29 Януари, 2021 11:01 3 827 43

На Острова: Успехът с ваксините показва ползите да си независима държава!

  • великобритания-
  • ваксина-
  • астразенека

Британските здравни служби бяха първите в света, които одобриха употребата на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех"

На Острова: Успехът с ваксините показва ползите да си независима държава! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британската програма за ваксините демонстрира преимуществата на това да бъдеш независима държава, пише в редакционен материал в. "Дейли телеграф".

Правителството направи много грешки по време на пандемията, като някои от тях имаха трагични последици, но решението му да не се присъедини към схемата на Европейския съюз за снабдяване с ваксини беше изключително адекватно, отбелязва британското издание, предаде БТА.

Британските здравни служби бяха първите в света, които одобриха употребата на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех". Британската здравна служба свърши страхотна работа, като постави ваксини на милиони хора за кратко време. Освен това Великобритания инвестира в партньорството на Оксфордския университет и "АстраЗенека", което се очаква да даде резултати не само за страната, но и за целия свят.

Ако логиката на ЕС беше вярна, Великобритания сега трябваше сериозно да изостава - или поради невъзможност да уреди собствените си въпроси, или защото само като част от наднационален проект е възможно една страна да разполага с необходимите икономически възможности, за да се съревновава в глобализирания свят. Случи се обаче точно обратното, изтъква "Дейли телеграф". На европейската бюрокрация ѝ бе нужно много повече време, за да се договори с "АстраЗенека" и с останалите производители на ваксини и сега се сблъсква с производствени проблеми, с които се сблъска и Великобритания, но за справянето с които британските власти разполагаха с необходимото време.

Държавите членки на ЕС, част от които се отказаха от другите ваксини и чакат дози от ваксината на "АстраЗенека", са недоволни, а Европейската комисия изпадна в неловко положение. Брюксел настоява "АстраЗенека" да пренасочи произведени във Великобритания дози от ваксината си към континента и заплаши, че ще забрани износа за Великобритания на ваксини, произведени на територията на ЕС. Дори и последните привърженици на оставането на Великобритания в ЕС са принудени да признаят, че европейските институции се озоваха в доста трудна ситуация, изтъква "Дейли телеграф".

Целта на снабдяването с ваксини обаче е спасяването на човешки живот и, предвид тесните пътнически и икономически отношения на Великобритания с континента, в интерес на Великобритания е ЕС да се справи със ситуацията, без да се стига до търговска война.

Доста необичайно е обаче да искаш от страна, в която броят на смъртните случаи е един от най-големите в света, да се отказва от дози, които вече е закупила. Също така не е ясно защо точно Европейският съюз следва да получи тези дози. Кризата е глобална и голям брой по-бедни райони също са в много тежко положение.

В същото време, при успеха на британската програма за ваксините, е възможно да се стигне до момент, в който ще можем да споделим част от дозите, с които разполагаме, с други страни. Британското правителство обаче ясно заяви, че този момент все още не е настъпил, обобщава "Дейли телеграф".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ввв

    21 2 Отговор
    Смехххх

    Коментиран от #42

  • 3 Емил

    37 7 Отговор
    Голяма реклама! Статистиките засега показват други реални резултати! Ще изчакаме да видим! Току виж се окаже, че ваксинирането са пари на вятъра! ;)
  • 4 324

    11 17 Отговор
    Ще има доста да го начукват на ЕС. От край време българинът е казал "всяка коза за свой крак"
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 TтТ

    20 5 Отговор
    Хаха, да изчакаме малко!!!
    Дезинформация,пропаганда, нагнетяване на омраза и хаос!
    Това сте вие...
  • 7 Овчарник

    11 1 Отговор
    Опитните мишки които ваксинираха преди хората не дават добри резултати...
  • 8 1234

    35 9 Отговор
    Право куме в очи! Искам отговор от скапната ЕК, защо само ЕС няма собствена ваксина, Русия има три, Сащ две, Китай поне 2 , Англия поне една. Искам отговор от някой комисар от КПСС. светът потъва проблеми, и скапания ЕС не може да реши нито един от тях. Това е краят му, следващата криза ще го погребе окончателно. Всеки да се спасява сам е единственото решение, само търговско споразумение е достатъчно без политически съюз като сега.

