14 Октомври, 2020 13:05 1 439 2

Беларус: 8 журналисти все още са в ареста

  • беларус-
  • арест-
  • журналисти-
  • протести-
  • александър лукашенко

Отправен е призив те незабавно да бъдат освободени

Беларус: 8 журналисти все още са в ареста - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

8 от поне 49 задържани от властите журналисти все още са по арестите в Беларус. Те трябва незабавно да бъдат освободени. За това настоя в изявление Комитетът за защита на журналистите, предаде News.bg.

49 журналисти бяха задържани между 11 и 12 октомври, докато отразяваха протести в Беларус; трима от тях остават в ареста, като общия брой на задържаните журналисти е осем, според Беларуската асоциация на журналистите (БАЖ). 16 са с повдигнати обвинения, че или не са се подчинили на законната заповед на полицаите, или са участвали в протести, или и двете.

На протестите по-рано в страната бяха задържани 500 души, сред които и много журналисти. Бившият кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановска заяви, че след две седмици беларуската опозиция възнамерява да предприеме действия, ако исканията ѝ не бъдат изпълнени. Тихановска твърди, че ако властите не се съобразят с тези искания, опозицията може да организира стачки във фабриките на 26 октомври, ще започне да блокира пътищата и ще настоява пред поддръжниците си да не купуват стоки в държавните магазини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    0 0 Отговор
    Много сте принципни по отношение на Беларус с трима задържани.
    И много слепи за една страна в ЕС, дето е на 111 място по свобода на словото с трима убити журналисти за под две години.
  • 2 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    СВЕТЪТ Е ПОЛУДЯЛ !!! ВСЕКИ САМОЗВАНЕЦ" ЖУРНАГЪЗ" - ТРЯБВА ДА Е С ИМУНИТЕТ ОТ ОБЩЕСТВИННО ПРЕСЛЕДВАНЕ !?!?!? АЙДЕ БЕ - ВЕЧЕ "СИНЯТА КРЪВ" - Е ЖУРНАЛИСТО ГЪЗИЧЕСКА !?!?!? ЕЕЕ . НЕМА ДА СТАНЕ !!! ВСЕКИ МОЖЕ ДА СТРОШИ ГРЛАВАТА НА ЖУРНАГЪЗ И ДА СЕ ИЗКЕФИ !!-----НЕ ЗАКАЧАЙТЕ РЕПОРТЕРИТЕ !!!!!!!!!!!
Новини по държави: