2 Септември, 2012 11:57 686 0

Ново обвинение срещу Санадер

  • иво санадер-
  • санадер
Ново обвинение срещу Санадер - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хърватското управление за борба с корупцията и организираната престъпност повдигна пето обвинение за финансови машинации срещу бившия министър-председател на страната Иво Санадер, съобщи хърватската национална телевизия.

Става дума за придобиването от правителството на Хърватия през 2009 г. на сграда в центъра на Загреб по силно завишени цени – 10,7 милиона евро – с което държавният бюджет е понесъл загуба от поне 3,5 милиона евро. Санадер активно настоявал за извършване на покупката. Както и в останалите случи той отхвърля обвинението.

Срещу експремиера има обвинение за спекулативни сделки във военно време (90-те години) и за получаване на рушвет от 10 милиона евро от унгарската газова и петролна компания МОЛ, за да й позволи да вземе под контрол хърватската ИНА.

Санадер е обвинен в корупция във връзка с дейността на частната маркетингова агенция Фими медиа, чрез която бившата управляваща партия Хърватска демократична общност незаконно е получавала от държавни компании пари за своите тайни фондове и за лични нужди на отделни лица. Срещу бившия премиер е повдигнато обвинение и в злоупотреба с власт в случая с химическата компания Диоки, която незаконно е получавала ток по занижени цени.

Санадер бе премиер на Хърватия от 2003 до 2009 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: