Last news in Fakti

20 Октомври, 2020 12:20 2 512 6

"Робин Худ" хакери даряват открадната криптовалута

  • робин худ-
  • криптовалута

Експерти коментират, че това е първият известен случай, в който с помощта на нелегално хакерство се даряват средства за благотворителност

"Робин Худ" хакери даряват открадната криптовалута - 1
Снимка: Shutterstock

Хакерска група дари открадната криптовалута за благотворителност. Това се случва за първи път в света на киберпрестъпленията и остави експертите озадачени, информира Би Би Си.

Според "Робин Худ" хакерите те са изнудили милиони долари от различни компании, защото "искат да направят света по-добро място".

В публикация онлайн хакерите пуснаха и разписка на дарение от 10 хил. долара в биткойни за две благотворителни организации. От едната вече заявиха, че няма да задържат дарението.

Необичайните хакерски атаки поставят редица нови въпроси за моралността и легалността на такива действия. В блог пост от 13 октомври, хакерската група заяви, че ще напада единствено големи и богати компании. Софтуерът, създаден от тях, взима за заложник компютърните системи на фирмите докато не бъде заплатен откуп, предаде bTV.

Хакери искат 21 млн. долара за откраднати данни на знаменитости. "Смятаме, че е честно една част от парите на тези компании да отидат за благотворителност. Колкото и да смятате, че работата ни е лоша, ние сме щастливи да знаем, че сме помогнали да променим нечий живот", пишат киберпрестъпниците.

Експерти коментират, че това е първият известен случай, в който с помощта на нелегално хакерство се даряват средства за благотворителност.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Чекмеджиев

    6 3 Отговор
    Аз лев не давам. Само прибирам. По възможност в евро от по 500 евро банкнотата, моля.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 3 Отговор
    браво ХАКЕРА да не е МИЛЕНИУМА
  • 3 Емил

    3 3 Отговор
    Целта НЕ оправдава средствата! Едни насилници срещу други! Така се провали и Б.Б. - прибра парите на комунистическата мафия с мафиотски методи!

    Коментиран от #4

  • 4 Антитрол

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Нещо се бъркаш - тъкмо тиквата е "комунистическата мафия" и заедно с други мафиоти като божков прибират парите на народа. Няма как без знанието на финансовия министър или на комисията по хазарта да скриеш едни 700 милиона от данъци нито пък без знанието на на НАП или ББ.

    Коментиран от #5

  • 5 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Антитрол":

    Не им обяснявай, няма да разберат... Те си мислят, че Божков самичък е направил милиарди, а министърът на финансите подписвал всеки месец, ма бил заспал зимен сън... И един милион не може дя бъде откраднат от сам човек, камоли 700, да не говорим за милиарди...
  • 6 Рошльо

    1 0 Отговор
    Хвала на таквизи хакери!
    Тука и целта, и средствата са похвални. И не ми обяснявайте, че било незаконно, неморално и т.н. дрън та пляс. Ще ви кажа кое е неморално или по-скоро ненормално - големите компании и корпорациите да държат целия свят заложник и да си правят каквото си искат, и то законно, щото естествено всички закони се правят за тях.
    Ето около това се върти света - всичко е просто и ясно, а ако насила си затваряте очите и зорлем вярвате на медиите, политиците и криворазбраните си и тотално неработещи морални принципи, за да ви е по-лесно да приемете действителността - ваш си проблем. Аз лично предпочитам да гледам фактите в очите.