Last news in Fakti

22 Октомври, 2020 09:50 3 233 33

Не вярвайте на анкетите – Тръмп ще спечели

  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • избори-
  • президентски избори-
  • социология-
  • робърт кахали

Кахали, който се определя като „разрушител на изборната индустрия“, прогнозира поредна победа на Тръмп

Не вярвайте на анкетите – Тръмп ще спечели - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Не вярвайте на анкетите – Доналд Тръмп всъщност изпреварва Джо Байдън. Това казва Робърт Кахали от „Trafalgar Group“, един от малкото анкетьори, които предсказаха резултатите от изборите през 2016 г., предаде БГНЕС.

Кахали, който се определя като „разрушител на изборната индустрия“, прогнозира поредна победа на Тръмп следващия месец, съобщава ДЕ24. „През нашите пет години в политически надпревари, нашият рекорд е 92,6% познаваемост на истинските победители“, каза той. Средно според анкетите в момента кандидатът на Демократическата партия изпреварва с 8,6% републиканците (51,1 на 42,5) в цялата страна, както и във всеки от големите щати – Флорида, Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин, Северна Каролина и Аризона. Положителен знак за Тръмп вижда Моли Хемингуей от „The Federalistis“, в това, че в тези щати всъщност се гласува по-ясно срещу Байдън, отколкото срещу Хилари Клинтън през 2016 г. Анкета на „Investor’s Business Daily“ разкри във вторник, че американският президент внезапно е стопил разликата със своя съперник.

Дори кампанията на Байдън призна: „Ние не сме напред с двуцифрено число“. Мениджърът на кампанията Джен О’Мали каза на онлайн среща на върха на местно ниво в петък: „Това са завишени национални номера на обществени гласувания.“ Уебсайт за анализи „Thirty-fiveHowever“ твърди, че Байдън все още има 87% шанс да спечели изборите. „Президентът Тръмп изчерпва времето си“, пише той. „Всъщност преднината на Байдън е толкова голяма, че традиционно червените щати като Джорджия, Айова, Охайо и Тексас вече могат да станат сини.” Уебсайтът предупреди две седмици преди изборите: „Преминахме точката, при която нормалната грешка в анкетирането може да накара Тръмп да запълни празнината. Независимо от това, според нашата прогноза, Тръмп има значителен шанс – малко по-лош от шанса да уцели шестица при хвърляне на зар“.

Кахали обаче не е съгласен. Подвизаващият се в Грузия политически съветник не взема особено сериозно традиционните проучвания, които според него имат методологически недостатъци. През 2008 г. той установи, че анкетите за надпревари, по които работи, не са много точни и започва да провежда такива сам. Големият успех на „Trafalgar Group“ е на изборите през 2016 г. “Имахме невероятна година”, каза той. „Имахме най-голям успех в прогнозните резултати в пет щата през 2016 г.” Според него групата е получила по-точни резултати, “защото е интервюирала хората по различни начини”. „Наричат ме създател на проблеми в изборната индустрия, защото отхвърлям много от „свещените крави“, каза той. От една страна, Кахали не вярва на дълги въпросници – обикновено групата му задава седем до девет въпроса и „отнема на анкетирания по-малко от три минути“, докато повечето проучвания са „с повече от 25“, а в някои екстремни случаи – до 180 въпроса.

„Обаждате се на мама или татко по време на училищна среща или докато са извели децата на вечеря или ги карат да си легнат. Или пък телефонът звъни в 7 часа сутринта за проучване с 25, 30 въпроса”, каза той. „При никакви обстоятелства. Въпросът ми е кой е съгласен на тези анкети? Познавате ли някой, който има 25 минути за убиване в делничен ден? Не и аз. В крайна сметка резултатът е непропорционален подход към хора, които обичат да говорят за политика, който ги прави в крайна сметка едни отегчени хора“. Другата голяма разлика в подхода му е да вземе под внимание феномена „срамежливи” избиратели“. „Хората казват това, което според тях ги карат да изглеждат добре и не искат да бъдат съдени по телефона от някой, когото не познават. Следователно по-скоро е погрешно да се дава най-политически правилният отговор.” Според Кахали, избирателите от 2016 г. не искат да признаят, че са гласували за Тръмп. „Trafalgar Group“ използва различни методи като разговори на живо, дигитални въпросници, текстове, за които вярва, че генерират огромен процент отговори от често труднодостъпните по-млади избиратели, имейли и „собствена дигитална платформа“. Кахали посочва и друг основен проблем с традиционните анкети – консерваторите обикновено са по-малко склонни да участват.

