Last news in Fakti

29 Октомври, 2012 17:19 2 785 0

Ню Йорк затваря два от тунелите към Манхатън - Видео

  • санди-
  • ураган

Обама прекъсна кампанията си, МВнР препоръча на българите в САЩ да бъдат внимателни

Властите в щата Ню Йорк затвориха два от трите ключови пътни тунела към Манхатън от опасения, че ураганът Санди може да ги наводни.

Губернатор Андрю Куомо съобщи, че тунелите "Холанд" и "Батъри" ще бъдат затворени от 14,00 часа местно време (22,00 часа българско). Той оповести решението си на пресконференция, по време на която обяви, че нивата на водите вследствие на урагана са "наистина необикновени".

Междувременно президентът Барак Обама се върна във Вашингтон, за да наблюдава отблизо и ръководи действията за справяне с последиците от стихията. Той го стори, след като отложи всичките си предизборни участия в ключовия щат Флорида.

Кандидат-президентът от Републиканската партия Мит Ромни отложи предизборните си участия до сряда в знак на съчувствие към милионите американци, чиито имоти и живот са застрашени от наближаващия ураган Санди.

Решението бе оповестено от съветниците на мормона. То означава, че бившият губернатор на Масачузетс няма да се появи в Уисконсин, което вероятно ще попречи на опитите му да запази инерцията си седмица преди деня на изборите.

Междувременно стана ясно, че щетите от урагана Санди по Източното крайбрежие на САЩ ще възлизат на $10-20 млрд..

До президентските избори в САЩ остават едва осем дни. От своя страна Нюйоркската фондова борса направи специално съобщение, в което се уточняваше, че търговията в началото на новата седмица ще се извършва само по електронен път.

Световните цени на петрола се понижават на фона на спирането на работа на някои добиващи и преработващи компании заради урагана „Санди", връхлитащ САЩ от североизток.

Цената на декемврийския фючърс на лек петрол сорт WTI на Нюйоркската стокова борса се понижи тази сутрин с 0,37 долара, или с 0,43% до 85,91 долара за барел. Цената на декемврийския фючърс на петрол сорт Брент намаля с 0,27 долара, или 0,25% до 109,28 долара за барел.

Тропическата буря „Санди", която се образува в западната част на Карибския басейн, започна да набира сила, след като премина Ямайка. "Сенди" стана ураган от първа категория по скалата на Сафир-Симпсън в сряда. Той нанесе щети на Куба, където отне човешки животи и сега се движи със скорост от 17 км/ч на североизток. Вятърът достига скорост от 130 км/ч.

През 2005 г. президентът Джордж Буш беше остро критикуван заради бавната си реакция след преминаването на урагана "Катрина", който опустоши Луизиана. Щатите по източното крайбрежие на САЩ взеха изключителни мерки за сигурност днес, за да се справят с урагана „Санди", който заплашва да предизвика хаос в крайбрежните зони.

Предизборните щабове се опасяват също така, че „Санди" може да се отрази на избирателната активност в щатите от източното крайбрежие, традиционно подкрепящи Демократическата партия, където предсрочното гласуване вече започна.

Министерството на външните работи препоръча на всички български граждани, планиращи да осъществят пътуване до или намиращи се в районите, които ще бъдат засегнатите от урагана Санди в САЩ (от Източното крайбрежие на САЩ до Големите езера), да проявяват максимална бдителност, да се информират своевременно за развитието и движението на бурята, да спазват стриктно указанията на местните власти и плановете за евакуация, както и да поддържат контакт с българското посолство във Вашингтон и генералните консулства в Ню Йорк и Чикаго.


 

За контакти:

 

Посолство на Република България във Вашингтон:

Телефони: 001202 387 0174; 202 387 5770; 202 387 7969

Факс – 001202 234 7973

E-mail: [email protected]; [email protected];

 

Генерално консулство на Р България в Ню Йорк

Телефони: 001 212 935 4646

Факс – 001 212 319 5955

Е-mail: [email protected]

 


 

Генерално консулство на Република България в Чикаго

Телефони: 0011 312 867 1904; 001 312 867 1905

Факс: 001 312 867-1906

E-mail: [email protected] ; [email protected]

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА