ФАКТИ.БГ

Коя е най-дългата дума на немски? А най-красивата? Ето отговорите:

Най-дългата дума в немския език се състои от 79 букви

Публикувана: 13 Октомври, 2020 08:56
19 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4142
Коя е най-дългата дума на немски? А най-красивата? Ето отговорите:
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.

Колко души говорят немски?

Най-малко 130 милиона души по цял свят говорят немски - като майчин или като втори език. Според германиста Улрих Амонс броят на изучавалите и изучаващите немски на планетата достига 289 милиона души, като в това число не влизат 103-те милиона немскоговорящи по рождение. В списъка на най-разпространените световни езици немският заема единайсето място.

Колко души учат немски в момента?

През 2020 година немски изучават над 15 милиона души - данните са от проучване на германското Министерство на външните работи, на Гьоте Институт и Дойче веле.

Къде живеят хората, които най-често учат немски?

В Европа, естествено. Но Африка напредва много бързо: през последните години броят на изучаващите немски език там е нараснал с 50%. Най-търсен е езикът в Египет, в Кот д'Ивоар и в Алжир. Нараства интересът към немския и в Китай, докато в САЩ той е спаднал с 15%.

Кои са най-дългите думи в немския?

Сложните съставни думи в немския език дават повод както за шеги, така и за удивление по цял свят. Тези съществителни се радват на особена популярност в специализираните текстове и в документите на различните служби. Ето кои са петте най-дълги съществителни в немския език според речниковия "законодател" "Дуден":

- Rinderkennzeichnungsfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz

В приблизителен превод: "Закон за прехвърляне на задачите по надзора над етикетирането на различни видове говеждо месо".

- Grundstücksverkehrsgenehmigungszuständigkeitsübertragungsverordnung

В приблизителен превод: "Наредба за прехвърляне на компетенциите по издаване на разрешителни за движението през парцели".

- Aufmerksamkeitsdefizit-Hyperaktivitätsstörung

"Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието"

- Rhein-Main-Donau-Großschifffahrtsweg

"Плавателен път за големи съдове Рейн-Майн-Дунав"

- Kraftfahrzeug-Haftpflichtversicherung.

"Застраховка "Гражданска отговорност" за моторни превозни средства"

Коя е най-често използваната буква в немския език?

Това без съмнение е буквата "е". Тъкмо тя най-бързо се изтърква по клавиатурите с немски шрифт. Причината се крие във фонетичните особености на немския.

Коя е най-красивата немска дума?

Красотата на една дума в оригинал трудно може да се опише чрез буквалния ѝ превод на друг език. Ето защо за следващите примери трява да се обърне внимание на звученето и културните конотации на думата в немския, а не толкова на буквалното ѝ значение. През 2019 за най-красива немска дума на годината беше обявена Gemütlichkeit, което на български означава приблизително "уют". Това показват данните от допитване сред хора от 48 държави, които изучават немски. На второ и на трето място се класираха Schmetterling и Eichhörnchen, на български "пеперуда" и "катеричка". През 2004 година беше организирано международно допитване за най-красивата немска дума, в което се включиха 22 838 души от 111 страни. Ето каква класация се оформи тогава:

1. Habseligkeiten. На български може да се преведе с "партакеши", но този превод не е съвсем изчерпателен. Речникът "Дуден" я обяснява така: скромно, бедняшко имущество, което се състои от малко вещи без стойност.

2. Geborgenheit. На български приблизително "сигурност", "закътаност".

3. lieben=обичам

4. Augenblick=миг. На немски думата произхожда от „мигване с клепачи“.

5. Rhabarbermarmelade=мармалад (или сладко) от ревен.

А детското жури постави на първо място думата "Libelle" - "водно конче".

Колко думи има в немския език?

Внимание, в този миг започва кошмарът за всеки учител по немски! Защото в речниците го чакат цели 18 милиона немски думи. В началото на 20 век Йохан Кристоф Аделунг издава първия речник на немския език, който съдържа близо 60 000 статии. Братята Якоб и Вилхелм Грим (известни на повечето хора със своите прочути приказки) започват работа над речника си през 1838 година, но той е завършен цели 123 години по-късно - и съдържа 450 000 статии. Последното издание на правописния речник "Дуден" обхваща 148 000 думи. От 1994 година насам "Дуден" поддържа електронна база данни, която претърсва за нови думи всеки немскоезичен текст. През 2020 година тази база данни включва вече 18 милиона статии, но сред тях има и много изключително редки думи. Както сложни съставни от рода на цитираните по-горе.

В този смисъл: приятно изучаване на немски език!

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 16 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ЧовекаГоКазал
1 Отговор
Човека го беше казал: ... няма да правя нищо, освен ако Меркел не ми нареди.

Оценка:
-1 +4

Най-красивата дума
2 Отговор
Най-красивите думи са sieg heil. Но сега има толерастия и сирийци. Хубаво е, Европа стана тоалетна.

Оценка:
-5 +19

Gehirnwäsche
3 Отговор
Да. В Африка учат немски, та като дойдат веднага сами да се запишат за помощи, жилищи и да почнат да раждат едно след друго. Виждам ги всеки ден. Африканеца и арабина не са известни с трудолюбие.

Коментиран от #5


Оценка:
-1 +27

В първата
4 Отговор
дума-пример липсва нещо. Какво ще кажете за: "Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft". Поне в книгата на рекордите "Гинес", това е най-дългата дума. Не ми трийте коментара заради латиницата, моля.

Оценка:
-0 +11

Гого
5 Отговор

До коментар #3 от "Gehirnwäsche":


Що ве, арабин-ядрен физик не си ли виждал? Пълно е. Със свитата иде и показва електрона с електронния облак нагледно.

Коментиран от #16


Оценка:
-0 +6

Подвеждащо подзаглавие
6 Отговор
Публикувано във "Факти": “Най-дългата дума в немския език се състои от 79 букви.' Примерът в коментар #4 се състои от 80 букви. Биха били 79 по стария правопис, който вече от години не е валиден.

Оценка:
-0 +4

ценности
7 Отговор
Немски език и красота , езика им става само за команди и маршове. Представете си блус или душевна балада с немски текст. Ако танцуваш , ще започнеш да се спъваш като Краев на терена.

Коментиран от #11


Оценка:
-3 +11

Тереза Орловски
8 Отговор
ВУНДЕРБААААААААААААААА..немския е езика на любовта.

Оценка:
-0 +4

Г.Димитров
9 Отговор
"Много преди времето, когато германският император Карл Пети казвал, че на немски той говори само с конете си, а германските дворяни и образовани хора пишели само на латински и се срамували от немския език, във "варварската" България апостолите Кирил и Методий бяха създали и разпространили древнобългарската писменост."

Оценка:
-2 +6

Кофти
10 Отговор
"Einhörnhen" или умалително от "Еinhorn" означава "Еднорогче" (от едното), какви катерички, какви 5 лева...

Коментиран от #12, #13


Оценка:
-2 +2

Да бе,
11 Отговор

До коментар #7 от "ценности":


те Гьоте, Шилер, Брехт, Хайне и т.н. не са били немскоговорящи.

Оценка:
-4 +4

Кофти, изказа се неподготвен
12 Отговор

До коментар #10 от "Кофти":


Правиш ли разлика между "EiCHhörnchen" и "EiNhorn" правиш ли?

Оценка:
-0 +4

Между другото,
13 Отговор

До коментар #10 от "Кофти":


в немския по начално не съществува умалителна дума за еднорог, т.е думата "EiNhörnchen" не съществува. В такива случаи се използва комбинация от две отделни думи, т.е. например "kleines Einhorn" (малък еднорог).

Оценка:
-2 +1

Реалист
14 Отговор
Можк ли Този извратен език да има красиви думи? Вероятно само една - Джендър и еднополов брак в немски вариант.

Коментиран от #15


Оценка:
-2 +5

Какво му е извратеното
15 Отговор

До коментар #14 от "Реалист":


на немския? Въпрос на вкус е. Аз лично не харесвам френския, ама много хора твърдят, че бил хубав език, че чак езика на любовта. Дори и тези, които хал-хабер си нямат от френски. Думата "gender" е английско произведение на изкуството.

Оценка:
-1 +2

гогооо
16 Отговор

До коментар #5 от "Гого":


Има!Ахмед Зеуаил-химична физика...!!!

Оценка:
-0 +1

Рико
17 Отговор
Няма немски, няма французки, няма ингилизки, няма италиански ... всичкото е от едно. Я им вижте дните от седмицата "съндита и мъндита". При всичките тези езици идва от едно място. И само леко са ги префосонирали за собствено удобство. Това е второто - първоизточник и стадно повтаряне. Първото е още по-нелицеприятно-това са езически наименования, наименования на слънца и луни. Говори за изостаналост. Защо обръщам такова внимание? Ами думите за дните от седмицата са най-използваните. Има значение какви са,нали! Учете български език - най-прекрасния. И всичко му се разбира

Коментиран от #18


Оценка:
-3 +2

Рико
18 Отговор

До коментар #17 от "Рико":


Понеделник - първи делник ; Вторник - втори делник ; Сряда - по средата; Четвъртък - четвърти; Петък - пети ; събота е по-друго,от Сабат идва; Неделя - не е делник.

Оценка:
-1 +3

19
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5