Last news in Fakti

19 Декември, 2020 10:42 4 002 28

САЩ затварят последните си две консулства в Русия

  • сащ-
  • консулства-
  • русия

Според уведомлението решението за затварянето на консулствата е взето поради наложени от Русия през 2017 г. ограничения за броя на американските дипломати

САЩ затварят последните си две консулства в Русия - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството на американския президент Доналд Тръмп е уведомило Конгреса, че възнамерява да затвори последните две останали консулства на САЩ в Русия, предаде Асошиейтед прес.

Държавният департамент е казал на Конгреса миналата седмица, че ще закрие консулството във Владивосток и временно ще спре работата на консулството в Екатеринбург, допълва БТА.

Уведомлението е било изпратено на 10 декември, но не е получило особено внимание тогава. Това е станало три дни преди съобщаването на новината за предполагаема руска кибератака срещу американски правителствени и частни компютърни системи.

Според уведомлението решението за затварянето на консулствата е взето поради наложени от Русия през 2017 г. ограничения за броя на американските дипломати, на които е позволено да работят в страната.

След затварянето на тези консулства единственото дипломатическо представителство на САЩ в Русия ще бъде посолството в Москва.

През 2018 г. Русия нареди да бъде затворено американското консулство в Санкт Петербург, след като САЩ наредиха затварянето на руското консулство в Сиатъл заради отравянето на бивш руски шпионин във Великобритания.

Консулството във Владивосток беше временно затворено през март заради пандемията от коронавирус, а неговият персонал вече е започнал да премества важни документи, оборудване и други материали. В консулствата във Владивосток и Екатеринбург работят общо 10 американски дипломати и 33 души местен персонал.

Американският държавен секретар Майк Помпейо е взел решение за закриване на генералното консулство на САЩ във Владивосток и за временно спиране на работата на генералното консулство в Екатеринбург, посочва ТАСС, като цитира представител на Държавния департамент.

"Държавният секретар взе решение след близки консултации с посланика (на САЩ в Русия) Джон Съливан за закриване на генералното консулство на САЩ във Владивосток и прекратяване на работата на генералното консулство на САЩ в Екатеринбург като част от нашите постоянни усилия за гарантиране на сигурността и надеждната работа на дипломатическите мисии на САЩ в Русия", каза дипломатът.

По думите му решението е било взето с цел "оптимизиране на работата на (дипломатическите) мисии на САЩ в Русия".

Той заяви, че "не се планират никакви действия, свързани с руските генерални консулства в САЩ".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    68 11 Отговор
    А нашето кога, че ни писна да храним американците - докато умираме от глад?

    Коментиран от #8, #16

  • 2 Янки

    66 10 Отговор
    Скоро ще затворят САЩ и ще се пръкнат 5 самостоятелни държави.

    Коментиран от #15

  • 3 Честименски

    62 10 Отговор
    Нахалството на американския империализъм, наистина
    няма граници . . .
    За това наистина трябва да има ВОЙНА, защото така за в
    бъдеще не може да се живее !

    Коментиран от #9

  • 4 чичо Мичо

    43 8 Отговор
    Да затворят и посолството да вървят,знаете в коя посока...хахаха...
  • 5 ДОКАЗАНО

    50 7 Отговор
    САЩ затварят последните си две консулства в Русия.........КОГАТО ПРЕСТАНАТ ДА РАБОТЯТ ДИПЛОМАТАТЕ , ЗАПОЧВАТ ДА ДРЪНКАТ ....САБИТЕ !!! ИЗГЛЕЖДА ТОВА ИСКАТ ЗАДОКЕАНСКИТЕ ПИРАНИ !!!!

    Коментиран от #11

  • 6 Българин

    38 7 Отговор
    Американците изтеглят шпионите си от Русия.
  • 7 един от многото

    53 7 Отговор
    При никакви отношения , не са нужни и дипломатически мисии! За да има дипломатически мисии , трябва да има дипломация. Дипломацията на САЩ я знаем , че се изявява само в санкции и заплахи. Време е за реципрочност и то не само от страна на Русия. Надявам се , че тези самонадеяни до простащина американци в най скоро време ще почувстват "обичта" на света!

    Коментиран от #17

  • 8 Rado

    14 39 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха ха":

    Как така, забравихте, чe Америка ви плати ремонта на бузлуджата.
  • 9 Натовец

    6 29 Отговор

    До коментар #3 от "Честименски":

    Така е, аз съм пръв на войната с Русия, превземаме ги до Камчатка и после ще си купя Додж рам и ще си го карам с безплатен бензин.
  • 10 рус

    10 34 Отговор
    А руските консулства в САЩ кога ще ге затворят,ама кой бяга от хубавото.

    Коментиран от #12

  • 11 Бкп

    10 33 Отговор

    До коментар #5 от "ДОКАЗАНО":

    Скоро ще напляскат ботокса подобаващо. Изтеглят ли дипломатите, започват дроновете и томаховките по пияната сган.

    Коментиран от #19

  • 12 хахахахаха

    17 4 Отговор

    До коментар #10 от "рус":

    Що не си на "хубавото " място?
  • 13 Сандо

    23 3 Отговор
    Това е добра новина за Русия и лоша за петоколониците там.
  • 14 111 ИСТИНАТА

    7 30 Отговор
    РУСОФИЛИТЕ- РУСОРОБИ- БЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛИ - ВИЯТ КАТО НА УМРЯЛО, ЧЕ САЩ ВЕЧЕ НЕ СЕ ШЕГУВАТ, А ОБРЪЩАТ НОВАТА СТРАНИЦА НА ИСТИНАТА С МОЦКВА! ТРЕПЕРЕТЕ ТОТАЛИТАРИСТИ НЕЩАСТНИ - ИМА ЗАЩО, ТЕ ПЪРВА СЕ ЗАПОЧВА!
  • 15 БГ ИСТИНА

    8 20 Отговор

    До коментар #2 от "Янки":

    СКОРО ЩЕ ЗАТВОРЯТ КРАНЧЕТО НА ПАРИТЕ ОТ РУСИЯ В ТВОЯ СКЪСАН ДЖОБ! ЩЕ ТРЯБВА ДА ПАЛИШ ЖИГУЛЕТО И У МОСКВЕТО!
  • 16 Рошко

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха ха":

    Ние не ги храним, те си не доят и нанана благодарение на тиквата
  • 17 ЕДИН ОТ МНОГОТО

    6 34 Отговор

    До коментар #7 от "един от многото":

    Добре виждаме обичта на света към Русия, останала сама и принудена да играе за оцеляването си със смъртните си съседи врагове Иран и Турция и Китай! Времето ви изтича, природните залежи на Сибир е време да се разпределят справедливо за всички хора по света, а не да угояват наглите номенклатурчици от посткомунистическата администрация на РФ предвождани от престъпни олигарси!

    Коментиран от #20

  • 18 12345

    26 5 Отговор
    Голям страх на разпадащите се сащ.То си е за страх от Русия. Тя е и винаги е била Империя,дори когато вероломно беше нападната от Хитлер/а той не беше за подценявате/.Сащ тогава ликуваха как ще бъде унищожена Русия.Голяма грешка.ВСВ приключи в полза на Русия ,а страхливите сащ се включиха във ВСВ накрая,когато Червената Армия беше пред Берлин.Но както е писано в Голямата книга "по делата им ще ги познаете".И тъй като сащ нямат вероидповедание ,а престъпни секти/20 на брой/,едва ли ще разберат посланието .Колкото до закриване на посолства,ние българите питаме :кога ще бъде закрито американското посолсво в София и къде ще отиде мюсюлманката Х. Мустафа?!Ирония!Дали сащ ще разберат?!

    Коментиран от #23, #25

  • 19 Хайде бе!?

    17 5 Отговор

    До коментар #11 от "Бкп":

    Ти на какви хапчета си? Много глюкове ти бликат в мозъка. Хапват дървото са,штисаните,че без централата им във Владивосток остават слепи.Погледни картата,и виж на какво стратегическо място е.Бръкни и в Гугълчо,има материали- военно морски бази, Северни водни пътища...Томагавци!? Смешко неграмотен.Приличаш ми на някой уличен дребосък,който някой друг го ошамари и през сълзи заплашва: Ти ще видиш, какво ще ти се случи,като кажа на батко! А горкия- няма батко!

    Коментиран от #28

  • 20 Раша

    16 2 Отговор

    До коментар #17 от "ЕДИН ОТ МНОГОТО":

    Ти своите алигарси ги усмири,-па не ги мисли за руските!
  • 21 Иван

    17 3 Отговор
    Слава Россия. Не трябва 1 кравар да остане там. Браво.
  • 22 Софиянец

    3 8 Отговор
    Войната е неизбежна
  • 23 КОЙ

    18 2 Отговор

    До коментар #18 от "12345":

    Това не е ирония че има посланик мюсюлманка а директна подигравка с България
  • 24 УХА !

    4 15 Отговор
    Щатите май се канят да затворят тефтера на Русия.Бальшая загуба за родните сърпичукчи.

    Коментиран от #26

  • 25 Бай Шиле

    11 3 Отговор

    До коментар #18 от "12345":

    Пич не се ебавай с Херо Мустафа.Върши си перфектно работата и си гледа интереса на Кравария.Гледай нашия слугинаж за жълти стотинки.А и често без стотинки.
  • 26 Хи их хи

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "УХА !":

    Надай се булке на пиян...!
  • 27 Рико

    0 2 Отговор
    Вероятно за 10-и път питам : колко са руските дипломати в България? С Москва не сме в политически, икономически и военен съюз - колко представители имат тук? И как е аргументирано? И как стои бройката им в сравнение с другите страни от Европа, от ЕС и НАТО ?
  • 28 Рико

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Хайде бе!?":

    Имаш бомба в точка А и искаш да я изстреляш в точка Б. Точка Б хваща импулса и подава команда бомбата да гръмне в точка А. Контрол! Контрол е думата. И това е друго ниво. Физическо присъствие не ти е нужно. Ама руснакът е още в 1917 година и не разбира!