Last news in Fakti

2 Януари, 2021 05:15 5 330 34

2 януари 1905 г. Япония превзема Порт Артур

  • порт-
  • порт артур-
  • япония-
  • русия

Николай II е шокиран. Японците не изпускат инициативата

2 януари 1905 г. Япония превзема Порт Артур - 1
Снимка: Архив

На 2 януари 1905 г. (нов стил) обкръженият руски гарнизон в морската крепост Порт Артур (днешен Люйшун в Китай) се предава на японците. Това повлиява решително върху целия ход на Руско-японската война (10.2.1904 - 5.9.1905). Конфликтът завършил катастрофално за авторитета на Русия и на практика проваля нейната дългогодишна и експанзионистична политика в Далечния изток.

През 1888 г. Русия взима под аренда от Китай пристанището на Порт Артур заедно със залива Далиен. Най-накрая Русия успява да реши дългогодишния си проблем с не замръзващо пристанище в Далечния изток. За да утвърдят позициите си, руснаците започват строеж на железопътна линия от Харбин през Мукден до Порт Артур. Започват и усилени строежи на пътища. През 1898 г. Русия получава концесии за добив на дърва и въглища по поречията на китайските реки Ялу и Тумен.

През 1900 г. Русия изпраща армия от 177 000 души в Манджурия, за да подсигури и защити строежа на своята жп линия. Китайската армия няма възможност да се справи с руските сили и се изтегля от Манджурия, което дава възможност на руснаците да се установят трайно. Русия уверява останалите велики сили, че ще изтегли войските си след края на кризата, но до 1903 г. руското командване така и не обявява график за изтегляне.

Руската експанзия предизвиква безпокойство на Япония. Никой в Снакт Петербург обаче не иска да проумее, че руското проникване в Манджурия наистина засяга жизненоважните интереси на Токио.

През 1902 г. Япония започва преговори с Русия относно ситуацията в Манджурия. На 14 януари 1904 г. Токио предлага формула, според която Манджурия ще бъде извън японската сфера на влияние и реципрочно - Корея ще остане извън руската сфера на влияние.

Руският цар Николай II умишлено забавя своя отговор с ясната мисъл, че подобен ход ще доближи двете империи до война. Но той не вярва, че Япония е готова за тази война и ще нападне първа. Николай II е убеден, че една успешна война срещу Япония ще възроди руския патриотизъм. Военните са против тази експанзия заради големите разстояния липсата на инфраструктура. Русия влиза във войната без съюзници.

Протакането на царя кара Япония да прекъсне дипломатически отношения.

На 8 февруари 1904 г. Япония обявява война на Русия, но японският военен флот под командването на адмирал Того Хейхачиро още три часа преди това изненадващо атакува руските кораби в пристанището Порт Артур. Японците правилно оценяват важността на укрепената морска база, като насят удар с изненада. Използвайки 10 разрушителя, японците успяват да повредят сериозно руските линейни кораби „Царевич” и „Ретвизан”, както и 6600-тонния крайцер „Палада”.

Николай II е шокиран. Японците не изпускат инициативата и това води до 2 януари 1905 г.

Главнокомандващият руските сили в Порт Артур генерал-майор Анатолий Стесъл предава града. Загубите на бойното поле намаляват престижа на управляващите кръгове в Санкт Петербург, а социалното недоволство води до Руската революция от 1905-1907 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    31 10 Отговор
    Малко хора знаят че на Червения площад още от Императорско време стои паметника на Минин и Пожарски - Освободителите на Москва и Русия от Полско Робство .
    Интересното е че Кузма Минин произхожда от Волжки Българи , Както и Ленин който е чуваш

    Коментиран от #3, #4, #25

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Факт

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа":

    В интерес на истината по онова време Москва не е Русия. Има много князе - много опърничави и доволно мощни
  • 4 Селчо Леоне

    22 7 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа":

    И за да бъдем докрай изчерпателни,в генеалогията на Путин също прозират български корени.Кученцето,дет му го подари Бойко е с български паспорт..
  • 5 Путинка

    12 12 Отговор
    А не е сигурно.Кучето му е европейски шпионин и щяло в скоро време да го изгонят, като реципрочна дипломатическа мярка.Много си е врял носа, докат го нямал в Кремъл
  • 6 И накрая

    47 23 Отговор
    И както винаги в руската история крайният резултат е един и същ-след сто години-Япония реве да и върнат островите наречени Курилски...Абе който е тръгнал срещу братушките-добро не е видял....

    Коментиран от #15, #22

  • 7 Историк

    26 11 Отговор
    След Курилите следва Аляска..
  • 8 RUSSIAN SEX machine

    9 8 Отговор
    Много са яли ,е знаете какво !...
  • 9 Белогвардейче,но добро по душа !

    32 14 Отговор
    Който се закача с Русия, затъва до шия !...
  • 10 Мечо Пух

    45 4 Отговор
    Николай II е бил слаба политическа личност. Мек по характер. Неговият възпитател Победоносцев, въпреки старанието си не успява да изгради силна управленска личност за разлика от баща му Александър III. На Николай му липсват далновидност и редица други необходими качества, за да управлява голямата империя и резултатите са налице. Крах след крах. Управлението не е само дворцови клюки и балове. Правилно го е казал онзи мустакат грузинец, че кадрите решават всичко. Аз бих добавил добрите и качествени подготвени кадри, а не калинките, където ги събираме по пътища и бензиностанции.
  • 11 Времето тече...

    26 6 Отговор
    А Бочко Оставката да подаде не ще....
    Да му помогнем по бързо да я даде !
    Че много скоро народа няма какво да яде !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 един от стадото

    24 3 Отговор
    Порт Артур при едните и Пърл Харбър при другите..нищо не се забравя, само се отлага. В деня в който едните хвърлят бомбата над Хирошима, другите почват операцията срещу Квантунската армия. Какво съвпадение. Някой вярва ли в случайности още..

    Коментиран от #33

  • 14 един от многото

    15 3 Отговор

    До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ами тя , простотията не ходи по горите! Само не е хубаво да се афишира на всяка статия.
  • 15 Кака Мара

    8 11 Отговор

    До коментар #6 от "И накрая":

    Като останат още гладни ще ги продадат. Имат исторически опит

    Коментиран от #16

  • 16 един от стадото

    9 7 Отговор

    До коментар #15 от "Кака Мара":

    те крепостните нищо не разбраха пак от продажбата на Аляска. Зеленото е влязло в дамската тоалетка на една жена. Да не употребявам думата чекмедже, все пак е дама..
  • 17 РЕАЛИСТ

    16 0 Отговор
    Just for the records. Русия не е дама в тази война, както твърди автора. Черна гора е съюзник и обявява първа война на Япония. Това е благодарност, че са ги освободили от турците. Като се отделят от Сърбия наскоро , се сещат, че нямат мирен договор и са де факто още във война с Япония. Подписват мир 2006г.

    Коментиран от #29

  • 18 един от стадото

    12 1 Отговор
    разберете го другарки и другари, госпожи и господа. Империите под каквато и форма да са, леви или десни, минали или настоящи значи стремеж към глобализъм. Аз ''свърших''..
  • 19 В гена

    10 7 Отговор
    Какъв е изводът от тая история? Японците колкото сега са културни и покланящи се по 100 пъти,още повече в гена си са коварни,жестоки и незачитащи правилата. Явно американците не са си направили извод от Порт Артур и им се случи Пърл Харбър. Никакви отстъпки да не правят руснаците на тия за де не им се случи ново коварство,защото това е в гена на джапанките.

    Коментиран от #20

  • 20 РЕАЛИСТ

    9 7 Отговор

    До коментар #19 от "В гена":

    Вярно е, големи гадинки са японците. Правили са си научни експерименти с руски военнопленници. Ако не бяха капитулирали на американците, щяха голямо заслужено дърво да ядат от Сталин.
  • 21 Рико

    9 14 Отговор
    През 1905 ЗА ПЪРВИ ПЪТ в новата история жълтата раса побеждава бялата. Този руски позор оказва влияние и днес на отношенията Европа-Азия. От началото на 20 век Москва няма спечелена война! То и (почти) започнати няма. От страх! Страх и некадърност, това е визитната карта на московията.

    Коментиран от #24

  • 22 Мдам

    8 14 Отговор

    До коментар #6 от "И накрая":

    Всъщност руснаците само изглеждат силни. Днес Порт Артур е китайски скоро и цяла Рассия.Руснаците са слабохарактерни хора
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Свирено

    20 7 Отговор

    До коментар #21 от "Рико":

    И затова руснакът ходИ на кон до Париж да си пийне и от там възикна френското Бистро - щото руските кавалеристи подканяха френските келнери с быстро,быстро.. Пък после Иван се разходи до Берлин и Вена с танк,а накрая издуха да две седмици прехвалената Квантунска армия от Манджурия. Джапанезците няма какво да скумричат за Курилските острови - свирено и отсвирено.

    Коментиран от #26

  • 25 Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа":

    Кузма Минин, може и да е от" Угро -"фините"?
    Тя Волжка България, не е била само с българи , има и татари, чуваши, монголи и много други!?
  • 26 Крал Артур

    7 11 Отговор

    До коментар #24 от "Свирено":

    Срещо Наполеон се биха Англия Прусия Австро Унгария и тн. Първата Световна немците побеждават Русия и добрече французи англичани и американци ги бият та така и руснаците излизат победители.А ВСВ ако не беше американската помощ не знам.

    Коментиран от #27

  • 27 хихихихихи

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "Крал Артур":

    Олеле, това е история не е баклава!
  • 28 ПЕНКО

    3 4 Отговор
    " ... ПОСЛЕДНИЙ ПАРАД НАСТУПААЕТ ...ВРАГУ НЕ ЗДАЙООТСА НАШ ГОРДИЙ ВАРЯГ ВСЕВО ...... !!!!!! ОБАЧЕ РУСНАЦИТЕ ОТ ЗАПАДНИЯ ФРОНТ -ТА НА ИЗТОЧНИЯ РАЗГРОМЯВАТ ЕЛИТНАТА КВАНГТУНСКА АРМИЯ -БЕЗ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ -ЕХ СААЩ !?!?!?

    Коментиран от #32

  • 29 DARKNET

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    Вече няма да употребявам фразата " Албански реотан" ще беде Черногорски реотан, все пак 100 години да не се сетиш че си във война си е постижение.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Рико

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "ПЕНКО":

    "Турция е включила част от Русия в своите територии. Това се вижда на карта, която показва военният кореспондент Юрий Котенок, коментирайки лаконично: "Войната е неизбежна", съобщава news-ks.infо." Москва е в позицията на по-слабия. Ще търси посредник. Ако иска да посредничим, за да ги спасим от поредната катастрофална за тях война, Путин на колене пред българското посолство ,да проси съдействие! Всичките гадости ,които за България избълваха, сега ще преглъщат през носа.

    Коментиран от #34

  • 33 Няма

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "един от стадото":

    случайности Русия и Сащ се джавкат но когато дойде време за разпределение на баницата двете държави държат ножа.
  • 34 Вярвай си

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Рико":

    дойде ли този момент Турция ще бъде разпиляна от коалицията Сащ и Русия.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания