Last news in Fakti

20 Февруари, 2021 10:20 1 387 13

Още шестима обвинени за щурма на Капитолия

  • капитолия-
  • щурм-
  • обвинени

Обвинението към арестуваните e в заговори за възпрепятстване на официални държавни дейности, рушене на държавна собственост и незаконно влизане във федерална сграда

Още шестима обвинени за щурма на Капитолия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американското министерство на правосъдието е повдигнало обвинение към още шестима души, част от екстремистка групировка за участието им в нападението на Капитолия през януари, при което загинаха петима, съобщава БНР.

Обвинението към арестуваните e в заговори за възпрепятстване на официални държавни дейности, рушене на държавна собственост и незаконно влизане във федерална сграда.

Задържаните са от Флорида, Северна Каролина и Охайо като някои от тях са били с полицейско или военно минало. Те са от паравоенната крайно дясна групировка Oath Keepers и съдебни документи показват подробности около действията им в деня, в който привърженици на бившия президент Доналд Тръмп щурмуваха сградата на конгреса в опита да попречат на официалното признаване на победата на Джо Байдън в президентския вот. Посочва се, че те са координирали действията си преди да пристигнат във Вашингтон.

Според програмата за изследване на екстремизъм на университета Джордж Вашингтон до момента 229 души са били арестувани във връзка с щурма. В делата за случилото се обвинението насочва вниманието си към крайно десни групировки с цел да докаже, че атаката не е била спонтанна, а планирана.

В същото време шестима офицери от Полицията на Капитолия бяха временно отстранени, а други 29 са разследвани за поведението им на 6ти януари, когато прибегнали до сила протестиращи успяха да пробият охраната и да нахлуят в конгреса. Някои от нападателите казват, че са били насърчени от офицери от Полицията на Капитолия да влязат в сградата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Харалан Александров

    20 1 Отговор
    Аз като баш-Антрополог да кажа...!Каквито и мерки да вземате...-САЩ вече тръгна бавно,но сигурно...- надолу по пързалката на разрухата...!Китай- бавно и сигурно взема надмощие над най-голямата икономическа сила в света- САЩ...

    Коментиран от #9

  • 2 американската мафия

    19 1 Отговор
    И 4 ма застреляни от полицията невъоръжени протестиращи ...... ъъъъъъ пардон те били терористи, само в Русия им викат мирно протестиращи опозиционери!
  • 3 Американски тоталитаризъм

    12 1 Отговор
    Американското КГБ ще ги гони до дупка! Ще ми протестират тееее! Това да е за урок на другите! Това да не ви е Беларус бе..... само там разрешаваме безредици!
  • 4 БайДън

    11 2 Отговор
    Да живей ДЕМОНОКРАЦИЯТА АМИН!
  • 5 БайДън

    11 1 Отговор
    И да платят обезщетение на конгресмените че са си оцапали суперскъпите костюми докато лягаха под пеиките да се пазят от народната любов!
  • 6 Цитат

    12 2 Отговор
    "Най-голямото зло са евреите"-Адолф Хитлер
  • 7 233

    9 0 Отговор
    Задържаните са от Флорида, Северна Каролина и Охайо като някои от тях са били с полицейско или военно минало33
  • 8 Да питам бе

    10 1 Отговор
    Ама тия сега защо са престъпници? Те не са ли "ангелите на демокрацията" като протестиращите в Украйна...Беларус...Русия...Или щом посягат на свещенната крава Капитолия-неможе...
  • 9 Хаха

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "Харалан Александров":

    Иска ти се ама нъц

    Коментиран от #11

  • 10 факт

    5 0 Отговор
    американските навални!?
  • 11 Путин каза

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хаха":

    на никои не му се иска. САЩ е ядеена държава аконещо се случикой ще има контрол над ядреното оръжие? ООН Котаи и Русия незабавно трябва да осигурят контрл над опасните обекти.
  • 12 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    НЕ ЗНАЕТЕ ,КОЛКО ОТ " ГВАРДИЯТА " ;ПОЛИЦАИТЕ И ВОЕННИТЕ СА ПРОТИВ СЕМИТИТЕ -ЦИОНИСТИ -ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ !!!!???? ПРОТИВО ЦИОНИСТИТЕ - СЕ ОРГАНИЗИРАТ И КОГАТО ПРЕМИНАТ ВДЕЙСТВИЕ --- КРАЙ С СЕМИДСКО-ЦИОНИСТКИТЕ САЩ -ПРОИЗВОДНИ ОТ РОДШИЛДОВЦИТЕ !!! КУ -КЛУКС-КЛАН И ХОЛОХОЛО КОСТ !!!!!!!!!!!!
  • 13 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    хората на тръмп ще си получат накзанието .тръмп също!лицемера обаче за да спаси кожата се отрече от привържениците си.не ги бил ги приканвал за това което направиха!така заяви пред разследващите.демек тия дето доидоха по негов призив за фалшификации на изборите да се оправят!после местните тролове нека пак да обяснят как тръмп бил много загрижен за тях и единственото им спасение!