? А англичаните ..
  • 35 А, че...

    2 4 Отговор

    До коментар #31 от "Хасан":

    Конфликта между Русия и Турция не е ли на лице? Те там на чилик ли играят?

    Коментиран от #36

  • 36 Хасан

    10 2 Отговор

    До коментар #35 от "А, че...":

    Не ...Пашинян е човек на Сорос ..и изчисти всички руски кадри от властта ..Макрон го подтикна да нападне Азербайджан ..и Путин гледа сеира как азерите го млатят ..Пашинян скоро ще си изяде вратовръзката си като Сакашвили

    Коментиран от #37

  • 37 А на......

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "Хасан":

    Макрон каква му е изгодата да подтиква Пашинян да напада Азерите??? Освен ако не иска да отдели Турция от Средиземноморският театър, и да ги прати на изток.

    Коментиран от #41

  • 38 Хохохо

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "Ххх":

    Я кажи сега за арменските загуби....или не ти е удобно хохохо
  • 39 турчин

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "Ххх":

    Защо сега не се опиташ да направиш такъв лист,защото вече знаш че хубавите за теб времена минаха,когата упражнаваше насилия върху незащитните хора от турска и ромска етност,сега ако се опитеш ще ти наврат някаде този лист.
  • 40 Вълк

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Арменецо":

    По принцип нагорни Карабах Това е територия на Иран или по-точно на Персия никога не е била нито на Азербайджан нито на Армения
  • 41 Хасан

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "А на......":

    Именно ..след Сирия ,Либия и Средиземно море да отворят пореден фронт на Турция ...или пък проруски военни направиха провокация срещу Азербайджан за да свалят човека на Сорос Пашинвн
  • 42 doc

    6 4 Отговор
    Все пак малко история. Армения е древна държава и съществува много преди да дойдат турците и азерите по тези земи. Първи в света са приели християнството пре 301г. Константинопол е превзет от турците през 1453г. До 1915 г. в сегашната западна Турция живея милиони арменци, преобладаваща част от населенито. Тогава са избити над 1 милион арменци, а другите са прогонени. Турция завладява западна Армения окончателно през 1920 г. Разбира се съвременна Турция не е виновна за това, но предвид историята трябва да бъде много смирена.

    Коментиран от #43

  • 43 През 1915 годинс

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "doc":

    Турция или по-скоро османската империя е била участник в ПСВ. На война умират хора, но на никой нормален човек няма да му мине през главата да обвини Армения за 8 млн жертви които дава империята, както арменците...

    Коментиран от #45

  • 44 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Нури Аталай":

    Арменците не са гонени от никъде,а напротив навсякъде по света са приемани, бягали са единствено от геноцида в Турция,където впрочем се намират две трети от някогашната арменска територия.
  • 45 doc

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "През 1915 годинс":

    Не говорим за жертви във войната, а за организирано изтребление. Мехмед Талал паша, велик везир с помощта на германците, кото имат опит в тези неща, абсолютно организирано и садистично избива зверски тези хора, а много прогонват в сирия. Голяма част умират по пътя. Всичко това е добре документирано и не може да бъде отречено. Все едно германците да отрекат концлагерите и да кажат, че това са жертви като при всяка война.

    Коментиран от #46

  • 46 Прогонвани били в сирия

    4 3 Отговор

    До коментар #45 от "doc":

    При всяка война има миграция на населението. При всяка миграция има загинали по пътя. На никой нормален човек няма да му хрумне да обвинява арменците, че много турци също са загинали по време на евакуация или миграция. Организирано тогава е било само избиването на останали беззащитни жени, деца и старци от организираните арменски отряди. А що се отнася до геноцида ООН се е произнесъл отдавна, геноцид над арменците от страна на ОИ няма. Това какво прокламират, признават или приемат разни политически правителства или организации с пропагандна или друга цел няма нищо общо с историята. Няма как политици или журналисти да се произнасят за исторически събития, че и да дават оценки или квалификации.

    Коментиран от #47

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 doc

    2 0 Отговор
    Нека да обясни мъдератора какво невярно и цинично имаше в коментар 47.
  • 49 111111

    2 1 Отговор
    Местоположение
    Османска империя
    Дата
    1915 г. – 1923 г.
    Цел
    цивилни арменци
    Оръжие
    депортация, масови убийства
    Смъртни случаи
    800 000 – 1,5 млн.
    Жертви
    1 200 000[1]