„Виждаме процент на отказ от 5 към 1 сред консерваторите. Трябва да работите много усилено, за да получите справедлива консервативна прогноза, когато правите анкета“, каза той. Проблем според Кахали е и че републиканците, които не харесват Тръмп, нямат търпение да участват в анкета”. Политическият съветник от „Fox NewsRepublican“ Карл Роув също смята, че поддръжниците на Тръмп са по-скоро срамежливи. „Видяхме го през (2016 г.)“, каза той. „Вижте всички анкети, които са проведени (през последната седмица). Те показаха, че Хилари Клинтън ще спечели националния референдум с близо 3,5%, а тя го спечели с малко над 2%.” Въз основа на неотдавнашна своя анкета Кахали прогнозира, че Тръмп ще спечели щатите Северна Каролина, Флорида, Джорджия, Аризона и Мичиган, но ще загуби Пенсилвания. Той обаче твърди, че Пенсилвания е „щат номер едно, който Тръмп може да спечели поради изборна измама“.

Неговите коментари дойдоха преди Върховният съд да постанови в понеделник, че Пенсилвания може да продължи да брои пощенски бюлетини – дори тези без пощенски печат – до три дни след деня на гласуване, което възмути републиканците. “Демократите се опитват да манипулират изборите след приключването им”, заяви конгресменът от Охайо Джим Джордан в Туитър след постановлението. „Главният съдия (Джон) Робъртс им позволи да правят това.“ Колумнистът на „Нешънал Ревю“ Дейвид Харсани отбеляза: „Ако Пенсилвания е оставена три дни по-късно – без пощенски марки – да вкара поредица бюлетини, които ще решат изборите, става наистина грозно.“


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фактичестки

    15 11 Отговор
    Сащ държавата клоун.Досега тези са просъществували само благодарение на ПСВ и ВСВ в които те са раздвали Ленд Лииз и са обирали лихвите и последвалият План Маршал.Но 75 години отекоха от краят на ВСВ и Сащ почнаха да издъхват

    Коментиран от #3, #4, #7

  • 2 Присмехулник

    3 21 Отговор
    Този е провокатор.хората знаят как да гласуват...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГОЛЯМ СМЯХ

    7 26 Отговор

    До коментар #1 от "Фактичестки":

    САЩ така отичат 75 години, че вече имат 16 пъти по-голям БВП от Русия!
    А Южна корея, по малка по площ и от България,
    по малка три пъти по население от Русия,
    има по-голам БВП от Русия, която е "като Нигерия, само че покрита със сняг".
    А руснаците са оскотели от пиене и комунизъм...

    Коментиран от #8, #22, #27, #32

  • 5 Дано

    22 3 Отговор
    Тръмп спечели! Дойде ли онзи- който не си помни името, става лошо.Я изкара годиу,я не! Целта им е,да седне другата- с чисто американското име.Тя ще разкаже играта на света.
  • 6 ФактичесТки

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЧЕРНИ ОБЛАЦИ":

    то до 80-та я камилата я камиларя
  • 7 Калин Ставрев

    5 20 Отговор

    До коментар #1 от "Фактичестки":

    Ако не беше държавата "клоун", СССР щеще да бъде задунайская губерния на фюрера. Даже руснаците вече започнаха да го признават , но болшевиките винаги са били неблагодарни и вероломни.

    Коментиран от #9, #23, #30

  • 8 ФактичесТки

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Е не знам ама Китай е единдтвената държава на + през 2020.То и Рим е издъхвал бая време и Египет и Шумер и Акад и инките и Френската Империя и Нацистка Германия и Австроунгария и тн. пак са издъхнали.
  • 9 ФактичесТки

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Калин Ставрев":

    А бе то ако Сащ не бяха премахнали немските задължения по изпълнението на репарации към Франция след ПСВ немците нямаше да имат оръжия с които да нападат ВСВ ама тва е.Ако баба ми беше мъжка щеше да има дръжка ама не е и няма.
  • 10 црррр

    2 18 Отговор
    Бай Дончо ако спечели изборите,всички американци в целите щати ще пият белина. Против "Ковид"-19,20 и 21. Ръйш?

    Коментиран от #11

  • 11 Факт-ически!

    7 7 Отговор

    До коментар #10 от "црррр":

    не е правилно да се глед на Сащ като една държава.Те са етнически расов религиозен и всякакъв сбирщайн.Тръгнали война с Китай да водят че то щатите са пълни с китайци.Нали е ясно какво е станало с Троя когато данайците са влезли вътре с коня и са изкочили през ноща.
  • 12 Бурканбанк

    21 0 Отговор
    Това е много вероятно наистина и искрено се надявам Тръмп да спечели, както се надяват и всички нормални хора по света.
    Хилари Клинтън водеше с приблизително същите проценти преди 4 години и видяхме какво стана на изборите.
    А като казвате "национален референдум" обяснете какво имате предвид. Дори не се превежда така, ама не знам кой неграмотник е писал статията.
    Т. нар. "popular vote" (популярен вот) изразява колко хора са гласували за съответния кандидат в абсолютни стойности. Хилари Клинтън го спечели преди 4 години с 2%. За Тръмп тогава гласуваха около 60 милиона души, а за Хилари Клинтън - около 63 милиона.
    Поради особеностите на американската изборна система обаче това не оказа никакво влияние върху крайния изборен резултат и Тръмп стана Президент, защото спечели повече гласове в "избирателната колегия".
    Дано Тръмп отново да спечели. Във всеки случай американците не са чак толкова брутално глупави, както си мислят повечето хора. Щом преди 4 години направиха правилния избор вярвам, че ще го направят и сега.

    Коментиран от #15

  • 13 Мнение

    2 8 Отговор
    Да се дава толкова власт на изкукуригали старчета е колосална грешка на човечеството
  • 14 ГДБОП

    21 2 Отговор
    Дано Тръмп спечели, че ако Не - много лошо за целия свят!
  • 15 Факт

    3 8 Отговор

    До коментар #12 от "Бурканбанк":

    Нямат сили да се борят срещу Китай.Ссср бе друга бира тропаха оръжия но бяха без технологии и без икономика.А сега Китай има всичко и оръжия и икономика и технологии.

    Коментиран от #19

  • 16 ЦРУ

    12 2 Отговор
    ПРЕИЗБИРАНЕТО на Тръмп е абс. сигурно ....на 100 % !!! ЗАЩО ???? .ащото американците мислят през " ПОРТФЕИЛА "си. ..........САМО ФАКТИ !.....При встъпването на Тръмп - БВП .....на САЩ - 15 хил. мил. долара ......на Китай - 15 х.м. долара....на Раша - 2.4 х.м. долара..............преди пандемията - на САЩ - 22 х.м. долара.....на Китай-13 х.м. долара.....на Раша - 1.6 х.м......а ДОХОДИТЕ на американците ...с 30 % НАГОРЕ !!!!!!!!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ЦРУ

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    НИКОЙ да не обижда " краварите ".....защото в Америка живеят и работят близо 500 000 българи....вкл.......ВНУКА на Т.Ж ..със " партизанско име " - ТЕД ВЛАД..........сина на НИНОВА - Рафаело.....сина на ЛАМБО ( бог да го прости ) ...дов. син на Президента Р.Радев - СТРАХИЛ........а също така - щерката на СТАЛИН - Светлана .....сина на ХРУЩОВ.....щерката на външ. мин. на Раша - ЛАВРОВ........щерката на говорителя на Кремъл - ПЕСКОВ.....а гов. на външно на Раша - ЗАХАРИЯВНА ...отиде да роди щерка си в САЩ (заради гражданството )...........а близо 30 % от членовете на руската ДУМА ...имат ДЪЛГОСРОЧНИ ВИЗИ за САЩ !!!!......п.с.....всяко кому-е украло народа си БЯГА в САЩ

    Коментиран от #20

  • 19 Бурканбанк

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Факт":

    Да, то е ясно, че не могат да се борят с Китай. Аз коментирам щатите, защото това, което ще стане на изборите там, влияе върху целия свят, включително и върху България. Иначе колкото зло са направили те на света никоя друга държава не е правила досега. Друг е въпроса, че и Китай и Русия се изложиха жестоко с коронаизмамата и там (особено в Китай) са въведени абсурдни и незачитащи правата на човека мерки и симпатиите ми към тях рязко намаляха.

    Коментиран от #24

  • 20 .!.

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "ЦРУ":

    Е мене кво ме боли аз не работя в Сащ.

    Коментиран от #21

  • 21 ЦРУ

    4 9 Отговор

    До коментар #20 от ".!.":

    ТРУДНО е да се обясни на такива като тебе. но ще обясним БАВНО !!!! Българите в чужбина са НАЙ-ГОЛЯМИТЕ ИНВЕСТИТОРИ в БГ.....а тези в САЩ са НАЙ-ГОЛ. от тези в чужбина ! ........познаваш ли някои .работещ в САЩ ??? ....тои праща ПАРИ...на някои в БГ.....този в БГ...прави БИЗНЕС с парите в БГ......и като бизнесмен ти ПЛАЩА на тебе .....и ето КОСТВЕНО ти получаваш пари от САЩ............ПАНИМАЕШ ????? АНАДЪМО ??????? РАЗБРА ли беееееее?????????????

    Коментиран от #26, #28, #33

  • 22 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Големият смях дали е чувал за Великата депресия в Америка, малко преди ВСВ. Точно планът Маршъл и значителни количества от немското злато спасяват Америка.
  • 23 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Калин Ставрев":

    Много интересно на кого трябва да са благодарни СССР, че изгониха фашистката армия от своята територия?
  • 24 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бурканбанк":

    Короноизмамата в Русия е като във всички останали страни, нито повече, нито по-малко. Що се отнася до Китай, там следенето и ограничаването на свободите на гражданите е доста преди короновируса. Те имат някакви обществени точкови системи за поощрение и наказание. Ако се държиш несолидарно със системата, околните те порицават, не си допускан до места за отдих и до други разни екстри. Освен камерите всеки следи всеки и съобщава там, където трябва.
  • 25 Gen Gurko

    14 0 Отговор
    Дано да е вярно и Тръмпи пак да спечели срещу гадните джендър-демократи и рептили. В него ми е надеждата за нормалност най-после.
  • 26 Бе то

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "ЦРУ":

    и мойта щерка е от години в САЩ, ама кинти от нея не видя. Виж обратното още важи. Така че според теб аз помпам икономиката на САЩ, а не те нашата.

    Коментиран от #29

  • 27 националист

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    А за най големия външен дълг на САЩ от 50 трлиона нищо не споменаваш.... а това че Русия стана световен лидер по производство на зърнени храни пак нищо не казваш,или че Русия е световен лидер по износ на ядрени технологии и реактори пак не казваш.....САЩ освен да трупат колосален външен дълг друго не правят!
  • 28 националист

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "ЦРУ":

    Какви кинти от САЩ бе че те там всички на лизинг и заеми живеят и на българите там от България им пращат пари за билет за самолета че да могат да се върнат в Бг
  • 29 Ами то

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Бе то":

    има значение как си възпитал щерката си...Аз на твое място прекратявам "финансирането" и да се прибира в Бг. Тук ще си намери много доходна работа и ще ти помага...
  • 30 Антихитлерист

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Калин Ставрев":

    А ти калинчо, щеше да си изпушил още като семка от торбичките на дядо ти през комина на Дахау.
  • 31 Хитлер

    0 3 Отговор
    Как може шашав да е начело на САЩ
  • 32 БРЦК

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Наистина голям смях . Смях на глупака.
  • 33 БРЦК

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "ЦРУ":

    Стига заблуди