Last news in Fakti

25 Декември, 2020 16:10 9 444 34

Откъде идва думата Коледа

  • дума-
  • коледа-
  • коледни празници-
  • традиция-
  • християнство-
  • рождество христово-
  • иля златанов-
  • език

Това обяснява езиковедът Иля Златанов

Откъде идва думата Коледа - 1
Снимка: Shutterstock

В много европейски традиции Коледа носи подчертано християнско название. Такива са руското Рождество, италианското Natale със същото значение, и френското Noel чрез звукови трансформации пак от същия корен, немското Weihnachten „светите нощи" и английският Christmas „Христова меса". У нас Рождество Христово е официалното църковно название на празника, но масово използваме названието Коледа, което е продължение на римските традиции.

Римските жреци тържествено обявявали началото на новия месец, наричан Kalendae. Календи, както и думата календар, произлиза от глагола calare – „възгласявам". Най-тържествено били отбелязвани януарските календи – празник на ново начало и всеобща радост. По времето на Юстиниан в този празник се влага ново, християнско съдържание, и той се разпростира от Коледа до Богоявление. Ние възприемаме думата колѧда като синоним на Рождество Христово.

Коледа, Крачун, Божич

Християнската символика е призвана да замени езическия празник на зимното слънцестоене. Тогава слънцето „прекрачва“ от зима към лято, затова празникът е бил наричан Крачун – название, запазено у румънци и унгарци като име на Коледа. След този ден денят „просиява", затова месецът е носел старото название просинец – у нас януари, а при чехи и хървати декември. Старото име на декември у българи и албанци е било коложег, поради обичая да се палят и търкалят колела като символичен образ на слънцето.

В Западна България и в земите на бивша Югославия Коледата се нарича Божич. Това е името на древен персонаж, когото възпяват в коледните песни като Млада Бога. Той е символ на младостта и новото начало и се противопоставя на Бъдника, символизиращ старата година. Бъдник се нарича специално избран пън, който гори през цялата Бъдни вечер. В названието Бъдник учените откриват древни индоевропейски корени, сродни на индийския демон Ahi Budhnya (Ahi «змей» от дълбините- budhпа). Понякога бъдникът се оформя с брада като старец и се нарича Стария бог или дедник. Изгарянето на бъдника в края на старата година символизира поразяването на змея чрез огън и отбелязва началото но нов сезонен цикъл, гарантиращ плодородие.

Традиционни и по-нови обичаи

С бъдника се извършват ритуални действия, в които той се третира като живо същество: хранят го, дават му да пие вино от стомната. За тази цел в пъна издълбават специална трапчинка – „устата на бъдника". В трапчинката сипват масло, мед, пшеница, после я залепват с восък. В замяна очакват Бъдникът да ги дари със здраве и плодородие.

Обичаят да се гори пън на Коледа е съществувал и в други европейски традиции. Такива са английският yule log „коледен пън" и френският bûche de noël „устата на Коледа".

В началото на новото време традициите се променят. В много страни е съществувал обичаят срещу Валпургиевата нощ да издигат украсено майско дърво, най-често бреза. В северните германски градове започват и на Коледа да украсяват елха, която окичват с лакомства. Вместо горящия коледен пън, на елхата се поставят свещи, които осветяват коледната нощ.

Дядо Коледа, Санта Клаус, Дядо Мраз, Ноел Баба

Образът на Коледа в Англия започва да се персонифицира още през 15-и век, а два века по-късно за пръв път се появява името Дядо Коледа. По-късно той се слива с образа за Св. Никола, който раздава дарове на децата. Сред холандските заселници в Америка името на Свети Никола е звучало Sinter Niklaas, разговорно Sante Klaas. През 19-и век американският Санта Клаус пристига и в Англия, а Дядо Коледа се превръща в таен нощен посетител, който донася подаръци.

Руският приказен герой Морозко е бил описван като ниско старче, което наказва лошите и възнаграждава добрите деца. През 19-и век писателят В. Ф. Одоевски написва приказката Мороз Иванович, и постепенно фолклорният персонаж се превръща в познатия ни Дядо Мраз, съпровождан от внучката си Снежанка. След Октомврийската революция Дядо Мраз, наред с всички коледни традиции, се подлага на преследване, но през 30-те години се завръща – този път на Нова Година, която е празник, изчистен от религиозна символика.

Сега Дядо Коледа е популярен в много страни по света. В Турция той е известен като Ноел-баба, а в Япония – Сантакуросу.

Автор: Иля Златанов


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тц..

    30 3 Отговор
    Лично аз мисля че Коледа идва от заколи-прасе.

    Коментиран от #34

  • 2 Иван

    13 0 Отговор
    В Западна България си е КОЛЕДА!
  • 3 Идва

    13 2 Отговор
    От дедо кока кола

    Коментиран от #7

  • 4 Гост

    7 3 Отговор
    Не знам на кой му пука от де е, важното е да има СОФРА и не каква да е а богата😂
  • 5 Тра-ла-ла

    14 1 Отговор
    От колнето на прасето сигурно идва!😂😂😂😂😂
  • 6 Тост

    13 0 Отговор
    Щом в Япония е Сантакуросу.... как ли викат на Снежанка 🙃

    Коментиран от #24

  • 7 Коректор

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Идва":

    Езиковедът да си гледа българското езикознание: "bûche de noël" на френски означава Коледен пън, а не „устата на Коледа".
  • 8 Behemoth

    9 10 Отговор
    Християнските мошеници са взели всички езически празници и са ги използвали за да привлекат простолюдието ...затова сега религията им е такъв евтин цирк....ранното християнство е аскетична и тежка за практикуване религия ....

    Коментиран от #10

  • 9 дърт даскал

    7 1 Отговор
    Понеже месеците на римляните са по лунния календар /28 дни/ обикновено всяка година остават 13-14 нулеви дни за да се израмни лунната със слънчевата година. Те са т.н. зимни и летни календи.Тъй като са нулеви са обявени за празници. Отначало Рождество е празнувано в началото на септимври когато започвала новата година/така е в Ранна Византия/, но по-късно е преместено така,че да съвпада приблизително със зимното слънцестоене.

    Коментиран от #15

  • 10 От друга страна

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "Behemoth":

    Думата мошеник произлиза от Моше (Моисей) и словосъчетанието християнски мошеник някак си не е много правилно!😉

    Коментиран от #25

  • 11 Ppp

    10 0 Отговор
    От тази статия аз не разбрах произхода на думата?!
  • 12 Умен по цялата глава

    8 2 Отговор
    Кво не ви харесва в това,че езика ни е част от Индоевропейските племена населили Европа и корена на тези Езици е САнскрит.....Основата е САнскрит ....Били сме част от всички и все още Сме.....И в това е Достойнството ни....Колете прасета,пийте руйно вино и ракия и всичко,което ни е дала земята,която си е Наша....Българска....Честито рождество Христово на всички.....

    Коментиран от #18

  • 13 Тотьо

    8 0 Отговор
    Коледа идва от Коледар,а пък Коледар - от Коледа! Ей,много трудно вдявате..

    Коментиран от #19

  • 14 Ислям

    6 2 Отговор
    Първите християни нямат нищо общо със сегашните "християни". Следвали са Исус без кръстове, икони, не са яли свинско и т.н. Всичките тези Коледи, елхи и подобни езически традиции са нововъведения в християнството и са против Бога.
  • 15 Ислям

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "дърт даскал":

    А защо римляните са преместили Рождеството на Исус от Септември в Декември? Това означава ли че са направили грешка против Бога като в началото са го празнували Септември. Според Исляма Исус е роден в горещ период а не зимен както е Септември и то във Витлеем.
  • 16 хахаха

    7 0 Отговор
    това, че Коледа идвало от латински е само ЕДНА от версиите за произхода на думата и празника...има и други версии, например само при славяните този празник се нарича Коледа, което малко противоречи на латинския и произход, защо в италианския или испанския, или френския не е коледа, след като тия езици произлизат от латинския? Най-вероятно си е старославянска дума и произходът и може да идва от думата "колело" и "колода"/запален пън/. В тези дни славяните са гонели тъмните дни и след това е започвала новата година...версии много.
  • 17 Мехмед

    2 2 Отговор
    Коледа е колене /масово клане на свине/.
    Нас турски му викаме домуз къран.

    Коментиран от #21

  • 18 Ислям

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Умен по цялата глава":

    Какви прасета, каква ракия? Нищо общо с Исус и с неговата религия. Исус е бил евреин и при евреите е забранен алкохола и свинското. Единствено Бог дава препитание на хората. Заблудени хорица.
  • 19 Браво

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тотьо":

    Тотьо! Ти си за Нобелова награда за откритие!
  • 20 Мохамед

    1 1 Отговор
    Произлиза от западния бяс с такова име, което да почитат неговите слуги.

