Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 12:06 1 816 9

Десетки хиляди протестираха срещу военния преврат

  • мианма-
  • военен преврат-
  • азия-
  • протест-
  • пуч-
  • янгон-
  • стачка

Протестиращите отправиха призив и за обща стачка

Десетки хиляди протестираха срещу военния преврат - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Няколко десетки хиляди души протестираха в икономическата столица на Мианма - Янгон, срещу държавния преврат, свалил от власт Аун Сан Су Чжи, предаде БНР, като цитира AFP.

Протестиращите отправиха призив и за обща стачка. В резултат на това в Янгон към протестното движение днес се присъединиха адвокати, студенти, медицински сестри, работници и дори монаси. Протестиращите развяваха знамена с цветовете на Националната лига за демокрация - партията на Аун Сан Су Чжи.

Демонстрантите носеха и плакати, на които призоваваха да бъде отхвърлен държавния преврат и да бъдат освободени демократичните лидери на страната, задържани миналата седмица. Протести имаше и в други градове на страната. В Тангу много протестиращи преминаха по улиците на града с мотоциклети и велосипеди, надувайки клаксони. В столицата Найпидау силите на реда за първи път използваха водни оръдия срещу демонстрантите. Двама души бяха ранени от силната водна струя. Засега генералите пучисти не са коментирали протестите в страната.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 2 Отговор
    Смятайте за тия какъв международен отзвук се надигна. Сега след преврата 4/4 за Кочинката никой няма и дума да обели.

    Коментиран от #6

  • 2 Аз40🏴‍☠️

    11 0 Отговор
    Байден дойде на власт и се попиля пак целия свят.
  • 3 Шекел

    14 4 Отговор
    Новата война идва Нормалният Свят(Рудия+Китяй) срещу нацистките изроди (Германия и Сащ) Сащ действат срещу Китай а Гермния срещу Русия чрез нахални и оня беларуският бклук дето е в Литва

    Коментиран от #5

  • 4 Хахаха

    5 0 Отговор
    Отдолу протестират,Отгоре ги пишкат,нищо ново в пещерата,ами да видим кво ще направим на четвърти..С Чекмеджето..
  • 5 Шекел

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Шекел":

    Новите нацистки изроди смениха убииството на гейове с ЛГБТ пропагандата Хитлер с Меркел и аруиската раса с печки но старите ционистки номера са си същите грабене и терор
  • 6 Костова

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Американците наричат преврат завземането на властта от военните. И все пак, ако се запознаем с конституцията н страната, ще видим по-различна картина. Военните участвуват в управлението на страната и имат конституционно право да завземат властта временно, ако се докажат фалшификации по време на изборите. Което и е станало. Аун Сан Су Чжи бе внедрена от САЩ да управлява, тя даже получи и Нобелова награда. Според мен американците разполагат с достатъчно средства, за да изведат няколко хиляди на протест в държава, в която губят контрола си. Интересно е, че ако притиснат прекалено Мианма, тя ще се се ориентира окончателно към Китай или Индия. А оръжия ще купува от Русия.Лавров неотдавна посети Мианма .
  • 7 Рубашките го направиха

    0 4 Отговор
    Шайгу последно там беше на посещение
    Да им купуват небезврезната ватенка
    Те пенецилин не могат
  • 8 Костова

    2 0 Отговор
    Генералите не били дали коментар. Според мен работата на генералите е да действуват, а не да се препират в медиите. И как няколко хиляди протестиращи за цялата страна би убедило същите генерали да върнат властта на американската любимка?
  • 9 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    ИМА ЛИ КИТАЙ НАМЕСА В МИАНМА НА АНТИМЮСЮЛМАНСКА ОСНОВА ?