13 Ноември, 2020 15:28 2 939 17

Гърция въвежда драстични ограничения, за да спре коронавируса

  • гърция-
  • мерки-
  • ограничения-
  • вечерен час-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • глоби

Нови мерки има и в България, но в съседна Гърция ограниченията са драстични. Въведен бе вечерен час, през деня се изисква специално разрешение за напускане на дома, отворени са само най-важните магазини.

Гърция въвежда драстични ограничения, за да спре коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Заради лавинообразното нарастване на новите инфекции с коронавирус в Гърция бе въведен вечерен час. От днес, 13 ноември, гърците нямат право да напускат домовете си между 21 часа вечерта и 5 часа сутринта, обяви държавният секретар Никос Хардалиас, отговарящ за защитата на населението от катастрофи. Мярката не важи единствено за хората, които са принудени да напуснат дома си, за да отидат на работа или на лекар.

Навън само с разрешение, високи глоби за нарушителите

В сряда гръцките власти регистрираха 2752 новозаразени и 43 смъртни случая - въпреки че и през деня в страната важат строги ограничения. Гражданите имат право да напускат домовете си само ако преди това са поискали и получили съответното разрешение чрез SMS. Този „електронен пропуск“ беше използван и по време на първия локдаун през пролетта, припомня „Берлинер Цайтунг“.

Наложените ограничения се контролират много строго. 300 евро глоба очаква всеки, който наруши забраните за излизане - значителна сума, като се има предвид нивото на средните заплати в страната.

Но особено по-възрастните гърци имат сериозни затруднения да изпълнят изискването за електронно разрешително чрез SMS. Формуляр има и в интернет, но 75-годишната Константина Янакополу разказва, че не е успяла да го свали от съответния сайт. Затова е преписала текста на ръка и го е размножила десет пъти. За да може да го показва, когато я контролират на улицата, тя всеки път нанася съответните дата и час.

Здравната система се задъхва

По думите на държавния секретар Никос Хардалиас, особено тревожно е разрастването на пандемията в Солун, където нивото на заразяване е достигнало 32%. Здравните служби са подложени на такъв навероятен натиск, че скоро може и да не са в състояние да изпълняват задълженията си. По време на финансовата криза гръцкото здравеопазване претърпя драстични съкращения. Сега това се усеща по особено болезнен начин. С проблеми в здравеопазването се сблъсква и България, пише „Мюнхенер Меркур“ и припомня, че поради липсата на перспектива много български лекари са заминали в чужбина. Сега, в кризата с Ковид-19, острият недостиг на персонал се усеща най-вече в интензивните отделения, отбелязва изданието.

В България също бяха въведени нови ограничения, но в Гърция те са далеч по-строги. Така например от събота насам в страната са отворени само магазините, които служат за снабдяване със стоки от първа необходимост. За разлика от първия локдаун през пролетта, този път училищата и детските градини останаха отворени. От началото на пандемията досега в 10-милионна Гърция са регистрирани над 66 000 инфекции.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само

    8 3 Отговор
    тъпотийте на ДВ пък ще чете някой. Пълни глупости!
  • 2 Факт

    12 5 Отговор
    Гърция си е европа за такива тротори не можем дори и да мечтаем.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 5232

    12 10 Отговор
    Не харесвам ГроБ, но към момента заслужава, да им бъде даден кредит, че се държат адекватно, относно мерките. Ще кажа на всички, които подкрепят постоянното носене на маски, вечерния час, не излизането от вкъщи и тем подобни- моля самоприложете си ги и оставете норамните хора , да продължът живота си!

    Коментиран от #7

  • 5 Гост

    13 2 Отговор
    Кви мерки има в България..... тука си е еб@ло м@мата
  • 6 Софиянец

    12 5 Отговор
    Умни са гърците, при нас лекарите и щаба бяха в час но ги няма, обидиха се и с право
  • 7 Стоян

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "5232":

    Върви си излизай и разхождай на село в гората. А не по кръчми и казина и после да сееш заразата сред хората. Колкото искай си излизай но не заразявай...

    Коментиран от #8

  • 8 Ако не

    4 7 Отговор

    До коментар #7 от "Стоян":

    Ако не искаш да те заразяват хващай гората. Прав е човека. Това в Гърция не са мерки, а тероризъм.
  • 9 Боко Боков

    4 1 Отговор
    В цял свят са прости и въвеждат мерки, но аз съм по-хитър и нищо няма да затварям нищо.Докато не измрат достатъчно пенсионери, че да си избия 50 лв. подаяние които им дадох. Все пак им обещах предстоящото увеличение на пенисите от март и трябва да им редуцирам доста броя инак ще ме увътрят много. А аз имам доста докато напълня хубаво шкафчето. Докато не можех да обикалям с джипа разчистих гардероба и него смятам а да напълня с пачки и кюлчета.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Глупаци

    4 1 Отговор
    Такива драстични ограничения са безмислени, само изнервят хората и съсипват всичко.
    Както се вижда ясно сега, ограниченията от пролетта не помогнаха на нито една държава за сегашното положение - факт
    От момента, в който се прехахнат ограниченията всичко започва отначало, все едно ги е нямало.
    Не знам защо си мислят, че сега ще помогнат.
    Дано скоро проумеят, че това няма как да продължи вечно и че подходът към проблема ще се наложи да бъде променен.
  • 12 Паисий е жив

    2 0 Отговор
    Строгите мерки водят до намаляване на броя на новозаразените и разтоварване на здравната система, която веднъж освободила капацитет може да поеме нова вълна. Толкова е просто. Ганьо, обаче, предпочита 200 българи на ден да се разделят с живота си (математически прогнози за края на месеца), но не и да спре за 2 седмици да мета салфетки. Тъжно е...обезверяващо.

    Коментиран от #13

  • 13 Паисий е жив

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Паисий е жив":

    Цъкайте ми минуси сега, но ми запомнете и думите. Когато хората започнат да измират по домовете си без възможност за адекватна лекарска помощ ще се сетите, че да си сложите една маска не е толко тежко.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.