Last news in Fakti

3 Ноември, 2020 15:44 24 452 68

Защо в Китай няма втора вълна на пандемията?

  • китай-
  • ковид-19

В Китай не е възможно да се оплачеш в съда срещу мерките, камо ли да протестираш против тях по улиците

Защо в Китай няма втора вълна на пандемията? - 1
Снимка: Shutterstock

Коронавирусът тръгна от Китай, но там втора вълна на пандемията няма. Защо? Ето причините:

Докато Европа отново е в плен пандемията, официалният брой на заразените с коронавирус в Китай от седмици остава нисък. Смъртни случаи няма, броят на новите инфекции на ден почти никога не надхвърля 100. Как е възможно? Защо Китай се справя толкова добре с предотвратяването на втората вълна, заляла Европа?

Една от причините: властите реагират бързо с карантинни мерки и с масово тестване при избухване на огнища като тези в северозападния регион Синдзян. В град Кашгар например над 4 милиона души бяха тествани в рамките на броени дни.

Незабавно тестване, строга изолация на заразените и болните: така Китай очевидно успява да предотврати втора вълна на пандемията. В допълнение продължават да се прилагат ограниченията за влизане в страната, които предвиждат строга двуседмична карантина в специално обособени хотели.

Строг контрол

Възможностите за упражняване на контрол, с които разполагат властите в авторитарен Китай, са немислими в западните демокрации. Личните права и свободи, защитата на личните данни - всичко това не играе никаква роля за Пекин при проследяването на контактните лица например. Мобилните приложения, които прецизно следят движението на хората, са се превърнали в част от ежедневието, а който влиза в ресторант, кафене или магазин, задължително се регистрира, сканирайки специален код.

И още: когато има признаци за ново огнище на инфекции, ограничаването на обществения живот и спазването на карантината се контролират много строго. През лятото например, когато на пазар в Пекин избухнаха инфекции, на всички служители беше забранено да напускат града. Незабавно бяха върнати и редица ограничения - началните училища например останаха затворени.

Паралелно с това Китай систематично разширява капацитета си за тестване. На всеки милион жители е предвиден по един център за тестване, който в случай на локално огнище да може да извършва до 30 000 теста на ден. Задължително условие е всяка кампания за тестване да не продължава повече от седмица. В източнокитайския пристанищен град Циндао например, където в началото на октомври избухна огнище на заразата, в рамките на няколко дни бяха извършени цели 11 милиона теста.

Опитът от предишни епидемии

И още една причина за добрата равносметка на Китай: след ТОРС и птичия грип хората просто знаят колко важно е да се пазят. Затова в Китай няма дискусии за носенето на маски, държавните защитни мерки обикновено не се поставят под въпрос, а доверието в правителството е високо. Може би защото повечето хора вярват, че здравето е по-важно от свободите или защитата на личните данни. А и в Китай не е възможно да се оплачеш в съда срещу мерките, камо ли да протестираш против тях по улиците.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Амиии

    162 37 Отговор
    Няма "втора вълна", защото Билгей и компания не успяха да пуснат втория подобрен шот там! Вече ги дебнат, но тук у Европата са, като у дома си !

    Коментиран от #16

  • 2 00000014

    161 17 Отговор
    Причината е, че няма сороски медии.

    Коментиран от #62

  • 3 Няма,

    174 19 Отговор
    защото Китай блокира ЦРУ на територията си и говеждите нямат шанс втори път да направят подобна мръсотия.
  • 4 въпросче

    88 9 Отговор
    Вярно ли е,че китайците искали да настанят всички българи в един хотел?
  • 5 антрашпиц

    116 20 Отговор
    Аве демек..където има дисциплина нещата вървят.А където има демокрация и хаос нещата не вървят както трябва,или поне не за всички.....

    Коментиран от #23, #53

  • 6 Щото

    102 37 Отговор
    Щото са народ с традиции, възпитание и дисциплина, а не продрискани ганьовци.
  • 7 Няма

    110 15 Отговор
    Защото се справиха с вируса на ЦРУ и в същото време го модифицираха и върнаха абратно в САЩ и Европа. Те пък изобщо не очакваха този ход и ето ти втора вълна. А Китай гледа "под лупа"всеки който влиза
  • 8 Логично

    40 72 Отговор
    Защото тези мерки трябваше да ги предприемат в началото, миналата година , а не да заразят целия свят и сега да се затворят и ограничават . На предишните епидемии като че ли реагираха по -навреме и успяха да ограничат и ликвидират вируса в рамките на Китай , сега изпуснаха нещата , защото типично по комунистически решиха да скрият проблема .

    Коментиран от #27

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Русенец

    45 91 Отговор
    Там няма Мангъров.
  • 11 един

    45 92 Отговор
    Щото нямат Мангъров, да им дава акъл!
  • 12 Умен

    55 19 Отговор
    Защото имат стаден имунитет. Още от предната есен е при тях и минаха вече поне 2 вълни.
  • 13 Филип

    7 67 Отговор
    Има втори източник на зараза, за който никой не може да се ангажира да каже от къде се е появил.
    Първият е от Китай. За вторият се говори усилено, че е от Русия. Путин не иска да се печатат 1 милиард руби за пенсионерите и се крият официалните данни за заразените.
    Има доста съвпадения.
    Разбира се от Ковид-19 НЕ СЕ УМИРА! Но на имбецилът какво да кажеш!
  • 14 Перо

    121 6 Отговор
    Всички гледат с лошо око на Китай, но факт е, че там новозаразените са около 20 на ден, пледимно завръщащи се от тук, от там китайци. Маски не се носят, освен в големите супермаркети и молове. Бях в Китай, когато, месец назад, 9 милиона жители на Qingdao бяха тествани за 3 дена, а в Европейска България, управлявана от боклуци, болен чака 1 час пред болницата...и няма наказани. Европа умира, управлявана от Тикви, меки китки, толерасти, фон Лайнен и т.н.
  • 15 Антонио

    42 19 Отговор
    Абсурдно и необяснимо е да имат толкова малко заразени! Има нещо , което не знаем......

    Коментиран от #29

  • 16 Защото

    38 5 Отговор

    До коментар #1 от "Амиии":

    за умишлено неправилна диагноза наказанието е разстрел !

    Коментиран от #65

  • 17 веселяк

    18 4 Отговор
    То чини ми се, че аторитарността в Китай не ще да е причината да няма втора вълна! Щото и тука де..., такова,...,нали...,Баце...

    Коментиран от #54

  • 18 Xaxa

    46 11 Отговор
    А защо не спрат да надуват бройките???Всички знаем че го правят. Вируса го има да ,но не в такива размери където съобщават. Който не вярва ...да ходи да си направи тест.Само кажете ,че имате симптоми и си вижте резултата
  • 19 дура ки

    13 0 Отговор
    виртуозен не същестувать
  • 20 cornholio

    30 4 Отговор
    Някой психолог може да си направи докторксата дисертация с 90% от коментарите тук :D

    Коментиран от #25

  • 21 Gentechniker

    15 2 Отговор
    вируса има предпочитания към европеидна и индоевропеидна и индианска генетика Кореа Китай Виетнам Тайланд Япония както... и в Африка Йок коронавирус
  • 22 пройчо

    19 0 Отговор
    И щото мисирките ги пържат в уок със зеленчуци и соев сос....
  • 23 Гост

    22 7 Отговор

    До коментар #5 от "антрашпиц":

    Ами няма дисциплина в Европа,няма какво да се лъжем. Някой раздухва проблема с маските и определено резултата ( от неносене,както и на всякакви парцалаци на муцуните) е виден с просто око. Не знам каква пречка може да бъде една маска. Сега отивам да изпълня препоръките на форумните ,,вирусолози,, слагам си две маски на мутрата и една на задника и влизам в мазето. Даже и под леглото не е безопасно.
  • 24 оня

    24 2 Отговор
    Там има тояга, а не свободия-толерастия, еврогейщина:))
  • 25 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "cornholio":

    И някой вирусолог също.

    Коментиран от #38, #55

  • 26 Чиновник

    36 3 Отговор
    Хареса ми манипулативната част: "а доверието в правителството е високо". Тук ЗАСЛУЖЕНО доверие в правителството няма, а и в нашата мила родина винаги парите са предпочитано средство пред човешкия живот. Благодарим за всичко на партия ГРОБ!
  • 27 Сашко

    25 3 Отговор

    До коментар #8 от "Логично":

    Нееер, не е така скъпи другарю. Вирусът се завърна у дома си САЩ и Европа защото си обича родителите
  • 28 бай ставри

    10 14 Отговор
    хей Стайков ,или си наивник или манипулатор като второто е по вероятно.От 1.500 милиарда няма заразени.Ти за глупави ли ни смяташ ?Кой ще посмее в страна с такава диктатура да каже истината.Та в тази д-ва от град до град и от село до село хората не знаят нищо един за друг, а ако знаят не смеят да го казват, защото отиват там от където никой не се връща

    Коментиран от #36, #56

  • 29 Мислещ

    16 9 Отговор

    До коментар #15 от "Антонио":

    Именно. Винаги съм го казвал: Или лъжат/крият за заразяемостта и смъртността, или лъжат за вируса и направиха така, че цял свят да разиграва театър, докато те си работят на макс. Но така или иначе, дори да беше както се твърди и само заради някаква желязна дисциплина нещата да са добре с вируса, то цената, разбира се, е неприемлива. По-добре висока смъртност пред безмилостна диктатура. Но като гледам коментарите и гласуванията...жална ни майка.

    Коментиран от #35

  • 30 1234

    23 3 Отговор
    Няма втора вълна защото явно медиите там Не разпространяват глупости и простотии

    Коментиран от #32

  • 31 минчо

    17 3 Отговор
    ЕЕ ЗАЩОТО НЯМАМ МОТАФЧИЙСКИ И ТОЯ СМЕШНИЯ МАТЕМАТИК
  • 32 Мислещ

    14 2 Отговор

    До коментар #30 от "1234":

    Да, вече не им изнася, правиха го в началото, за да убедят народите да се унищожат, диктувайки на правителствата и медиите по света да направят всичко в тази насока, а през това време китайците необезпокоявано работят за (до)завладяването на света и постигане на световен комунизъм.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Няма втора вълна,

    25 1 Отговор
    защото нямаше и първа. Но за неразбиращите Мангъров и наплашените душици, чакащи за рнк ваксина с неизвестни съставки, Китай с 1 милиард население изкорени короната, а Европа се гърчи, боледува и дриска без да има тоалетна хартия да си изтрие гза.

    Коментиран от #41, #46

  • 35 Мислещ 2

    10 3 Отговор

    До коментар #29 от "Мислещ":

    Какво става с тоя народ, как може да врява на подобна статия, пропагандираща комунизъм и диктатура.

    Коментиран от #42

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 добавка

    13 3 Отговор
    на 18. 10 в Китай е имало само 13 заразени с Ковид от 1. 4 млрд. население и милиони тестове.

    В Китай тече разследване срещу губернатора на Хебей, кмета на Ухан, здравният инспектор на Хебей и този в Ухан, зам. министъра на здравеоопазването и транспорта, шефове на частни западни НПО свързани с частни проекти в здравееопазването, които самоволно създадоха паниката и разпространяваха неверна информация през зимата. В момента се проучва цялата документация на болниците в Ухан и Хебей, като е установено, че хиляди пациенти страдащи от други болести, са били записвани като болни от Ковид 19, а починалите от други болести също са били записвани като починали от Ковид 19.
    Вече има осъдителни присъди от по 18 години затвор за " всяване на паника и дестабилизиране на държавата чрез разпространяване на невярна информация.

    Но Китай е втората икономика в света, по някои данни и първа, със силна държавна власт.

    Коментиран от #39

  • 38 един от стадото

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    по скоро някой психиатър, отколкото вирусолог и психолог. Първия работи с реални болни, вторите двама по- скоро търсят причините за болестта
  • 39 Я кажи това за осъдителни те присъди в

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "добавка":

    Китай за всяване на паника къде го прочете? Познавам хора, които живеят в Китай и за подобно нещо никой не е и чувал. Аман от фантазьори. Освен ако не са осъдил някой от тези, които твърдяха, че жертвите не са 4 500,а поне 10-20 пъти повече, понеже били "изчезнали" милиони абонати на мобилните мрежи изведнъж. Дори говореха за стотици хиляди жертви и Доналд Тръмп ги обвини, че са скрили едва ли не "трупове"и колко е опасен коронавируса.
  • 40 Пълна пародия

    2 2 Отговор
    Щото си мият ръцете и носят маски.
  • 41 Ти нещо май скоро не си слушал

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Няма втора вълна,":

    Мангъра или ти нещо не си го доразбрал.
  • 42 По- добре диктатура, отколкото

    2 5 Отговор

    До коментар #35 от "Мислещ 2":

    пълна анархия.

    Коментиран от #45

  • 43 ВАНЯ

    7 2 Отговор
    Няма втора вълна защото си искупиха вече фирмите и си изпраха парите. Не им е нужна. И които има по-читав доверен доктор, с който има приказка, моля питайте от кога има корона вирус и също така има ли разлика между тогавашния и сегашния такъв. И симптомите и лечението е една към едно !!!!
  • 44 Генерал

    11 3 Отговор
    Там не е имало и първа вълна, а имаше театър и постановки! Китай унищожава с биологично оръжие Западната цивилизация барабар с Русия, която преди година и половина ги заплаши с ракетно нападение след хокеен мач Китай-Русия, а за САЩ и Европа да не говориме...
  • 45 тцтц

    5 3 Отговор

    До коментар #42 от "По- добре диктатура, отколкото":

    Свободата ти е едно от най-цените неща, които притежаваш, но може би трябва да я загубиш , за да я оцениш.

    Коментиран от #48

  • 46 Не е изкоренил коронавируса Китай, но

    6 3 Отговор

    До коментар #34 от "Няма втора вълна,":

    се справя значително по-добре. Контролът над влизащите в Китай е затегнат здраво. След като се приземи самолетът пасажерите навличат защитни облекла, ръкавици, маски, калцуни и т. н. И още в зоната на летището им се правят тестове. След това ги отвеждат в специални карантинни хотели за 2 седмици. Плащат по 38 $ на вечер и по 12 за храна. Т. е. олекват със 700 долара още с кацането. И после дори с 3 отрицателни теста от 1-и,4-и и 11 ден в хотела са задължени да дадат точен адрес на който ще пребивават и нямат право да напускат съответния град още дълго, защото ги водят с червен код, понеже са рискови. Отделно тестват до дупка само да се появи някой заразен някъде. И изолират всички контактни лица. Много чужденци въобще не могат да се приберат в Китай в момента. Въпреки че имат бизнес там и поддържат квартира все още там. Познавам такъв. Прибра се през пролетта и сега не може да се върне там, въпреки че иска. Полетите са малко и много скъпи, а и за много от чужденците работещи там засега не е разрешено да се върнат в Китай.
  • 47 Живеещ в Китай.

    18 8 Отговор
    От 14г съм в Китай, пропагандната им машина е много мощна, не им вярвайте вообще, играят си със света и гледат сеир.
  • 48 Не смятам да влизам в пандиза, а

    7 5 Отговор

    До коментар #45 от "тцтц":

    след ликвидирането на уж големите диктатори Садам и Кадафи нито в Ирак, нито в Либия се живее по-добре. Появи се ислямска държава, миграцията към Европа скочи в пъти, тероризмът в Европа също. Прост народ се управлява само с диктатура. Защото невежите не са дорасли мозъчно, за да знаят, че Свободата е и отговорност. Мислят, че тя им дава право да не носят маска, защото така им е кеф. А после плюят, че някой не се справял добре. Включително Мангъров, Слави и Румен Радев. Въобще не съм фен на Борисов и не твърдя, че се справя перфектно с каквото и да е. Но да печелиш гласове и симпатии, призовавайки към неглижиране на мерки, в условия на пандемия е нагло и безотговорно.

    Коментиран от #52

  • 49 наваро

    1 6 Отговор
    Компартията на чайниците укри вируса и когато стана неконтролируемо положението нямаше как да се крие повече.Нещо като Чернобил се получи когато нашите комунистите скриха за аварията. Заразиха цял свят и сега се били справяли добре. Всички епидемии които света познава света именно от развъдника на вируси Китай тръгват.Една бомба и да ги няма от картата на света.
  • 50 знаещ

    5 2 Отговор
    Защото там не съществуват БАНКЯНСКИ ТИКВИ и РАПОНИ.
  • 51 Васил

    5 2 Отговор
    Защото нямат диктатор като нашият селянин
  • 52 тцтц

    7 3 Отговор

    До коментар #48 от "Не смятам да влизам в пандиза, а":

    Ти овца ли си, защо някой трябва да ти казва къде да ходиш, какво да правиш, как да го правиш,по колко пъти да го правиш, да те следя , чрез приложени с QR код(не, че сега не ни следят, но поне не е официално), всеки има глава на раменете си-нека да я ползва, ако се притеснява нека да си носи маска/шал/шапка/скафандер, каквото прецени, аз няма да го съдя, но нека и той да не ми казва как да водя живота си . Дълбоката държава иска да получи тотален контрол над живота на хората с подобни, тоталитарни ограничения.

    Коментиран от #58, #59

  • 53 един от многото

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "антрашпиц":

    Много си прав за дисциплината.
  • 54 Хуморист

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "веселяк":

    Има друга, по-значителна разлика...
  • 55 Май

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    ще е най-добре да е психиатър
  • 56 Стрина

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "бай ставри":

    със сигурност е манипулатор...изобщо
  • 57 Джентълменът

    9 1 Отговор
    Всичко е театър. Китай пусна бомбата "ковид". Взривната вълна опустуши западната икономика. Сега дойде и втора вълна. В Китай обаче вече няма пандемия и няма и да има, защото Китай добре съзнава, че икономиката на Китай няма полза от пандемията. Всичко е добре аранжиран китайски сценарий, който съсипа западната икономика.
  • 58 Аз определено не съм овца, но тук

    5 3 Отговор

    До коментар #52 от "тцтц":

    е пълно с рогачи.Дето все някой умира да ги контролира. И ги следи и в тоалетната даже. Да ви имам притесненията... Ама не виждам някой да се притеснява да пише тук всичко каквото му хрумне... Ако приложение с QR код ще ограничи заразата и ще помогне да не умират толкова много хора не виждам никакъв проблем да се ползва.
  • 59 Пещерен

    4 1 Отговор

    До коментар #52 от "тцтц":

    Като не щеш да се съобразяваш с обществото хайде обратно в пещерата и живей за мига

    Коментиран от #60

  • 60 Тцтц

    3 3 Отговор

    До коментар #59 от "Пещерен":

    Ако обществото е мисирка, като теб, не ти го щА, това общество.
    А, до #58- Не , ти не си овца, а си прасе , угоявано, да бъде заклано за коледа, но все още се заблуждаваш, че те хранят от добра воля, а не за да ти "сложат" ножа!
  • 61 Шамара

    3 2 Отговор
    Защото има дисциплина и никой не смее да каже и гък против правителството ! ЗАТОВА! А и също разни големи умници като мангъров също няма!

    Коментиран от #68

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Хунвейбин

    0 0 Отговор
    Тази мурзилка, нещатен служител на Гуоанбу-то (国家安全部), отдавна е загубила свободата си!
  • 64 Присмехулник

    1 1 Отговор
    Ами няма втора вълна защото им свършиха пенсионерите...
  • 65 Точно

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Защото":

    За това коронавирусът там ОТДАВНА вече не е ТЕМА ЗА разговор!!!
  • 66 Дръвчо

    3 1 Отговор
    В Китай няма втора вълна на корона вирус по простата причина, че не е имало и първа. Те не са членове на ЕС и няма какво да крадът. Западния капитализъм се крепи на грабежи, войни и лъжи. А китайците го изградиха с работа.
  • 67 пророк Исай

    1 0 Отговор
    Защото това чудо - КОВИД-19 не съществува !
  • 68 пророк Исай

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Шамара":

    Шамар , ти си шамаросан от раждането си ! За каква дисциплина бълнуваш ???