20 Октомври, 2020 11:57 5 282 26

Лекува ли ремдесивир COVID - СЗО и САЩ на нож, Европа е жертва

  • ремдесивир-
  • ваксина

Според голямо американско проучване позитивното въздействие на медикамента е факт, затова и се оспорва становището на Световната здравна организация

Лекува ли ремдесивир COVID - СЗО и САЩ на нож, Европа е жертва - 1
Снимка: Shutterstock

Ново мегаизследване твърди, че медикаментът не намалява смъртността от коронавирус. С него лекуваха президента Тръмп, той често го хвали.

Само преди 10 дни ЕК сключи договор за доставка за над 1 млрд. евро, експерти настояват да бъде преразгледан.

Мащабно изследване на Световната здравна организация за ремдесивир е на път не само да попари крехката надежда за ефективен лек срещу COVID-19, но и да предизвика сериозен конфликт между СЗО и САЩ. А във всичко това ЕС изглежда като странична жертва.

Лечението на коронавируса с ремдесивир има “малък до нулев ефект” върху оцеляването на пациентите в тежко състояние, установило клинично мегаизследване на СЗО. Бомбата хвърли в петък вестник “Файненшъл таймс”. Оповестените резултати не са публикувани още в престижно медицинско списание и веднага бяха оспорени от американския производител на медикамента - “Гилиад Сайънсис”.

Изследването поставя в много деликатно положение и Еврокомисията, която преди десетина дни сключи с компанията от САЩ договор за доставка на стойност повече от 1 млрд. евро.

Проучването на СЗО “Солидарност” изследва ефектите на ремдесивир и три други потенциални терапии - с хидроксихлорохин, с интерферон и с комбинацията, използвана при пациенти с ХИВ - лопинавир и ритонавир. Заключението е, че нито едно от тези лечения не повлиява значително върху смъртността и не намалява необходимостта от поставянето на пациентите на вентилация. За ремдесивира се казва още, че не повлиява и върху времето на престой на пациентите в болница.

Именно ремдесивир обаче бе едно от лекарствата, благодарение на които Доналд Тръмп прескочи трапа. След 9-ия ден на заболяването президентът на САЩ обяви, че е оставил коронавируса зад гърба си и се чувства идеално. Освен ремдесивир обаче при него бяха приложени стероидът дексаметазон и експериментално лечение с антитела. Но медиите в САЩ отдавна наричат ремдесивира “любимото лекарство на президента”.

Четирите терапии срещу COVID-19 са тествани върху 11 266 възрастни пациенти в 500 болници в над 30 държави от СЗО. Учените обаче уточняват, че изследването им е било насочено предимно за оценка на въздействието на лекарствата върху смъртността при тежките случаи. То противоречи на оповестен само преди седмица американски научен експеримент на университета в Небраска, според който ремдесивирът скъсява с около 5 дни престоя на пациентите в болница и възстановяването им в сравнение с тези, на които е давано плацебо.

В същия ден, когато в медиите изтече информацията за резултатите на изследването, в Женева шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус представи официално частичните резултати от него и обяви категорично, че в момента единственото лекарство, което е ефикасно за лечение за пациентите в тежко състояние, e кортикостероидът дексаматазон.

Ремдесивирът, който има друго търговско название, е разработен от американския производител на лекарства “Гилиад сайънсис” (Gilead Sciences) първоначално като потенциално лекарство за ебола. В началото на май американската агенция по храните и лекарствата спешно разреши прилагането му за пациенти с тежки усложнения от COVID-19. Още от януари обаче американските лекари бяха започнали да го използват по протокола “приложение по хуманни съображения”, по който обикновено се изписват експериментални лекарства на болни в последен стадий.

Холивудската звезда Мел Гибсън бе една от първите знаменитости, която оповести, че се е излекувала с ремдесивир.

През юли американското министерство на здравеопазването обяви, че купува 500 000 курса за лечение (на един болен е нужен 5-дневен курс с прилагането на 6 флакона), като общата цена за курс е около 2340 долара. Тогава Тръмп се похвали, че САЩ са изкупили 90% от световните запаси от медикамента.

В началото на юли ремдесивирът стана първият антивирусен препарат, одобрен официално в ЕС за лечение на новата зараза. Тогава еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидис обяви, че това е важна стъпка в борбата срещу болестта. Тя приветства способността на ЕС бързо да откликва на всички нови лечения, които стават достъпни в света. Месец по-късно Еврокомисията сключи първия договор за доставка на ремдесивир за лечение на 30 хиляди от най-нуждаещите се пациенти в ЕС. Стойността на договора бе 63 млн. евро. Кириакидис обяви още, че ще бъдат направени постъпки за допълнителни количества.

Така на 8 октомври Еврокомисията сключи нов рамков договор с “Гилиад”, този път за 500 000 курса на лечение на цена от 2070 евро за всеки. Споразумението, подписано от името на 27-те страни членки и на 10 страни партньори, сред които Великобритания и Западните Балкани, този път е за над 1 млрд. евро.

Преди две седмици Европейската медицинска агенция обяви, че започва засилено наблюдение върху безопасността на ремдесивира, след като се оказало, че има пациенти със сериозни оплаквания, свързани с бъбреците. Европейската агенция обаче не промени предписанията си за използването на препарата.

В петък европейски експерти призоваха за преразглеждане на скъпия контракт между ЕК и “Гилиад”, като се имат предвид новите резултати от изследването на СЗО, съобщи Ройтерс. “Европейската комисия трябва да обясни бързането да се сключи този договор и да го преразгледа в светлината на констатациите на изследването “Солидарност”, смята Янис Нацис, който представлява пациентските организации в борда на Европейската медицинска агенция. Според СЗО американският производител е знаел за резултатите от проучването още на 28 септември, когато те са му били изпратени.

От компанията в САЩ са коментирали пред Ройтерс, че в края на септември наистина са получили силно редактиран текст от СЗО, който съдържал различна информация от тази във финалния документ, публикуван в петък.

Решението на Брюксел за новия договор дошло, след като редица европейски страни са се оплакали от недостиг на ремдесивир в болниците им след началото на втората вълна и рязкото увеличение на случаите в Европа. “Във времена на извънредна ситуация за общественото здраве ние инвестираме не само в развитието на ваксина, но и в достъпа до терапия”, обясни говорител на ЕК. Той обаче добави, че Европейската медицинска агенция ще проучи резултатите от изследването на СЗО, за да “провери дали се налагат промени в начина на използването на проучените медикаменти”. Ройтерс цитира и изследователя от департамента по фармакология на Университета в Ливърпул Андрю Хил, според когото ЕС трябва да преразгледа цените, които плаща за ремдесивира.

“Защо да се плащат 1 млрд. евро за медикамент, който не влияе върху оцеляването?”, пита той.

Според него има генерици на лекарството, произвеждани в Индия, които струват 200 долара за курс. Договорът на Еврокомисията с “Гилиад” не задължава отделните страни членки да купуват от медикамента, но ги обвързва с договорената цена. Между другото, още преди да се появят съмнения в ефикасността на препарата, редица специалисти от различни страни роптаеха, че той е много скъп и така не е възможно да се постигне равнопоставеност в оказването на помощ на страдащите в богатите и бедните страни.

Веднага след като данните от проучването на СЗО, оспорващо ползата от ремдесивира, видяха бял свят, производителят “Гилиад” отхвърли констатациите му. Компанията заяви, че резултатите противоречат на тези от други проучвания и посочи, че изводите тепърва ще бъдат рецензирани.

“Появяващите се данни (от СЗО) изглеждат в противоречие с по-надеждни доказателства от множество рандомизирани контролирани проучвания (рандомизацията е разпределение на пациентите в контролната група или в групата на изпитваното лечение на случаен принцип - б.р.), публикувани в рецензирани списания, потвърждаващи клиничната полза от ремдесивир”, се казва в изявление на компанията.

“Обезпокоени сме, че данните от това отворено глобално изпитване не са били подложени на строг преглед, необходим за конструктивно научно обсъждане, особено предвид ограниченията в дизайна на изпитването”, добавят производителите.

СЗО веднага защити методологията на проучването и обяви, че дори ще препоръча на регулаторните органи в различните страни да махнат ремдесивира от списъка на препаратите за лечение на COVID-19. САЩ и СЗО са в обтегнати отношения, откакто Тръмп обяви, че спира финансирането на организацията и я обвини в съучастие с Китай за прикриване на информация за коронавируса.

Лекарите и у нас на две мнения. Специалистите, лекуващи пациенти с COVID-19 у нас, също са на две мнения относно приложението на ремдесивир, установи проверка на “24 часа”.

В някои от големите болници в страната, оказва се, медиците не прилагат медикамента, защото се притесняват от страничните ефекти, които той може да има. На други места пък го включват в лечението само на по-тежките случаи - в реанимация.

Tам, където не го прилагат, разчитат на доказани във времето и установени антибиотични комбинации, които покриват целия бактериален спектър, така че да се приложи възможно най-доброто лечение.

“Статистическите данни показват, че ремдесивир е ефективен препарат за лечениe на COVID”, коментира обаче шефът на Клиниката по кардиология доц. Добрин Василев пред БНР в неделя. Според голямо американско проучване позитивното въздействие на медикамента е факт, затова и се оспорва становището на Световната здравна организация”, поясни той.

В лекарското съсловие има и трето мнение и то е, че при болест, за която все още няма открито лечение, всеки лекар се опитва да намери най-доброто решение и да приложи най-добрия медикамент, затова отричането на лекарствата от СЗО не е добър пример.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jforfk

    13 25 Отговор
    Много по съм склонен да вярвам на СЗО. Те не биха имали никакъв финансов бонус ... Виж за САЩ и производителя това просто е като ... златна мина. А винаги "интереса клати феса".

    Коментиран от #10, #26

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 baho

    23 4 Отговор
    Видите ли СЗО и онзи черничкия етиопец да говори-бегайте.Изключвайте тв,радио.Освен пацули,няма какво да ни дадат.Те и това ни дават.

    Коментиран от #15

  • 4 И нас Боко

    24 5 Отговор
    ни набута с милиони за това безполезно лекарство. Също, като с Ф 16. Пълни гушата на говедата.
  • 5 Хахаха

    14 4 Отговор
    Хубаво е, че вярваш на изтъкнатия вирусолог Гей Билтс:) Повярва ли на СЗО когато казаха, че маските изобщо не предпазват, а повярва ли им когато казаха че предпазват? Повярва ли на СЗО когато казаха, че хлороквина лекува ковид, а повярва ли когато се оказа, че изобщо не помага, а има редица опасни странични ефекти? Повярва ли на СЗО когато казаха, че Швеция не се справя с короната, а повярва ли им когато, че Швеция се е справила най-добре с вируса?
  • 6 бахо

    13 5 Отговор
    М/у другото,от СЗО казаха ли как козата и папаята на президента на Танзания се оказаха с Ковид 19?Понеже не ги следя не,че нещо...
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 3 Отговор
    ХОРА ЦЕНЕТЕ И СИ ПАЗЕТЕ ЗДРАВЕТО

    Коментиран от #8

  • 8 Верно ли

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    То за тази цел, драги ми ГРАД КОЗЛОДУЙ, на първо място трябва да спрем да четем публикациите по темата :)
  • 9 Санитар

    10 3 Отговор
    Хора гледайте си живота и не се знимавайте с идиоти.Американците създадоха сектата ООН,която нищо не върши а после и СЗО,което е сбирщина от кияци.Когато тия се карат винаги печели народа

    Коментиран от #16

  • 10 блабла

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "jforfk":

    Я се замисли колко милиарди се наляха за ваксини и сега изведнъж тоя ,,ремдесивир,, започва да им обърква плановете. Нали разбираш, че ако има лекарство, броят на желаещите да се ваксинират рязко ще падне надолу.Много рязко.То сега няма много желаещи за ваксинация, а ако има ефективно лечение ? И кво става с десетките милиарди вложени в разработки?Може и да ти,, съмне,, за финансовия бонус..
  • 11 Боко Харам

    7 2 Отговор
    Нашата ПГ и нейния лидер ПКП вече поръчаха от скъпото, но произведено в Индия. Цената за българите ще е американската.
    Така работим ние. Схемата е 4-4-2, т.е. 4 за мен, 4 за партията ми (минатват през мен!) и 2 за прах в очите на населението.
  • 12 Рошко

    5 1 Отговор
    Значи ако не те у ие група ще те убият лекарите и лекарствата рекламира и от тях, все пак получават по някой процент от фсрмацевтите, затова всяка сутрин джинджифил мед и лимон, и по малко гледане на новини
  • 13 Хххмм

    6 1 Отговор
    Кой крив, кой прав, някой направи милиарди за сметка на балъци. Въпросът е кой прави нас на балъци
  • 14 Антисоросоид

    10 2 Отговор
    Пак става въпрос за едни пари - лекува или не лекува няма никакво значение важни са парите. Иначе ако се интересуваха от здравето на населението поне щяха да проучат руската ваксина но ако се окаже че действа парите няма да отидат на правилното място.

    Така че истерията с вируса ще продължава още дълго и ще се дават луди пари за недействащи лекарства по 2070 евро за всеки или за несъществуващи ваксини но на правилните компании.

    Да ни е честито новото робство - на времето са карали евреите да носят звезда на дрехите сега ни карат да носим маски.
  • 15 само да уточним

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "baho":

    Малко подробности майна! Черничкият етиопец е ляв троцкист! Подлога на Сорос и Бил Гейтс. Мисля че е достатъчно.

    Коментиран от #19

  • 16 гжгж

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Санитар":

    Точно така. И по - точно на издръжка са на рокфелеровите фондации. А къде са седалищата им? отговор : във фащ. Таборът на оон-то е на манхатън - нюйорк. Значи който ги гуши, той поръчва музиката. И още това означава, че са частни.
  • 17 Вуте

    9 2 Отговор
    За сведение на посрещачите-ремдисивирът за България ще пристигне с F-16 Block 70 на куково лято.
  • 18 ами сега

    2 1 Отговор
    СЗО=КНР
  • 19 бахо

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "само да уточним":

    То това ясно.Следете пътя на парите и ви става ясно,кой,как,защо,къде.
  • 20 Госあ

    4 2 Отговор
    ремдесивир е най съмнителния препарат не само относно неговата ефективност, но и страничните ефекти от него. Това го казаха в началото и китайците и корейците. Но пък е много скъпо и е краварско.
  • 21 Нормален човек

    3 0 Отговор
    Вижте книгата "Сатанизъм unlimited", писана от българин. Там подробно е описано защо деградира и умира бялата раса и кой има интерес от това!
  • 22 5ко

    2 1 Отговор
    Аз притежавам истинското лекарство , разгромяващо безпощадно ковида! И понеже не съм алчен, подарявам рецептата му. Ефективно е само на искрено вярващите! Състав : Доместос 40% ; Майстор Пропър 40% ; Каналин 20%. Начин на употреба : Спазвайки пропорциите съставките се смесват и може да се употребят. На гладно се приема 1-а водна чаша 3 пъти дневно. Положителният ефест е почти мигновен - още след първата доза. Употреба - до пълно отсраняване на проблема.

    Коментиран от #23

  • 23 Ко, нее

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "5ко":

    За какво са ти тия гимнастики да смесваш препарати, просто изпиваш 1л. белина и си решаваш проблема завинаги! 😁
  • 24 Урко

    2 0 Отговор
    Не знам за Ремдесивир-а, но тази пациентка на снимката бих я излекувал моментално с кожената инжекция!
  • 25 волен сидеров

    2 1 Отговор
    СЗО СА МУ ПРЕБРОЕНИ ДНИТЕ,КАКТО НА РЕПТИЛИТЕ ,ТАКА И НА БИЛ ГЕЙТС ,ТАКА И НА КАБАЛА-НАЙ ЖАДУВАЩАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ДА ЛИКВИДИРА ЧОВЕЧЕСТВОТО И ДА ГО ПОРОБИ.ТЕЖКИ 3-4 ГОДИНИ ЩЕ СА ,НО НЯМА ДА УСПЕЯТ-НЕ БИВА ДА СЕ ДАВАМЕ И БЪДЕТЕ ДОБРИ ЕДНИ КЪМ ДРУГИ.
  • 26 волен сидеров

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "jforfk":

    ТИ СИ ВЕЧЕ БОЛЕН И ПСИХИЧЕСКИ НЕ САМО ОТ МАКАРОНАВИРУСА,А МОЖЕ И ДА СИ НА ХРАНИЛКА КЪМ СЗО