20 Ноември, 2012 15:43 1 624 0

Иво Санадер осъден на 10 години за подкуп

  • иво санадер-
  • хърватия-
  • корупция
Иво Санадер осъден на 10 години за подкуп - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият всемогъщ хърватски премиер Иво Санадер беше осъден днес от загребски съд на 10 години затвор след процес, в който той беше обвинен, че е взел подкупи на обща сума 10 милиона евро от унгарския енергиен гигант MOL и от австрийска банка, предаде АФП.

Присъдата става факт седмици преди бившата югославска република да се присъедини към ЕС и показва волята на управляващите да се борят с корупцията, коментира Ройтерс.

Подсъдимият Иво Санадер е осъден на десет години затвор, заяви съдията Иван Турудич. А бившият правителствен ръководител (2003 – 2009 г.) слушаше с мрачно лице произнасянето на присъдата. Решението на съдията включва още Санадер да плати в 15-дневен срок глоба от 3,6 милиона куни (около 480 000 евро) на хърватската държава.

Прокуратурата беше поискала присъда 15 години затвор, която е максималната за такъв род престъпления.

Става дума за придобиването от правителството на Хърватия през 2009 г. на сграда в центъра на Загреб по силно завишени цени – 10,7 милиона евро – с което държавният бюджет е понесъл загуба от поне 3,5 милиона евро. Санадер активно настоявал за извършване на покупката. Както и в останалите случи той отхвърля обвинението.

Санадер е обвинен в корупция във връзка с дейността на частната маркетингова агенция Фими медиа, чрез която бившата управляваща партия Хърватска демократична общност незаконно е получавала от държавни компании пари за своите тайни фондове и за лични нужди на отделни лица.

Срещу бившия премиер е повдигнато обвинение и в злоупотреба с власт в случая с химическата компания "Диоки", която незаконно е получавала ток по занижени цени.

Санадер бе премиер на Хърватия от 2003 до 2009 г.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: