Last news in Fakti

9 Октомври, 2020 12:52 15 803 35

Гърция забрави българите

  • гърция-
  • атина-
  • българи-
  • забрави-
  • български език-
  • коронавирус

Точният брой на живеещите наши сънародници в Атина е трудно да бъде установен

Гърция забрави българите - 1
Снимка: Shutterstock

Управата на Атина е започнала информационна кампания за световната коронавирусна пандемия за мигранти и бежанци, живеещи в гръцката столица, написа местният в. Катемерини, цитиран от Новини.бг.

Кметството на главния град на южната ни съседка е обявило, че вчера е подписало споразумение в гръцкото правителство за излъчването на радиоемисии и отпечатването на материали, даващи информация за COVID-19, на 12 езика. В списъка са били включени: английски, арабски, френски, немски, гръцки, испански, италиански, кюрдски, урду (официален език на Пакистан), пенджабски (разпространен в Индия и Пакистан), румънски и фарси (официалният език на Иран).

Няма да има обаче информация, излъчвана и публикувана на български. Точният брой на живеещите наши сънародници в Атина е трудно да бъде установен. Според наша справка в сайта на Държавната агенция за българите в чужбина в Гърция са били регистрирани 25 организации на българите (дружества, учебни заведения, църковни общини и медии). Девет от тях са били със седалище Атина.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    52 19 Отговор
    Айде без комплекси. Това да ни е проблема...
  • 2 оня с коня

    53 44 Отговор
    Гърция си позволи да обрисува с Карикатура НАЙ-ВИСОКИЯТ ПОСТ в България - тоя на Премиера,като "Ганьо".Периодичните блокади пък на Границата с БГ от Гръцки Фермери са "друга бира",нанасящи Щети на Икономиката ни за СТОТИЦИ МИЛИОНИ .И питам аз:Има ли нещо общо Гръцката Външна политика с ТУРСКАТА спрямо България?Затова и е крайно време ДА ВТВЪРДИМ отношението си към "Никифоровата кратуна" и да отдадем Необходимия Селям към Уважителната и Коректна Турция,отдала ни НАЙ-ПРЕВИЛЕГИРОВАНО ОТНОШЕНИЕ в Европа относно Мигрантския Наплив.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Ventura

    53 13 Отговор
    От векове живееме заедно, защо да ни вписват като чуждоземци!

    Коментиран от #25

  • 4 О. Ч. З

    44 15 Отговор

    До коментар #2 от "оня с коня":

    Гърците никога не са ни харесва ли като народ освен ако нямат някъква изгода от нас. А колкото до Турция ако бат ти Боко не им беше подарил проекта турски поток а си беше прекарал тръбите за газта директно през нас сега онази смешна ограда щеше да се намира във някой центар за скрап върната от емигрантите за пари. А имаше един Динко от Ямбол той щеше да си купи самолет за да ги стреля че няма да смогне да ги гони по наще пътища

    Коментиран от #13

  • 5 барба ердос

    24 6 Отговор

    До коментар #2 от "оня с коня":

    ами нито на турски има а турците които живеят в aтина и са избягали от ислямистко-фашисткия турски режим, от глад и мизерия, вече са повече от българите и другите етнически групи

    Коментиран от #17, #29

  • 6 Ехаа

    35 17 Отговор
    Голям проблем. Как живеят там ако не знаят езика? И английски ли не знаят? Да сложат текста в гугъл преводача, също ли не могат? Като си в чужда страна се адаптираш или умираш
  • 7 Ел Греко

    24 41 Отговор
    В Гърция българите не ги броим за хора. Те стоят по-ниско и от турците които мразим но уважаваме защото са ни достоен противник.

    Коментиран от #8, #12, #14

  • 8 Боян

    12 16 Отговор

    До коментар #7 от "Ел Греко":

    Това е най вярно!
  • 9 Добри от Добрич

    51 10 Отговор
    Гърците много ги е страх от темата " Българи в Гърция" защото там има много. Цяла северна Гърция е населена с българи, на които вече 100 години се опитват да им вменят гръцко самосъзнание, неуспешно. Даже измислиха нов език - помашкия, само да не признаят българско малцинство. Само че те хората още си говорят български, и имат роднини у нас.

    Коментиран от #16

  • 10 Забравени

    23 13 Отговор
    Не само Гърция, но и България на шайката Борисов-Гешев-Пеевски, забрави българите!
    Борисов узурпира вастта,
    чрез над милион фалшиви лукашенковски избиратели "мъртви души".
    Чрез активната регистрация за изборите, в държавите от ЕС няма нито една "мъртва душа".
    В Боколандия, единствено в ЕС няма активна регистрация!!!
    Защо???

    В Боколандия, над милион фалшиви лукашенковски избиратели "мъртви души", "гласуват" за ГЕРБ и ДПС!
    ГЕРБ и ДПС са в задкулисна коалиция!!!

    Защо в България, единствено в ЕС няма активна регистрация за изборите???

    ,,Предай нататък...КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ...Предай нататък...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 АНОНИМЕН

    16 7 Отговор

    До коментар #4 от "О. Ч. З":

    За потока си в грешка! Тогава беше Орешарски! Дойдоха тримата американски "влъхви" и "напляскаха" Орешарски! И "Южен поток" потъна в небитието!

    Коментиран от #24

  • 14 Дичето

    25 22 Отговор

    До коментар #7 от "Ел Греко":

    Само не знам, защо като дойда в Гърция и ще си счупите кръстовете да ми се кланяте, че ми говорите и на чист български. Не е имало случай, да поискам нещо, дето го няма в менюто и да не го доставите за нула време. Чак пращате момчета с мотопеди на пазара, да носят продукти. По-сервилни от вас гърчулята, никъде няма. Робска нация сте и само на думи сте силни.

    Коментиран от #20, #28

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 АНОНИМЕН

    19 3 Отговор

    До коментар #9 от "Добри от Добрич":

    Някога много някога, преди да има граници Беломорска Тракия и турската и гръцката част е била като парцелирана : овчари от Родопите, Пирин и Горна Тракия са ходили да зимуват там с огромни стада с по 300, 500, 1000 глави! Знаело се е отнапред кой в кое село ще е! Лятото в къщи, а зимата там долу на топло до морето!
  • 17 Калимера

    12 7 Отговор

    До коментар #5 от "барба ердос":

    Ние сме един народ - гърците и турците. Ще се разберем.
  • 18 Хм хм

    42 11 Отговор

    До коментар #12 от "Няма страшно":

    Не знам къде си ги намирал тия гъркини и дано да са били хубави, но аз в София съм виждал гръцки студентки и направо се уплаших! Най-хубавата мязаше на табуретка. Другите всички бяха като делви и гърнета. Ниски, дебели, трътлести. Егати и самоходните гюмове бате!

    Коментиран от #35

  • 19 Ива

    22 8 Отговор
    Вие какво очаквате от византийци?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дерибеев

    12 52 Отговор
    Гъркините са най-крсивите жни на света !

    Коментиран от #32

  • 22 Аполон

    38 6 Отговор
    Ганьо търси причини да се сърди. Нито на албански е написано,а албанците са най голямата етническа група която пребивава в южната съседка. Явно това е за временно пребиваващите в Гърция . Постоянно пребиваващите владеят гръцкият език.

    Коментиран от #23

  • 23 Аполон егейски

    11 10 Отговор

    До коментар #22 от "Аполон":

    Че вие знаете български бе, папуняк! Като ви тегля една майна и почвата да ми лижете обувките.
  • 24 О. Ч. З

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "АНОНИМЕН":

    Може но всичко от което може да се изкарат някакви пари или да има някакво развитие за държавата е дадено на чужди фирми за жълти стотинки. И после се казва колко сме били на пред а колко сме изгубили никой не казва
  • 25 А ти

    7 8 Отговор

    До коментар #3 от "Ventura":

    Ходил ли си в Гърция да видиш колко НЕ си чуждоземец ,и какво е отношението на гърците когато разберат ,че си българин?

    Коментиран от #27

  • 26 ЯНИС до #9

    30 1 Отговор
    Къде пък ги видяхте тези милиони българи във Северна Гърция, която е 3 милиона-всички говорели на чист български..Ти по-добре виж на какъв език говорят в Добрич, че след малко само на цигански ще се говори... то бива комплексари, ама то вашето е медицински симптом...
  • 27 Густо Майна

    36 1 Отговор

    До коментар #25 от "А ти":

    От 13 години редовно отскачам до Гърция по работа, а и на почивки, и воаяжи. Цялата съм я обикалял, в едно и с някои острови. Лошо отношение никъде не ме е срещало. В най-лошият случай са ме приемали, като средностатистически чужденец - безразлично, но с нищо никъде, никой не е демонстрирал целенасочено антибългарско поведение!
  • 28 Хапни салама от лидл и ела за 20 евро да

    8 5 Отговор

    До коментар #14 от "Дичето":

    Ни берес доматите робче
  • 29 Запознат

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "барба ердос":

    Абе Ганю, избягаха петима предатели с хеликоптер блек хоук! Хеликоптера го върнаха веднага а за избягалите предатели ще се погрижат от МIT!

    Коментиран от #31

  • 30 Росица

    17 0 Отговор
    Аз като живееща емигрантка е Атина далеч не се чувствам пренебрегната, даже напротив. Това с прекалено многото умисъл ама точно нарочно българите да забравят ми е малко в повече. А и така да е, след албанците мога да кажа че сме процентно емигрантите, които говорят добър гръцки и не бием много на очи с това че сме емигранти. Говоря за последните 10 години, преди това всички знаем какво е било.
  • 31 Да ама Hе

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Запознат":

    Ей барба ердо, запознат но неинформиран. Всеки ден 100 турци преминават гръцко-турската граница, по суша и море, с децата и съпругите си и търсят убежище. Не трябва да се учудвате, че вашият старец го крие от вас, не е единственото нещо, което той крие ..
  • 32 Лудия с очилата

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Дерибеев":

    Хахахаххахахаах да ако стандарта ти е ниски и дебелогъзи
  • 33 Светлана

    12 1 Отговор
    Какви коментари само! И заглавието е подвеждащо.
    В Гърция също има много хора от Русия и Албания. Тези езици също ги няма сред изброените.
    И с тях ли се мразят? Оставете гърците сами да си решават как и какво да правят! Ние нашите си бакии да оправим!
  • 34 Дерманци

    1 7 Отговор
    Няма значение кои колко езика знае, Това е не уважение към България и Кирилицата!!! А що се касае за, тъкива като теб говорещи Без коментар със сигурност някой от фамилията в женски род си ляга или е лягала с грък
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.