Last news in Fakti

20 Февруари, 2021 12:11 2 600 12

За първи път Ниагарският водопад ще изгрее в цветовете на българското знаме

  • канада-
  • българско знаме-
  • ниагарски водопад-
  • светлинно шоу-
  • торонто-
  • мвнр

Светлинното шоу ще се състои на 3 март

За първи път Ниагарският водопад ще изгрее в цветовете на българското знаме - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

За първи път в историята Ниагарският водопад ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник по повод Националния празник на България. Инициативата едно от най-красивите природни явления в света да грейне в бяло, зелено и червено е единствена по рода си до днес и ознаменува важен юбилей от навършването на 55 години дипломатически отношения между България и Канада. Организатор на събитието е генералното консулство на България в Торонто, с подкрепата на посолството на Република България в Канада.

Светлинното шоу на 3 март ще може да се наблюдава между 22:00 и 22:15 часа канадско време (05:00 – 05:15 часа в България) както от канадския бряг, така и от САЩ. То може да бъде проследено и на живо във Фейсбук страницата на генералното ни консулство в Торонто. Заради въведените противоепидемични мерки от страна на властите, организаторите призовават българските граждани на място да останат по домовете си и да проследят събитието онлайн, съобщиха от Министерство на външните работи.

Република България и Канада установяват дипломатически отношения на 30 юни 1966 г. През 1967 г. е открито българско посолство в Отава, а през 1976 г. генерално консулство в Торонто. След демократичните промени в Източна Европа интересът на Канада към региона се увеличава. Създават се условия за установяване на диалог на високо равнище. В периода 24 – 27 април 2002 г. е осъществено първото в историята на двустранните отношения официално посещение на министър на външните работи на България в Канада. Последвалите визити на наши министерски делегации през 2002 и 2003 г. съдействат за изграждане на рамката на политическия диалог. Канада подкрепяше активно разширяването на НАТО и бе първата държава, ратифицирала присъединителните протоколи за членството ни в НАТО (28 март 2003 г.). Канада подкрепи и кандидатурата на България за членство в Европейския съюз.

През м. септември 2018 г. посещение в Канада осъществи заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. Министър Захариева взе участие в първата официална Среща на жените министри на външните работи в гр. Монреал и проведе двустранна среща с министъра на туризма, официалните езици и франкофонията на Канада Мелани Жоли.

Страната ни подкрепяше последователно преговорите за сключване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) и Споразумението за стратегическо сътрудничество (SPA) между ЕС и неговите държави членки, от една страна, и Канада, от друга страна. Двете споразумения бяха официално подписани на Срещата на най-високо равнище ЕС – Канада на 30 октомври 2016 г. в Брюксел и подлежат на ратификация от отделните държави членки на ЕС. Законът за ратифициране на SPA бе приет от Народното събрание на 6 декември 2018 г. СЕТА се прилага временно от 21 септември 2017 г. и е в процес на ратифициране. На 1 декември 2017 г. бяха премахнати визовите ограничения за краткосрочно пребиваване на територията на Канада за всички категории български граждани. Това е един от големите и заслужени успехи на българската дипломация.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Големо Чудо..

    16 4 Отговор
    За чекмеджето напишете,и за Мата Космата,слух и зрение съм!
  • 2 Браво

    3 6 Отговор
    В чест на Б. Б.! 😂
  • 3 Борисов

    13 10 Отговор
    Унижение за България, че знамето ѝ ще бъде поругано в една държава на джендърите, тероризма и масовите убийства и геноцид, които извършва по света – Империята на злото.

    Коментиран от #5

  • 4 Овчарник

    17 5 Отговор
    Това е от благодарност дето ни точат златото..

    Коментиран от #7

  • 5 Българин

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Борисов":

    Я пак каде е канада каде е Фащ... пак повечето канадци говорят френски

    Коментиран от #8

  • 6 Офицер

    18 5 Отговор
    Как може да пишете такива глупости ? Имате ли представа каква прекрасна страна е Канада. Сестра ми - канадска граожданка от живково време е там и Канада ми е като втора родина. Какви глупости пишете ? Спокойни, разбрани, изключително френдли хора живеят там. Когато отида там, живея в Ниагара Фолс - на 800 м от самия водопад. Племенничките ми живеят в градчета около езерата Ери и Онтарио, между които тече Ниагара. Обиколил съм в радиус от 1000 км , включително и в САЩ, което е нищо. Разстоянията са като в Русия. Просто пишете злобно, завистливо и на изуст. Злобата и завистта са черни енергии и се връщат безотказно. Дано никога не ви се отдаде възможност да видите тази, как беше: ...една държава на джендърите, тероризма и масовите убийства и геноцид, които извършва по света – Империята на злото. Май даже не знаете, че тази част от водопада на снимката - "Конска подкова"/ Horseshoe / е канадска територия и се нарича още Канадски водопад От американска страна нищо не се вижда от двете части на водопада и са си направили изнесена на пред панорамна рампа за да виждат собствения си водопад. И без това канадците ни мислят за част от червената кочина. Добра инициатива. Сега поне много хора ще узнаят нещо за нас. Светлинното шоу вечер се наблюдава от хиляди гости от цял свят. Стойте си "хоум офис" на село, между кочината и кокошарника. Мърморете и се оплаквайте. Свещенна, но явно заслужена простота. За жалост се предава генетично / по наследство /.

    Коментиран от #9, #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 пижо

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Само в Квебек говорят френски, въпреки, че е втори официален език и се учи равностойно с английския в училищата. Всичко което се продава по магазините там е надписано на двата езика, но като цяло основният език е английския. Все пак Канада е огромна страна, а Квебек е една провинция в източната част, където също много се говори английски. Просто на времето траперите са били от френски произход и са искали самостоятелност, поради което са се събрали на едно място.
  • 9 456

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Офицер":

    Браво за добрият коментар. Поздравления от мен
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Другия с коня

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Офицер":

    Канада е изград на изцяло от Емигранти.Здравеопазването е Напълно Безплатно и въпреки Визовия Режим тя пое първата група от десетки хиляди Българи бягащи от Хиперинфлацията на БСП,Жан Виденов и Румен Гечев след 97 ма....Пое хилядите уволнени от Червените Олигарси нарязали заводите на Скраб Червени Бесепарски Приватизатори.....Да е жив и здрав Братския Канадски Народ,нали така,червени Цървули.....
  • 12 хихи

    2 0 Отговор
    ГОЛЕМИ ЯЙЦА!
Новини по държави: