2 Февруари, 2021 14:13 2 135 13

В Китай: Военният преврат е само "ремонт на кабинета"

  • мианма-
  • мианмар-
  • китай-
  • военен преврат-
  • хунта-
  • пуч

Пекин призова всички партии в Мианмар да "разрешат разногласията си"

В Китай: Военният преврат е само "ремонт на кабинета" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Военният преврат в Мианмар и задържането на Аун Сан Су Чжи е "голям ремонт на кабинета" според китайските държавни медии, които използваха евфемизмите, за да избегнат наричането на преврата преврат, предаде News.bg, цитирайки AFP.

Докато демократичните ръководители по света разкритикуваха остро бирманската армия, а президентът Джо Байдън каза, че САЩ "си водят бележки" кой се застъпва за народа на Мианмар, комунистическото ръководство на Китай подхожда внимателно. Пекин призова всички партии в Мианмар да "разрешат разногласията си", а официалната китайска новинарска агенция "Синхуа" определи замяната с военни на избраните министри след преврата, като "голям ремонт на кабинета".

Междувременно националистическия англоезичен китайски официоз Global Times цитира неназовани експерти, според които заграбването на властта от генералите може да се разглежда като "приспособяване към неработещата структура на властта в страната". Но вестникът, известен със своите сприхави коментари срещу китайските критици, също използва случая да разкритикува бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, чийто войнствен подход към Пекин бе влошил отношенията между САЩ и Китай до най-ниската им точка от десетилетия.

"Някои експерти споменаха, че ... Тръмп, който отказа да признае поражението си на изборите и съобщава, че е подбудил бунтовете в Капитолия, може да е вдъхновение на военните в Мианмар", пише в него. Пекин отдавна отхвърли това, което смята за намеса във "вътрешните си дела" - като например критики по отношение на правата си в областта на правата на човека - и заема подобна неутрална позиция по отношение на повечето външни работи. Мианмар също е жизненоважна част от огромната инициатива за инфраструктура "Пояс и път" в Пекин.

Президентът Си Дзинпин посети страната миналия януари и обеща да подкрепи правителството на Мианмар по пътя на развитие, "подходящ за собствените му национални условия". Г-н Байдън призова за бързо възстановяване на демокрацията в Мианмар, докато генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, Европейският съюз и Австралия бяха наред с другите, за да осъдят преврата. Военните в Мианмар оправдаха завземането на властта, като твърдят, че мащабните измами на изборите, проведени преди три месеца, които НЛД спечели с убедителна победа. Тя наложи извънредно положение за една година и заяви, че след това ще проведе нови избори.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бургия

    6 2 Отговор
    И тук трябва да тестваме този вариант,по лошо от ТИКВАТА нема как да е,
  • 2 същата история

    8 0 Отговор
    нашата армия дали има подобно отношение към изборите,или за по-лесно ще каже ,че всичко в България е демократично и точно
  • 3 Акхмет

    12 1 Отговор
    Що така тия пусти демокрации наричат преврата преврат, когато е в мианмар, а наричат преврата революция, а гражданската война борба с тероризма, когато е в украйна? Ей заради това лицемерие демокрацията се превърна в мръсна дума.
  • 4 ТРАКИЕЦ БУДИСТ

    1 4 Отговор
    Комунягите да не се месят в делата на БУДИСТКИ МИАНМАР!!!!!!
  • 5 БайДан

    1 7 Отговор
    ЗЕЛЕНИТЕ ЧОРАПКИ Е ГЛАВНОКОМАНДВАЩ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ПО КОНСТИТУЦИЯ И МОЖЕ ДА ОБЯВИ ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ И ЗАТВОРИ ПАРЛАМЕНТА, СМЕНИ ПРАВИТЕЛСТВОТО И СЪС СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ОРГАНИЗИРА ИЗБОРИТЕ, КАТО ГИ СПЕЧЕЛИ УБЕДИТЕЛНО ЗА ДА УПРАВЛЯВАТ С КОРНЕЛКА ЗАВИНАГИ....Т.Е. ДО 2025г., В ЧИЙТО ПЕРИОД ЩЕ БЪДАТ ИЗХАРЧЕНИ 29млрд. евро !!!
    Д А. А М А. Г О. Е. С Т Р А Х. !!!
  • 6 UNTERMENSCHEN

    0 0 Отговор
    , МАРШ У ДУПКАТА, ДА НЕ ДИГНЕМ ВИНКЕЛА !
  • 7 ЖЕЛЕЗНИЯ ФЕНИКС

    1 1 Отговор
    ЗА ТИЯ НЕ ЗНАМ, НО АЗ АКО ВИ ИЗПРАСКАМ С ВИНКЕЛА, ЩЕ ВИ ГИ ИЗКАРАМ ГЛИГИТЕ :)
  • 8 OZ OSERANSKI

    0 1 Отговор
    И АЗ РЕМОНТИРАМ, ЧЕНЕТА, :)
  • 9 UNTERMENSCHEN

    0 0 Отговор
    , ВИДИТЕ ЛИ ЧЕРВЕНИЯ ФОРД ДА ИДВА КЪМ ПОСОЛСТВОТО, ПРЕЗ ТУНЕЛА,КОЛКО ВИ ДЪРЖАТ КОПИТАТА!
    ЩОТО АКО СЕ ЗАМОТАТЕ, НЕМА ДА МОЖЕТЕ ДА УЦЕЛИТЕ ВРАТАТА. :)
  • 10 ЕЙ МАЙМУНИ

    0 0 Отговор
    , КАТО ИЗЛЕЗЕТЕ В ЮЖНИЯ ПАРК ОТ ТУНЕЛА, НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ХРАСТЧЕТА, ДА НЕ ВИ ПОДПИКАЕ НЯКОЕ ПСЕ ;)
  • 11 Павел Пенев

    2 0 Отговор
    САЩ и ЕС са против преврата,значи не е в тяхна полза.
  • 12 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    РЕАЛНО , ЕЛЕМИНИРА СЕ МЮСЛИМАНСКАТА ДИАСПОРА В МИАНМАР !!! МОЖЕШЕ И ДА ГИ ИЗБИЯТ ДО КРАК- ВСИЧКИТЕ РОХИНГИ МЮСЛИМЕТА - НО ГИ ПОЩАДИХА С ИЗХВЪРЛЯНЕ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА ДЪРЖАВАТА --- ХУМАНИЗЪМ !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.