    Коментиран от #26, #36

  • 9 Ваксата

    8 4 Отговор
    Сега като наваксинират ваксаните и ще рахатясат. Разчистват...яко разчистват ЕС-то не им даваше да си почистят къщичката.
  • 10 ха ха ха

    15 3 Отговор
    Понеже на 27 ми този месец, Европейският съд по правата на човека определи, че ваксинацията не може да бъде задължителна, а неваксинираните не могат да се подлагат на дискриминация - англосаксонките, чийто план е да унищожат хората... умират на мъка!!! 😆😆😆

    Коментиран от #16

  • 11 Българин

    10 2 Отговор
    Като мине поне година тогава се хвалете.
  • 12 Сандо

    15 4 Отговор
    Е то не е само Великобритания.Към списъка можем да прибавим и САЩ,Русия,Китай,Индия.Изобщо тоя еврогейски съюз май е в полза само на евробюрократите и американците.
  • 13 К 1929

    16 13 Отговор
    По принцип англичаните винаги са били по умни от немците и французите.

    Коментиран от #19

  • 14 Гост

    17 2 Отговор
    какво му е "успешното" на ваксината, като при 7 млн. ваксинирани и вдероятно още толкова изкарали вируса, въвеждат още по-строго залостване по къщите с полицейски час и т.н., а всъщност са залостени от края на септември!
  • 15 Скапан ЕС

    10 2 Отговор
    Само да попитам от млрд те по европрограми как пък една фирма от европа не създаде ваксина???? Упс, тя създаде, обаче краварите я взеха веднага като ноу хау, щото това правят последните 70 г с Европа. Все пак е колония, тя е свикнала. Тези резулати и въпроси ще се поставят тепърва защо ЕС е на колене пред сащ. Искам да видя кой ще постави тези въпроси в ЕП или да ги зададе на Урсулата... Стиска ли му на някой са попита..

    Коментиран от #20

  • 16 Rolex

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "ха ха ха":

    Източник?

    Коментиран от #24

  • 17 Това ми е 7ма зима в Англия...

    8 8 Отговор
    Толкова работа януари месец никога не е имало...
    И то при положение че уж сме затворени в момента.
    Браво на Англия че разкара от ЕС...

    Коментиран от #18

  • 18 Pokoloko

    10 5 Отговор

    До коментар #17 от "Това ми е 7ма зима в Англия...":

    давай, карай си таксито по GPS, гледай да прецакаш колегите Индийци и Пакистанци като им взимаш клиентите и се прибирай навреме в квартирката да може да ползваш банята преди другите че доста сте, като дядовата ръкавичка.

    Коментиран от #39

  • 19 Pokoloko

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "К 1929":

    не по-умни, по-хитри, абе като плъховете - първи напускат потъващия кораб
  • 20 Антигерб

    18 2 Отговор

    До коментар #15 от "Скапан ЕС":

    Точно защото ЕС е във васално положение на САЩ и вървим назад - докато самодоволните германци и французи не го осъзнаят и не изхвърлят американските марионетки в управлението на страните си и ЕС няма да се оправим.

    Санкциите срещу Русия реално са санкции срещу ЕС, НАТО защитава не страните от ЕС а интересите на САЩ - докато Европа не си направи собствена армия и не отхвърли окупацията на американците ще вървим назад.

    ЕС като цяло е с по-голям БВП от САЩ и с повече население но военно е направо джудже с по-слаба армия даже и от Турция или Иран.

    Не стане ли независим ЕС няма бъдеще - чака го разпад.

    Коментиран от #34

  • 21 Хахах

    0 0 Отговор
    Глупости :)
  • 22 504

    7 5 Отговор
    Прав е Борис , Велика нация не може да търпи някакви чиновници от Брюксел да им разпореждат как да се развиват!

    Коментиран от #23

  • 23 пълни глупости

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "504":

    Биля е велика някога, ама вече носи само споменът за величието си... нещо като България.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ха ха ха

    9 0 Отговор
    Междувременно, Тони Блеър иска Обединеното кралство да „постави създаването на глобална карта за пътуване Covid-19 като ключова точка“... по-всичко личи, че се опитват отново да яхнат целият свят, но УВИ - няма да им се получи с връщането на "величието"

    САЩ беше създадена от недоволните от тях, а сега се опитват да я демонтират, опитват да се наложат и на целия останал свят .

    Пълни смешки!
  • 26 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "1234":

    Ама ,,политическия съюз,, е здраво навързан,обвързан,както искаш го наречи, с милиарди.А кой му се изпуска такъв мазен и тлъст кокал?
  • 27 АНАЛизатор

    2 4 Отговор
    такава мощна държава едва се измъкна от измисления съюз на европ.едали, леле сега катеринка как ще им отговори смело и отговорно че са сгрешили британците
  • 28 ЕСССР

    8 0 Отговор
    Как очаквате ЕСССР да свърши някоя адекватна работа когато в Брюксел са назначени хомосексуслисти педофили зоофили и всякаква пап.кач плюс завършени некадърници и оли-гофрени
  • 29 Криеш името си страхливец

    10 0 Отговор
    До аФторът, Стойков за каква "независима държава" Великобритания ни ЗАБЛУЖДАВАШ? Първо уточни колко подчинени колониални държави е имала и все още има тази монархия! Запомни едно, българинът привидно е прост и наивен! Това е временно състояние на нацията ни!
  • 30 Rolex

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "ха ха ха":

    Благодаря
  • 31 Абдал

    7 2 Отговор
    Голем келепир. Оня рошавия първо ги остави да се изпозаразят. Сега ги ползват за опитни мишки , за да си донагласят продукта. Това ако беше тук , Боке да сме го изяли.
  • 32 Аз40🏴‍☠️

    7 2 Отговор
    Да ви обясня и аз, че "Дейли телеграф" е медийно клонче/структура, на която и се наливат един финанси, както на фармацевтиката, за да се опитват да клатят хората в изгодната им посока. Обърнете внимание, че се говори за "успеха на британската програма за ваксините", но не и за ефективността на ваксините, както и разбира се, какви ще са последствията на дълъг план за ваксинираните, неваксинираните, икономиките, политиките и т.н. Мислете и ви се изяснява цялата картина.
  • 33 Rolex

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "ха ха ха":

    Има много интересна информация. С толкова цензура кога ли офицоалните медии ще я споделят :)
  • 34 Валерия

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Антигерб":

    Винаги е било така. И не вярвам, че Урсула, Меркел и тн не са го прозрели. Ясно е и защо водят такава политика! А ние - като стадо...!
  • 35 Мнение

    5 1 Отговор
    Сред нормалните хора, инжектирането с нетествана ваксина, за която производителя не носи отговорност, това нещо се нарича ГЕНОЦИД!
    Г-н Бо-Джо ще досъсипе сънародниците си!
  • 36 те34

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "1234":

    Пфизнър е разработена от немско-американска компания.

    Коментиран от #37

  • 37 Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "те34":

    Немско е само името на създателя на компанията,емигрирал в САЩ през 19 век. Изцяло американска е фирмата,както и потомците на Пфайзер са американци и надали знаят немски.
  • 38 Калмук

    2 0 Отговор
    Поредната истерия - първо беше кой има най-много маски и скафандри, след това кой пръв ще претупа надве-натри изпитанията и ще регистрира ваксина ... сега пък истерия кой е по-по-най-ваксиниран ?! ... Е, аз пък ще почакам - изпитанията все още не са завършили ... и се радвам, че има достатъчно "информирано съгласни" мераклии.
  • 39 Стрелата

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Pokoloko":

    Ааа Главочее одило си там ама не се стискай земи си уан бед е тая икономия сте на тва дере же гладни но модерни
  • 40 galin

    0 0 Отговор
    ПОказва че си имат БАНКА която печата сега Паунди без да спира без контрол и плаща без да им пука на ляво и дясно
  • 41 Ехоо ессс

    1 0 Отговор
    Пиратите са пришпорили еврожендарите с 200 и си се върти.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.