Last news in Fakti

28 Януари, 2021 18:21 1 713 8

ЕК: Търговци масово заблуждават потребителите, които търсят еко продукти

  • екопродукти-
  • търговци-
  • еко-
  • потребители-
  • информация-
  • екосъобразен-
  • еко стоки-
  • ес-
  • екологосъобразност

В 42% от случаите твърденията на търговците са били преувеличени, неверни или подвеждащи

ЕК: Търговци масово заблуждават потребителите, които търсят еко продукти - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия и националните органи за защита на потребителите публикуваха резултатите от проверка на уебсайтове („едновременна проверка“), която се провежда всяка година с цел установяване на нарушения на законодателството на ЕС за защита на потребителите в рамките на онлайн пазарите.

Тази година за първи път досега „едновременната проверка“ бе насочена към заблуждаващи твърдения за екологосъобразност, представляващи практика, при която предприятия твърдят, че правят повече за околната среда, отколкото в действителност. При „едновременната проверка“ бяха анализирани онлайн твърдения за екологосъобразност от различни стопански сектори като облекла, козметика и домакинско оборудване. Националните органи за защита на потребителите с право счетоха, че в 42 % от случаите твърденията са били преувеличени, неверни или подвеждащи, и потенциално са могли да бъдат определени като нелоялни търговски практики съгласно правилата на ЕС. Наличието на заблуждаващи твърдения за екологосъобразност нарасна поради това, че потребителите все повече се стремят да купуват екологосъобразни продукти.

Комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс заяви: „Все повече хора искат да водят екологосъобразен живот и аз приветствам предприятията, които се стремят да произвеждат екологосъобразни продукти и услуги. Има обаче и безскрупулни търговци, които заблуждават потребителите с неясни, неверни или преувеличени твърдения. Комисията е изцяло ангажирана с предоставянето на потребителите на права по отношение на екологичния преход и на борбата със заблуждаващи твърдения за екологосъобразност. Това е точно един от основните приоритети на Новата програма за потребителите, приета миналата есен.“

Основни констатации:

След по-широка проверка Комисията и органите за защита на потребителите провериха по-подробно 344 очевидно съмнителни твърдения и установиха, че:

- в повече от половината случаи търговецът не е предоставил достатъчно информация на потребителите, за да могат да преценят точността на твърдението.

- в 37 % от случаите твърдението е включвало неясна и обща информация като „съзнателен“, „екосъобразен“, „устойчив“, с което се е целяло създаването на необосновано впечатление у потребителите, че продуктът няма отрицателно въздействие върху околната среда.

- освен това в 59 % от случаите търговецът не е предоставил леснодостъпни доказателства в подкрепа на твърдението си.

В своите цялостни оценки, вземайки предвид различни фактори, в 42 % от случаите органите са имали основание да считат, че твърдението може да е невярно или подвеждащо и поради това потенциално би могло да представлява нелоялна търговска практика съгласно Директивата за нелоялните практики (ДНТП).

Следващи стъпки

Националните органи ще се свържат със съответните предприятия, за да посочат установените проблеми, и за да се гарантира, че те ще бъдат коригирани, когато е необходимо. Установените факти по време на тази „едновременна проверка“ ще бъдат включени в оценката на въздействието, която ще бъде изготвена за новото законодателно предложение за предоставяне на повече права на потребителите с оглед на зеления преход, обявено в Новата програма за потребителите.

Контекст

„Едновременната проверка“ е серия от проверки, провеждани едновременно на различни уебсайтове, с цел установяване на възможни нарушения на законодателството на ЕС за защита на потребителите в даден сектор. Тази година „едновременната проверка“ бе съсредоточена върху предприятия, които твърдят, че продават екологосъобразни продукти. „Едновременните проверки“ се координират от Европейската комисия и се извършват ежегодно от националните правоприлагащи органи в ЕС, обединени в Мрежата за сътрудничество в областта на защитата на потребителите (СРС). Информация за предишни „едновременни проверки“ може да бъде намерена тук.

Тазгодишната „едновременна проверка“ бе координирана не само с правоприлагащите органи за защита на потребителите в Европа, но и по света, под егидата на Международната мрежа за защита на потребителите и за правоприлагане (ICPEN). Днес ICPEN също оповестява резултатите си, които показват сходни тенденции. Проверката на уебсайтове, насочена към наличието на заблуждаващи твърдения за екологосъобразност, е една от няколкото инициативи, които Комисията предприема с цел предоставянето на потребителите на възможности да правят по-устойчив избор. Друга инициатива е „Ангажиментът за екологосъобразно потребление“, която комисар Рейндерс стартира на 25 януари 2021 г., както и законодателно предложение за предоставяне на повече права на потребителите с оглед на зеления преход, съдържащо повече информация относно устойчивостта на продуктите и по-добра защита срещу определени практики, като заблуждаващи твърдения за екологосъобразност и преждевременното излизане от употреба. Освен това ще последва законодателно предложение относно обосноваването на твърденията за екологосъобразност въз основа на методите за определяне на отпечатъка върху околната среда.

Като част от своята стратегия „От фермата до трапезата“ Комисията ще предложи хармонизирано задължително етикетиране на хранителна информация върху лицевата страна на опаковката, за да се даде възможност на потребителите да правят информиран избор на здравословни и устойчиви храни. За няколко домакински уреди енергийният етикет на ЕС вече предоставя ясна и проста индикация за енергийната ефективност на продуктите, като по този начин улеснява потребителите да спестяват от сметките за енергия на домакинствата, като същевременно се намаляват емисиите на парникови газове в целия ЕС. Съгласно неотдавнашно проучване с цел наблюдение на пазара за потребителското доверие 78 % от потребителите са посочили вероятното въздействие на домакинските уреди върху околната среда като много голямо или доста голямо, когато правят своя избор.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еко продукт

    14 0 Отговор
    са доматите и краставиците от градината на бабите на село. Всичко друго, което се отглежда за пазара, е боклук в различна опаковка.
  • 2 гадно

    10 0 Отговор
    ДобрЮтро, прави ли са краставиците?
  • 3 тия па сега се

    8 0 Отговор
    усетиха!
    В България са 210% подвеждащи. Процентите са по вече от 100% защото някои ни лъжат по няколко пъти.
  • 4 любител

    8 1 Отговор
    явно всички храни са бъкани с боклуци които водят до малоумие за да има толкова изкукуригали хора да гласуват за боко тиквата.
  • 5 питане

    5 0 Отговор
    а за въпросните търговци тип Лъжливо Овчарче,какви последствия ще има?Въпроса ми е риторичен.Ясно че никакви.
  • 6 😁😁😁😁

    1 0 Отговор
    МАНГИЗИТЕ ДА ПАДАТ БАТЕ лъжата е хубаво нещо

    Коментиран от #7

  • 7 0808

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "😁😁😁😁":

    ... моя милост си прави домашен кашкавал съдържащ: прясно краве млеко - 3л, 2 сл готварска сол, 10 г. лимонена киселина на прах, 1сл домашно подквасено кисело мляко и 3 капки мая. Получавам около 400-440 грама кашкавал + над 2 литра суроватка. Толкова е вкусен, че имаме си слоган " Родителите ядат, на децата не дават " Зрее на кори за яйца позволяващи идеален достъп на въздуха. Поне 14 дни ако не го изядем по-рано.. ха ха А сирената в мола са 100% вода и боклуци..Маслата на Вълч-в и Мадж-ров пък са отровни..
  • 8 Гошо

    5 0 Отговор
    То по големи абдали от тия дето си дават парите за така наречените еко , едва ли има