Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 10:50 3 866 1

Днес е „голямото отваряне” в Кипър

  • кипър-
  • локдаун-
  • коронавирус-
  • отваряне-
  • облекчаване на мерките-
  • пандемия-
  • гърция-
  • молове-
  • магазини

След 1 месец под ключ днес се отварят всички магазини, търговски центрове и молове

Днес е „голямото отваряне” в Кипър - 1
Снимка: Shutterstock

Днес е „голямото отваряне” след втория локдаун в Кипър. Страната навлиза във втория етап от облекчаване на коронавирусните мерки с възобновяване на занятията в част от училищата, както и работата на всички обекти за търговия на дребно, предаде БНР.

След 1 месец „под ключ” днес се отварят всички магазини, търговски центрове и молове. В цялата страна те ще предлагат големи отстъпки, съобщиха от професионалната им асоциация. В класните стаи се връщат около 70 000 учители и ученици от държавните и частните начални училища, както и от завършващите класове. Те са извън училище от месец и половина, когато излязоха в коледна ваканция. Отново отварят врати театри, кина, музеи, църкви, но с изисквания за брой посетители.

Разрешават се домашни посещения на до четирима души. Остават ограниченията за движение (с два есемеса на ден) и събирания на публични и частни места, както и вечерният час от 21.00 до 5.00 ч. Всички, които се връщат на работните си места днес, задължително трябва да имат отрицателен резултат от бърз тест за COVID-19. За целта Министерството на здравеопазването организира безплатна национална скринингова кампания. От днес компаниите са задължени да осигуряват ежеседмично тестване на минимум 20% от служителите си. В неделя бяха извършени почти 41 000 теста - рекорд от началото на пандемията, от които са установени 115 новозаразени.

Днес в Кипър пристигат първите 7200 дози от ваксината на „АстраЗенека” (Astra Zenecа). Тя ще бъде прилагана без възрастови ограничения. През февруари Кипър очаква да получи общо от трите одобрени ваксини близо 100 000 дози. Според здравното министерство напълно осъществима е целта до края на месеца да бъде завършена ваксинацията на хората над 75-годишна възраст и на медицинските специалисти, а до края на март – и на всички над 60 години. Така ще бъде обхванато около 30% от населението.До края на миналата седмица в изпълнение на Националния план за ваксинация срещу COVID-19 в Кипър са имунизирани близо 33 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хлъц

    9 3 Отговор
    Хитри византиици,ей! Сега затегнаха колана до последната дупка.Следва отпускане с дупка- две.Докато дойде лятото.Тогава не само ще отпуснат" колана" а направо ще го махнат.. Ето,заповядайте у нас да почивате.Тук е абсолютно безопасно.Сами видяхте какви драконовски мерки приложихме цели месеци.Тук нашите алибеговци,от лакомия да не изпуснат къоравото през зимата,сами си резнаха клона.Ще видим как лятото, ще има поредно" Подкрепепете българския туризъм". Защото стотици хиляди българи ще отиват на тълпи в Кипър и гръцко.Тази работа не става с акъл.А с много акъл!