Last news in Fakti

30 Ноември, 2020 09:31 2 629 3

Обвинения за корупция по високите етажи на властта в Лондон

  • великобритания-
  • корупция-
  • риши сунак

От министерството на финансите заявиха, че Риши Сунак е направил пълна декларация за активите на съпругата му пред държавните служители, които не са имали възражения

Обвинения за корупция по високите етажи на властта в Лондон  - 1
Снимка: Shutterstock

Депутати от Лейбъристката партия поискаха от правителствения надзорен орган по въпроси на етиката да провери дали министърът на финансите Риши Сунак е нарушил министерския кодекс след като не е декларирал многомилионното портфолио от дялове на неговата съпруга и семейството ѝ.

Още в петък „Гардиън“ изнесе информация, че съпругата на Риши Сунак – Акшата Мурти – е по-богата от Кралицата с притежаваните от нея дялове за 430 милиона паунда в многонационалната IT компания Infosys, основана от нейния баща и е контрактор към британското правителство и държавни органи. Тя също притежава преки дялове в поне още 6 британски компании.

Нищо за това не е споменато в официално декларираните от Сунак доходи и сега лейбъристите настояват за проверка. По закон министрите са длъжни да публикуват подробности за всички финансови активи, притежавани от тях и близкия им семеен кръг, защото може да се окаже , че има конфликт на интереси.

Заключението на надзорния орган не е обвързващо, но обикновено правителството се съобразява с препоръките му. Сунак и Мурти не отговориха пряко на публикациите.

От министерството на финансите заявиха, че Сунак е направил пълна декларация за активите на съпругата му пред държавните служители, които не са имали възражения.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2323

    12 0 Отговор
    Добре, че е Бате Бойко да ви научи как се прави
  • 2 1234

    8 0 Отговор
    Ала бала... Само пушек. Истинското разследване е в офшорните зони, които трябва да бъдат закрити всичките. Там са парите които се печатат вече 60 г и все не стигат въпреки, че се печатат вече като билети за автобуса....
  • 3 ха-ха

    5 1 Отговор
    Потомствените англичани - министъра на финансите и жена му - Риши Сунак и Акшата Мурти :-) Сигурно са със синя кръв или поне със сини венци :-)
Новини по държави: