Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 12:44 1 994 8

Протест пред китайско посолство заради военния преврат

  • мианма-
  • мианмар-
  • китай-
  • посолство-
  • протест-
  • военен преврат-
  • пуч-
  • азия

САЩ налагат нови санкции на отговорните за военния преврат

Протест пред китайско посолство заради военния преврат - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стотици хора се събраха днес на демонстрация пред китайското посолство в Янгон, като отправиха обвинения към Пекин, че подкрепя преврата в Мианма, предаде Ройтерс.

„Подкрепете Мианма, не подкрепяйте диктатори“, бе написано английски и китайски език на един от плакатите на демонстрантите, предаде БНР. „Китайските министри се държат по такъв начин, сякаш подкрепят военния преврат“, заяви пред журналисти един от протестиращите. Китайското посолство за момента не е направило коментар във връзка с демонстрацията.

Посолството публикува късно снощи във Фейсбук изявление, с което отхвърли твърденията, че китайски самолети докарват технически персонал в помощ на преврата и изтъкна, че има единствено редовни полети, с които се внасят и изнасят стоки. Достъпът до страницата на китайското посолство в Мианма във Фейсбук бе блокиран днес. В отговор на въпрос във връзка със слуховете, че Китай изпраща оборудване и специалисти по информационни технологии в Мианма, говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин заяви, че не знае за подобно нещо.

„Разпространяват се слухове и невярна информация за Китай по въпроси, свързани с Мианма“, каза Ван, като подчерта, че Китай внимателно следи случващото се в Мианма и се надява, че различните фракции в Мианма ще действат в интерес на националното развитие и стабилността на страната. Но това, което ние установихме, е, че тя следва увеличението си с увеличение на заболеваемостта около 16 дни след най-високата стойност на заболяемост. В болниците имаме повече от 15% увеличение в сравнение с миналата седмица. Интензивните структури все още не са толкова натоварени, но и там има горе-долу такава зависимост, каквато е и със смъртността“. Снощи стана ясно, че САЩ налагат нови санкции на отговорните за военния преврат в Мианма и на всички организации, свързани с тях. Президентът Джо Байдън каза, че Вашингтон ще определи първата група санкционирани тази седмица и ще наложи строг контрол върху износа, а освен това ще бъде готов да наложи и допълнителни мерки.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел Пенев

    18 2 Отговор
    Номерата на САЩ вече не минават.Сега по тяхната схема работи Китай.Правим преврата,слагаме едно чучело и викаме за демокрация,братство, солидарност и евроатлантически ценности.
  • 2 МаяКостинбродска

    3 7 Отговор
    Аз отивам на протеста с една цел: да свалим Сън Дзяопин и да съм омбудсман в Чайна! Гарантирано от ГЕРБ.
  • 3 Трябва да е ясно

    10 1 Отговор
    Единствено САЩ могат да подкрепят преврати. Даже това не са преврати, това е възстановяване на демокрацията.
  • 4 Иде

    15 2 Отговор
    Скоро Китай ще налага на Сащ санкции
  • 5 мародер

    8 1 Отговор
    Няма и месец от встъпването в длъжност на бай Дън и цветните революции започнаха! Кога ли и войските им ще нахълтат някъде да налагат американска демоНкрация!?
  • 6 Ахмак

    2 2 Отговор
    Абе автора, къде е този Янгон бе?
    Къде е тази демонстрация от един файтон хора?
    Ами като ще пишеш поръчкови статии, поне дай малко повече инфо.
    Заради теб, сега трябва да го търся през гугъл-мап ,този Янгон.
    Но , нали знаеш опорката наизуст- Путин е виновен!!!
  • 7 Фън Шуй

    2 2 Отговор
    Щатите ще изядат голям шамар в Мианмар !
  • 8 Знаещ

    2 0 Отговор
    Ако Китайците имат пръст в направата на събитията в Мианмар, то е защото имат добри учители - американската политвърхушка - те са най-големите гении на превратите, политическите убийства и цветните революции.
    Справка - истнската история на събитията показана в книгата Изповед на икономическия убиец, от Джон Перкинс. Изумителна книга, но не е за слабонервни американофили, бъркащии американофилия с демокрация.