    Коментиран от #23

  • 21 Ислям

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Мехмед":

    Голямо вярване, голямо колене на прасета и опияняване от алкохол за един ден в годината, а след това пак по старо му грехове и псувни. Това не е от християнството и от Бога. Вярата и молитвата към Бога трябва да е всеки ден без почивка защото нямаш никаква гаранция дали ще си жив следващия момент. Но мнозинството забравят за смъртта и се мислят за безсмъртни. Бог да ви напъти.

    Коментиран от #22

  • 22 ами вие

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ислям":

    като колите агнета на празниците си буате чела в земята, а не сте нещо повече от християните? Само не ми казвай, че мюсулманите не пият алкохол, че ще падна от стола и мое да умра...:)))

    Коментиран от #26, #29

  • 23 Ислям

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Мохамед":

    Мюсюлманите служат само на Аллах. Аллах е един и Мохамед е негов пратеник.
  • 24 Полиглот

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тост":

    Хубава работа! В Япония Снежанка е известната на всички Сантапутанка
  • 25 Behemoth

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "От друга страна":

    Това е юдейска секта...идеално е ...основана е от евреи ...
  • 26 Ислям

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "ами вие":

    Мюсюлманите колят агнета в името на Аллах и свеждат чела до земята в суджуд поради величието и препитанието от Бог. Да не ти показвам стих от Библията как Исус е паднал с лицето си на земята да се помоли на Бог. Чети си Библията заблуден Човеко. В Исляма алкохола е забранен поради ред причини. Според теб алкохола е много полезен ли, че убива мозъчни клетки и предизвиква увреждания на органи. В днешно време много хора се имат за мюсюлмани, но нищо не знаят за Исляма. Трябва да четеш а не да гледаш кой колко пиел и така да определяш религията. Бог да те напъти.

    Коментиран от #28

  • 27 5Kan

    0 1 Отговор
    К О Л яЕ Д Е Н много е елементарно от Кол и Ядене
  • 28 ами аз

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "Ислям":

    не съм религиозен... бий чело в земята, коли агнета, другите да колят слонове ако искат...религията е опиум за народа...само че съм виждал как мюсулманите колят християни като агнета, а християни да колят мюсулмани като свине несм...толкова

    Коментиран от #30

  • 29 Ислям

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "ами вие":

    И какво лошо има в това човек да свежда чело до земята в знак на поклонение към Бога? В същото време показваш и уважение към земята (пръстта), която те храни благодарение на Бог. Изникват оттам всички растения, плодове и зеленчуци. Само глупците се присмиват на глупостта си и дяволските им подшушвания. Но няма страшно, рано или късно ще сме с челата си в пръстта 2 метра под земята, която ни храни с помощта на Бог.
  • 30 Ислям

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "ами аз":

    Свободен си да вярваш в каквото искаш без да вредиш на другиго. Забравих да спомена също,че мюсюлманите когато колят агнета в името на Аллах ги раздават на бедни хора и нуждаещи се за да им се опростят греховете. Това да ти е много ясно Човеко. А не да колиш прасета и да се натъпчеш като за световно за един ден. Това е разликата! И къде си виждал "мюсюлмани" да колят християни. По сатанинските медии или от сатанисти по интернет. Живееш в голяма заблуда. Бог да те напъти.
  • 31 Щях да падна

    3 0 Отговор
    френският bûche de noël „устата на Коледа"

    Авторът е чул за bouche - уста и недочул за bûche - цепеница и се е получило голямо недоразумение...
  • 32 5Kan

    0 0 Отговор
    К О Л Я Д Я Н П О ДаР Ъ К А :)
  • 33 БиБи Кинг

    0 0 Отговор
    Шменти капели,на 25 декембри старите бойковинци кои са биле езичници са отбелезвали четвартата, цвинцката жертва у годината! От таме иде Коледа! Ромовете немат тука нишшо обшто дее! Сабирайте си акала,идат изборе да не се излагате ка афтора на таа статиа! Всинца за Бацо, он за евроденгите дее! Вниатен ли сам?
  • 34 Езиковед

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тц..":

    Ами като се има предвид че сайта се насекява предимно от комунист- социалисти е нормално...